Go Back
Udskriv

Opskrift på brun sovs – den til Mortens Aften og til jul!

Her får du en nem og skudsikker opskrift på langtidstegt and med sprødt skind og saftigt kød. Der er også opskrift på opbagt og reduceret sovs.
Ret Sovs, Tilbehør
Køkken dansk
Keyword Andesovs, Brun sovs, Julesovs, Opbagt sovs, Sovs
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 50 minutter
Samlet tid 1 time
Forfatter Familiefaren

Ingredienser

SOVS

  • Indmad fra anden
  • 3 gulerødder
  • 3 løg
  • En kvart knoldselleri
  • 5 laurbær blade
  • 1 stjerne anis
  • 10 peberkorn
  • 1 kvist rosmarin
  • 1 tsk røgsalt
  • 2 store glas rødvin og 1 til
  • dig selv
  • 1 liter vand
  • 1 spsk ribsgele
  • 1 tsk soya
  • En kvart liter 􀃙øde
  • Salt og peber

SOVS OPBAGNING

  • 2 spsk. smør
  • 2 spsk. mel

SOVS REDUCERING

  • 3 spsk honning
  • 3 spsk soja

Sådan gør du

Sovs

  1. Skær grøntsagerne ud i mindre stykker – her må du gerne sjuske.
  2. Du behøver ikke fjerne skrællen fra løget, det giver nemlig farve til sovsen.
  3. Ovnen er tændt, så du lægger det hele (minus vin og vand) i en
  4. bradepande og sætter det ind i 5-7 minutter.
  5. Det hele skal brunes godt af. Når det er det, tilsætter du vin og vand.
  6. Lad det nu hygge sig under anden resten af tiden.
  7. Si sovsen så du fjerner indmad, krydderurter og grøntsager.
  8. fjerner det øverste lag fedt. Nu er du klar, og har faktisk en ”grundsovs”, som du kan bruge en anden god gang. Tilføjer du fond fra anden, så får du blot en ”andesovs”. Det kan du gøre ved, at gå to veje – du kan enten lave en opbagning eller reducering.

Sovs OPBAGNING

  1. Hvis du vælger denne vej så smelter du to spsk smør med to spsk
  2. mel og rører det godt sammen. Nu tilsætter du andeskyen lidt
  3. efter lidt og lader det tykne.
  4. Tilsæt

SOVS REDUCERING

  1. Varm honning og soja op på en pande ved lav varm og lad det
  2. smelte sammen. Det kaldes en gastrik og giver dybde i sovsen.
  3. Tilsæt så andeskyen og det lad koge godt sammen.
  4. Tilsæt fløden og smag til på samme måde som med opbagningen.