Én af de nyeste restauranter på Vesterbro er “FAR”, som ligger på Vesterbrogade 77 i de små meget intime lokaler, hvor “Restaurant 3100” lå tidligere. De har plads til 20 gæster og har fokus på grøntsager, bæredygtighed og økologi, hvilket også skinner igennem på vinkortet, så er du glad for grøntsager og holder af en meget afslappet restaurantstemning, så læg endelig vejen forbi FAR.
“Som at træde ind i en lejlighed på Nørrebro”
Præcis sådan sagde min medspiser, da vi forlod restauranten, hvilket ledte mine tanker til den meget uformelle og afslappede stemning på restauranten. Den drives af Thor Birkedal (tidligere Pauli og Nr. 30) og Rasmus Faber, som både dækker køkkenet og restauranten – hvilket stiller store krav, men de klarer nu skærene selv om, de skal have fart på.
7 serveringer for 400 kr.
Lad os starte med maden, som har rigtig høj value for money – du får nemlig 7 serveringer for 400 kr. Her kan du tilkøbe lidt barsnacks forud som fx “Kimchi Cashew” til 55 kr., “Pickle and Ferment” til 95 kr. og “Potatoes – Mushroom – Corn” til 110 kr. Vi sprang over disse, hvilket jeg er glad for, du bliver nemlig temmelig mæt. Du kan også tilkøbe dessert til 95 kr., hvilket jeg gjorde – der er jo altid plads til dessert.
Fermenteret snack
Vi lægger ud med forskellige fermentede og syltede snacks. Vores tjener, som også er ejeren, Rasmus, fortæller, at deres måde at sylte på er mere til den salte side end den søde, hvilket er inspireret af fx syden, hvor det også er med til at sikre, at der indtages mere salt i varmen. Jeg kigger på telefonen og “YR”, som siger 25 grader, og skyller de forskellige salte snacks ned med et glas køligt hvidvin. Til vores snacks får vi en vegansk chilidip, som smager fremragende.

Naturvin på kortet – eller tæt på
På vinkortet har de et lille, men meget spændende udvalg – hvor du både finder vin fra Ungarn, Slovenien, Frankrig og Italien. Rasmus fortæller, at det ikke er naturvin som sådan, men stort set alle er økologiske og lavet efter bæredygtige principper. Mine øjner falder på den øverste og faktisk også billigste vin (450 kr.) på kortet mod en pris online på 119 kr., men sådan er det i Danmark, priser på vin ganges med 3-4. Den er lavet på Furmint, som er brugt meget i Ungarn, dog kaldes den Šipon i Slovenien. Jeg må sige, at den er skøn på en varm sommerdag – masser af citrus, lime, saltet grape – i munden er den både mineralsk, har masser af syre og er en smule cremet – et fint valg til grøntsagerne.
Rødbedecarpaccio og grønne bønner
Vores første to serveringer er en skøn nordisk udgave af den spanske klassiker carpaccio og er lavet på rødbeder, som serveres sammen med confiterede tomater og sprøde hasselnødder – masser af dybde og smag. Dertil grønne bønner, som serveres på en bund af fetacreme, spinat samt konfiteret hvidløg og gråbynke, som også er kendt som “fattigmandspeberkorn”. Jeg må sige, at jeg er fan – grøntsager kan virkelig noget i den rette kontekst som her.

“Umami-bomben”
Vores mellemret er ren umami – kartofler, som serveres med tre forskellige slags svampe, hvor den ene endda er pulver – så der er skruet helt op for umamien. Den kommer på en bund af misocreme og smager skønt.

Kartoflerne har dog fået et par minutter for meget, og selv om jeg sjældent føler, en ret er undersaltet, så mangler den lige lidt til min smag – det er dog detaljer, og da min medspiser, som er lidt af en “saltgris” ikke føler den mangler salt, så kan det sagtens være mig. Partneren til retten er frillicesalat, radise, syltelage, græskarcreme og friske urter.

Bagte løg, ristet boghvede og myseost
Hovedretten er “løgringe” eller næsten, det minder i hvert fald lidt om dem. De serveres på en sauce af myseost og med ristede boghvedekerner til. En skøn hovedret, som sætter punktum for en god vegetarisk menu.

Gin-syltede figner – ricotta, chokolade og honningmelonspirer
Jeg napper en dessert, som du får som tilkøb til 95 kr. Figner har ligget i gin-lage og suget alkoholen til sig, det giver en lille skarphed, hvor du kan ane lette krydderier, og sammen med ricottaen og chokoladen giver det en skøn mundfuld. Du kan sagtens dele desserten uden problemer, medmindre du er “gammelsulten” efter de 7 retter.

FAR gør det rigtig fint og formår at holder styr på en lille restaurant med kun to ansatte. De tryller med grøntsagerne og navnlig krydderurterne, hvor de fx bruger gråbynke og “honningmelon-spirer”, som virker kreativt og som et ret godt touch.
Restauranten er lille og intim, men absolut velfungerende. Den samlede regning lyder på 1400 kr. for to menuer, vand, en flaske vin og en dessert.
