Mad & Monopolet Tester: Qknives
Gadgets Knive

Mad & Monopolet Tester: Qknives

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Jeg har lavet mad i mange år, men først ret sent gik det op for mig, at gode knive af høj kvalitet øger min lyst til at lave mad. En skarp kniv, som ligger godt i hånden er bare en fantastisk følelse når man skal i sving. Jeg har gennemtiden testet mange knive på min tid på Gastromand, hvilket betyder at jeg har haft alverdens udgaver i hånden – næsten alt fra de dyreste til “hverdagsknive” fra fx Global eller Fiskars. I dette indlæg kigger jeg på knivene fra et nystartet firma i Nordjylland…

Qknives er startet af de to unge passionrede mænd Mike Horup og Mathias Lydersen. De har begge en forkærlighed for madlavning, og hvad det egentlig blot var en investering af en række lækre kvalitets kokkeknive fra Japan endte med, at være startskuddet på en væskeægte iværksætter drøm. Idag driver de på trods af studie deres firma Qknives – ret godt gået. Nogle gange tænker jeg ved mig selv, at ungdommen er ihærdige og bare vil fremad – fascinerende.

Førstehåndsindtryk & Unboxing

Knivene kommer i nogle lækre æsker og er flot præsenteret. Det første dit øje ser er det helt klare blad, hvor de i toppen har karakteristiske aftryk efter slag, hvor de er banket til knive. I bunden af bladet er der et smukt mønster, som fuldender kniven. Design og udseende er individuelt – men hos mig passer de ret godt i skuffen.

Velkommen til jeres nye hjem…

Qknive har lavet nogle forskellige set, som gør det ret let at overskue. Jeg kigger naturligvis på det hele eller “The Complete Set” som indeholder 6 knive. Hvis vi kigger på dem fra “bunden” af er der en “kort urtekniv”, “lang urtekniv”, “brødkniv”, “nakiri-kniv”, “santoku-kniv” og “kokkekniven”. Mit første indtryk er, at jeg har knive nok til det næste lange stykke tid.

“The Complete Set” – 6 knive, som kan købes samlet for 3599 kr…

Kvalitet

Når vi snakker om knive er kvalitet uhyre vigtig. Faktisk burde hele dette indlæg næsten ikke handle om andet. Når man snakker kvalitet kigger man typisk på kvalitet af det stål der er brugt og skarpheden på kniven. Alle nye knive, som er slebet på en fabrik er skarpe og det gælder alt lige fra de dårligste til de bedste. Det afgørende er, om de også er skarpe efter en måneds brug, og om de kan slibes op igen.

Hvis vi kigger på knivene fra Qknives, så er de lavet i 67 lags Carbon stål med et skæfte i pakkatræ. Derudover er smedet lavet ud fra damascus-metoden, hvilket betyder, at de mange lag stål kan ses på knivbladet. Stålet er VG-10″ carbon stål. Allerede her er vi godt på vej, da dette er udtryk for høj kvalitet. Mange kokkeknive fra Japan er lavet i denne type stål, som har 1 % carbon og 15 % crome. “G” står i øvrigt for “Gold” – på japansk hedder de “V-Kin-10” – “Kin” betyder “Gold” på japansk.

I toppen af Rockwell Skalaen

Det lyder næsten som en måling af amphere i en Marshall forstærker ikke? Det er det ikke, det er en ankerkendt international skala til angivelse af hårdhed på en metalisk overflade, som fx en kniv. Tidligere har jeg fx testet Globals knive som er meget kendte, og ofte ses i danske hjem. Deres knive ligger på ca. 58 HRC. Ellers ligger mange europæiske knive omkring 55 i HRC og blot nogle få hop på denne skala betyder meget. Flere af Qknives ligger på 62 HRC hvilket er flot og højt. Du kan sagtens finde andre knive som ligger mellem 60-62, men prisen stiger også. Det vender vi tilbage til. Dette er i hvert fald meget imponerende.

“Kokkekniven” – 20,5 cm blad…

Vi runder lige af med skæftet som er lavet i pakkatræk, som har den evne, at det er meget vandafvisende. Reelt er det farvet træpulver, som er støbt og som ofte bruges til knive, da de kommer i kontakt med vand, og derfor skal kunne modstå meget.

Skæftet er lukket med en crome forsejling…

Testen

Nu har jeg skåret og hakket de sidste mange måneder og føler efterhånden, at jeg er fuldstændig fortrolig med knivene. Jeg lavede naturligvis “rookie-mistake” og skar mig flere gange i starten. Fælles for knivene er, at de ligger godt i hånden. Håndtaget i pakkatræ er nemt at holde og selv om de får lidt væske, så ændrer de sig ikke.

En meget god måde at testen kniven på – men det slider faktisk lidt på dem…

En god test er, at skære i papir. Nu tænker du måske – hmm, lidt underligt, det gør jeg ikke til dagligt. Det er absolut forståeligt, men det viser hvor skarp kniven er. Du kan se om papiret “flosser”. Her har jeg testet dem efter en uges brug uden at slibe dem. Det er måske lidt synd, men omvendt så skal de også testes grundigt og de kan slibes op igen.

Efter en uges brug – faktisk ret godt gået…

Jeg bruger mest Nakiri-kniven, da jeg har lavet rigtig mange vegetarretter – årsagen er blot, at jeg forsøger at skåne klimaet lidt. Næst er det svært at komme uden om Santoku-kniven, som jeg faktisk napper oftere end kokkekniven. Det skyldes, at den er lidt kortere, og så klarer den næsten alt. Begge knive koster 899 kr. stk.

Santoku-kniven…

Gode råd

Giv kniven et godt og langt liv

  • Vask kniven grundigt efter brug med en blød svamp eller børste. Sørg for, at alle mad- og sæberester er væk.
  • Opbevar dine knive i en knivblok eller et andet sted, hvor den ikke ligger og rasler rundt med andet køkkenudstyr.
  • Undgå opvaskemaskine – det er næsten en dødsdom for dine knive! Det ødelægger med garanti skæftet og så kan du godt regne med, at æggen skal slibes op igen af en professionel.
  • Slibning af dine knive forlænger også deres levetid generelt. Mit råd er, at sende dem til slibning – flere steder har de
  • Selv om du har en kniv af høj kvalitet, så er den ikke lavet af jern – men tyndt stål, så inden du hakker et kyllingeben over eller skærer direkte i frosne grøntsager, så tænk lige en ekstra gang – der kan gå et stykke af æggen, som måske ikke kan slibes op igen.
Hold kniven skarp – enten med en slibesten eller ved en professionel…

Dommen

QKnives har nu været i brug hos mig i 2 måneder, og de kommer til at være her længe endnu, så jeg skal nok opdatere indlægget. Indtil videre så holder de sig skarpe utrolig godt. Videre ligger de godt i hånden og de holder sig pæne efter brug. Prisen er en vigtig faktor – her er QKnives godt med. De ligger mellem 399 kr. – 899 kr. og vælger du at nappe alle 6 så får du dem faktisk til 600 kr. stk igennemsnit – hele sættet koster 3599 kr. Det er billigt og i forhold til kvaliteten vil jeg næsten sige for billigt. Knivene scorer højt på Rockwell skalaen, ligger på ca. 61-62 HRC og naturligvis kan du finde noget lignende, men ikke så billigt. Alt i alt er det svært at finde noget at sætte en finger på. Det eneste er, at nogle måske vil frygte for kvaliteten, da de er “for billige” – men tag mit ord for det – de holder. Godt gået drenge – knæk og bræk!

De skarpe facts
67 lag japansk carbon VG-10 stål
Smedet efter “Damascus metoden”
Skænt i pakkatræ
60-62 HRC på Rock Skalaen

The Complete Set – 3599 kr.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar