Annonce

Jeg elsker snaps og navnlig danskproduceret snaps – det kan virkelig noget! Bornholm Spirits laver en række forskellige snapse og akvavitter, som jeg har fået fornøjelsen af at teste og skrive lidt om. Der er vitterligt én snaps til hver sin begivenhed, og alle smager skønt – skål i snaps – Danmarks uofficielle dram.

Forskellen på snaps og akvavit

Inden vi starter, så synes jeg, at vi skal vende forskellen på snaps og akvavit, det bliver nemlig brugt lidt i flæng. Den korte forklaring og forskel er, at akvavit er en beskyttet titel, og at snaps dybest set kan laves hjemme, hvis du ønsker det. Det er faktisk bare at tilsætte en smagsgiver til en klar spiritus, så er du kørende. Akvavit skal være aftappet ved 37,5 %, og det skal være destilleret på kommen eller dild. Ellers må det ikke kaldes akvavit.

Den store snapsefest med Bornholm Spirits
Jule Akvavitten fra Bornholm Spirits

I artiklen har jeg skudt billedet af 5 cl. flasker, men bemærk venligst, at der linkes til 50 cl.

FROST – Klar akvavit 40% – 50 cl

Den første snaps i artiklen er faktisk en akvavit og en helt klar én af slagsen. Denne type af akvavit, synes jeg, gør sig utrolig godt til en sildemad med rå løg og karrysalat. Her renser den som regel perfekt igennem og matcher den fede fisk, de sprøde løg og ikke mindst den cremede karrysalat perfekt. ”Frost” har duft af kommen, krondild og et hint af citrus.

Den store snapsefest med Bornholm Spirits

Pris 149 kr.

BLOND – Gylden akvavit 40% – 50 cl

Hvis du er mere til en ”gylden” akvavit, så har Bornholm Spirits også sådan en udgave. Deres ”Blond” er mere rund og absolut mere krydret end deres ”Frost”. Smagen byder på kardemomme, perikum og peber. Den fungerer også godt til sild, men bestemt også til andet, som fx smørrebrød.

Den store snapsefest med Bornholm Spirits

Pris 149 kr.

Special Edition – Rabarber & Stjerneanis 25% – 50 cl

Special Edition 1 er lavet i samarbejde med hele Danmarks smør-darling, og nej, her mener jeg hverken Adam eller James Price, men Casper Sobczyk, som står bag den vanvittige ”smørbøf”, hvor udsøgte stykker bøf lagres i smør. Snapsen er lavet på rabarber og stjerneanis, så den har en god balance mellem en let sødme og en krydret smag fra lakridsen. Denne snaps fungerer rigtig godt som avec eller evt. til en dessert.

Den store snapsefest med Bornholm Spirits

Pris 149 kr.

No 2 Havtorn, Dild & Agurk Snaps 40% – 50 cl

No. 2 Havtorn, Dild & Agurk bør bestemt også står på bordet til enten julefrokosten, påskefrokosten eller blot en god frokost, hvor der gerne må indgå en smule alkohol. Ingredienserne fremstår helt klart i snapsen, hvor den aromatiske havtorn kombineret med agurk og dild skaber en snaps, som er god både til “kendere”, som i forvejen holder af snaps samt dig, som ikke normalt nyder snaps, men gerne vil smage.

Den store snapsefest med Bornholm Spirits

Pris 199 kr.

No 3 Figen Snaps 40% – 50 cl

No. 3 Figen findes faktisk i to udgaver – både i en almindelig og en fadlagret, som dog er en Limited Edition. Begge er gode snapse, som viser, at Bornholm Spirits har styr på deres destillering. Denne snaps gør sig rigtig godt, som en ”dessertsnaps” eller en snaps, som serveres til ost eller til en dessert. I både duft og smag har den noter af tørret frugt, figen, abrikos og svesker. Den er i flot balance og meget afrundet.

Den store snapsefest med Bornholm Spirits

Pris 199 kr.

No. 8 Chili & Honning Snaps 40% – 50 cl

No. 8 Chili & Honning er nok min favorit – den er virkelig speciel og alsidig. Snapsen er et godt eksempel på, at snaps ikke bare skal drikkes til julefrokosten og påskefrokosten. Når det er lavet korrekt, så er det en spiritus, som rummer langt flere muligheder. Den er lavet med referencer til den traditionelle bornholmske ”honningsyp”, som er en specialitet på Bornholm. Den er både sødmefuld og varm, hvor honning og chili skaber en god kombination. Den kan nydes til krydrerede retter med både oksekød og svinekød, som fx laves med thailandsk inspiration eller til ostebordet og gerne, hvis der er et godt udvalg af forskellige typer oste. Spændende og absolut værd at prøve.

Den store snapsefest med Bornholm Spirits

Pris 199 kr.

Bornholmerdram ”Sevablødda”

Inden vi lukker året af med den klassiske juleakvavit, så skal vi lige omkring en vaskeægte bornholmerdram nemlig ”Sevablødda”, som er fra en 100 år gammel opskrift. Det er reelt en kirsebærdram, men hvis du ikke vidste det, så tvivler jeg på, du havde gættet den. Den minder en kende mere om en krydret rom, hvilket er absolut positivt. Den har en sødmefuld og let krydret smag, som gør, at den egner sig godt som avec, til ost eller dessert.

Den store snapsefest med Bornholm Spirits

Pris 169 kr.

Bornholmer Jule Akvavit 42% – 70 cl

Den sidste slutter lidt året af – det er juleakvavitten, som er fremstilles ud fra en gammel opskrift på en ”traditionsakvavit”, som stammer fra Hasle Dampbrænderi. Den har klare noter af nellike, kardemomme og appelsin, som giver en afrundet, varm og blød juleakvavit.

Den store snapsefest med Bornholm Spirits

Pris 170 kr.

Håber det giver lidt inspiration til både snaps og akvavit, som både kan nydes til jul, påske og til en god frokost.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar