Sig det første, som popper frem i dit hoved, når jeg siger “Frankrig”? “Rødvin” ikke? Okay måske Eiffeltårnet, romantik eller Tour de France – men du tænkte vin ikke? Jeg elsker rødvin fra Frankrig og hånden på hjertet, selv om der er mange smukke og fantastiske vinlande i verden, så er Frankrig altså moderlandet for rødvin. Men vidste du, at verdens ældste drue fx slet ikke kommer fra Frankrig, som mange tror? Eller vidste du, at en særlig fransk drue blev til Hollywood stjerne og fik salget til at stige med 20 % i USA? Hvis ikke, kan du få svaret i artiklen her, som jeg har lavet sammen med Degustation.dk – god fornøjelse…

Vidste du…

1. At før 1855 var fransk vin anset for “bondevin” af lav kvalitet?

Yes den er god nok, men tilbage i 1855 skete der noget. Ved “Universelle de Paris” bad den regerende Napoleon III om, at Frankrigs bedste vine blev klassiciceret udfra i alt 5 slotte og dermed var “Grand Cru Classé født. Herefter kan du nok gætte dig til, at de vine, som mere eller mindre tilfældigt landede i 1. Cru blev betydeligt mere værd end resten, og naturligvis også end de vine, som slet ikke kom i nogen klasse. Alle rødvine kom fra Médoc med undtagelse af én Chateau Haut-Brion, som er fra Graves. Det betød, at vine som Chateau Mouton Roschild, Chateau Latour og Chateau Margaux samt Chateau Lafite endte som værende de førende og pludselig fik verden øjnene op for fransk vin. Man kan så undre sig over, at andre område, som fx Rhône, Loire eller Jura slet ikke fik nogen anerkendelse?

2. At verdens ældste drue netop ikke er fransk?

Nej det er faktisk Zinfandel, som med meget stor sandsynlighed stammer fra Kroatien og er tussegammel. Faktisk skal vi tilbage til 6000 f.kr. så det er mange år siden. Den har siden da rejst rundt i Europa og fundet sig godt til rette bl.a. i Italien, hvor den også findes med samme identitet og genetik – her går den bare under navnet Primitivo. Den er meget kendt i USA, hvor den grundet dens hårdførhed gør sig utrolig godt i det varme områder.

3. At vin fra Rhône går mere end 2000 år tibage?

Selv om Frankrig gerne vil være det helt oprindelige vinland, så slår de ikke Kroatien med deres Zinfandel drue. Dog har de et af verdens ældste vinområder og det er netop Rhône, som går flere tusinde år tilbage i tiden. Det er endda meget muligt, at to af de vigtigste sorter fra netop Rhône stammer fra den græske kolonisering af området flere hundrede år f.kr. Det er druesorterne Syrah og Viognier. Gode bud på netop Rhône findes fx hos degustation.dk.

4. At Rhône området starter tæt ved værtbyen for Bocuse d’Or?

Rhône området starter omkring Lyon, som er én af verdens gastronomiske mekkaer. Jeg besøgte dem selv i 2015, hvor jeg deltog i netop Bocuse d’Or som gæst. Det var en fantastisk oplevelse, hvor hele byen koger af spænding op til denne store begivendhed, hvor Danmark og norden i det hele tage i flere år har klaret sig utrolig flot. Mest fremtrædende er uden tvivl Rasmus Kofoed som har fundet intet mindre end bronze, sølv og guld som den eneste i verden! Til forrige konkurrence vandt Kenneth Hansen fra Nordjylland også guld og i år endte vi på en flot anden plads, hvor Ronni Vexøe Mortensen stod på podiet for Danmark.

5. At der findes en drue fra Frankrig som er Hollywood Stjerne?

Du har muligvis gættet det, men den oscarvindende kærlighedsfilm med Paul Giamatti “Sideways” tog verden med storm, da den i 2004 kunne nydes i biografen. Filmen om den skilsmisse ramte Miles der kører rundt i Santa Barbara med sin ven Jack for at nyde Pinor Noir gjorde, at salget i USA steg med over 20 %. Citat “I am not drinkin’ any fucking Merlot“, står krystalt klart for alle vinelskere, som Miles udbryder, da Jack forsigtig forsøger at bede ham være openminded for at imponere kvinderne på en dobbelt date.

6. At Frankrig har verdens dyreste og mest eftertragtede vin?

Selv om en Chateau Mouton-Rothschild 1945 sjovt nok er én af de vine, som er den mest forfalskede i verden, så er det intet imod ikon vinen fra Bourgone. Tillad mig at præsentere Domaine de la Romanee Conti. Denne vin skal du mere eller mindre udvælges for at måtte købe i Danmark inden den rammer forhandlere, som i forvejen sidder tungt på importen. I porteføljen er der seks marker, hvor Domaine de la Romanee Conti er toppen af poppen. Du kan godt købe de nye årgange for omkring 80.000-130.000 DKK for en flaske. Men vil du have de ikoniske og fx 1945, så ska du have dybe lommer. I 2018 blev en flaske fra 1945 solgt for 558.000 $ altså noget der svarer til 3,4 mio DKK – og så er der naturligvis ingen garanti for om den har “prop”.

7. At verdens mest forfalskede vin er fransk?

Hvis du nogensinde får tilbudt at købe en Chateau Mouton-Rothschild 1945 til “billige” penge, så vær opmærksom. Det er nemlig én af de mest eftertragtede vine i verden, som går på auktioner til tæt på 180.000 DKK. Det er også den vin, som der laves mange forfalskninger af i verden. Årsagen er simpel – hvem ville ikke være interesseret i en 1. Cru vin fra det årstal hvor 2. Verdenskrig sluttede? Der findes sågar “opskrifter” på hvordan man kan mixe sin “egen” Chateau Mouton-Rothschild 1945 af forskellige vine, hvordan det kan lade sig gøre vil jeg dog ikke afsløre her 🙂

8. Frankrig har verdens største produktion af vin, men drikker ikke mest!

Okay det vidste du sikkert godt ikke? De står for noget der ligner 20 % af verden vinproduktion hvilket svarer til 7-8 mia flasker. Italien, Spanien og USA ligger også meget tæt på og forsætter udviklingen i de andre lande, så bliver Frankrig en dag måske overhaltet. Forbruget af vin pr. indbygger er sjovt nok ikke det højeste i verden, der ligger små lande som Andorra, Luxemborg og Vatikanstaten højere. Her ligger det årlige forbrug pr. indbygger på 50-60 liter, hvor Danmark halter helt bagefter med ca. 35 liter. Her vil jeg dog godt tilstå, at jeg snildt kan tømme et par flasker om ugen 🙂

9. Gud kan regulere den Franske BNP

Ja den er god nok. Hvis Gud vælger at sende haglbyger ned over de store vinområder, eller lade solen bage for meget eller lade frosten sætte ind for tidligt, så kan det nemt betyde, at udbyttet af høsten kan falde med helt op til 40 %. Flere år eksporterer de franske vinbønder for mere end 7 mia euro, som Gud så kan vælge at fjerne eller øge efter hans humør. Dette er nok grunden til, at den katolske kirke i Frankrig årligt indsamler mere end 700 mio euro i frivillige bidrag, mit bud er, at meget kommer fra vinbønderne 🙂

10. Jeg kunne ikke lide fransk vin, da min “vinrejse” begyndte!

Ja den er god nok. Jeg var til de tunge oversøiske bomber fyldt med varme, sol, alkohol og sødmefulde noter uden tanniner. Men med tiden blev jeg mere vis, og efter jeg var en tur omkring Italien og Spanien, hvor min horisont blev udvidet endte jeg med at elske Bourgogne, Bordeaux og Rhône utrolig højt.

Håber det har givet lidt indsigt – hvis du vil have gode bud på fransk vin, så kig forbi degustation.dk, hvor min ven Martin gerne giver gode råd og tilbud…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar