Lavet i samarbejde med Den Sidste Flaske

Hvis du er glad for vin og følger lidt med i udviklingen fra de forskellige lande og navnlig priserne, så har du med garanti også hørt, at netop Bourgogne, som er kendt for at producere nogle af verdens mest prestigefyldte vine, har oplevet en bemærkelsesværdig prisudvikling over de sidste par årtier, hvilket har fanget opmærksomheden hos både vinentusiaster og investorer globalt. Men hvad er årsagerne til denne prisudvikling, og hvad kan vi forvente i fremtiden?

Det er altid svært at spå om fremtiden, men meget tyder på, at priserne vil fortsætte opad.

Klimaforandringer: Fortsatte klimaforandringer kan enten skade eller forbedre produktionen afhængigt af, hvordan de håndteres. Dog vil en stigning i temperaturen for området betyde, at de kan være tvunget til at rykke deres høst til langt tidligere på året, og dermed vil de muligvis opleve mindre udbytte.

Prestige og Status: Vin fra Bourgogne er blevet et symbol på status og for mange – navnlig nyrige – er det præcis der, hvor de retter deres blik, både når det gælder investering og køb.

Mindre producenter: Der er fortsat gang i produktionen i Bourgogne, og selv om der er mere end 3500 vinproducenter i regionen, kommer der flere til, og mange kommer ind på markedet med meget fornuftige priser, så fat mod – det hele skal nok gå.

Bourgogne har en lang historie for vinproduktion, der strækker sig over tusind år. De unikke jordbundsforhold, kendt som terroir, sammen med de traditionelle vinavlsteknikker har gjort regionen berømt for sine Pinot Noir og Chardonnay-vine. Navne som Domaine de la Romanée-Conti og Domaine Leroy er synonyme med eksklusivitet og kvalitet. Men mindre kan bestemt også gøre det, og er du vågen og kigger efter de små “perler” som fx Domaine de Rochebin, er der fortsat store oplevelser for små penge at hente.

Domaine de Rochebin Macon-Villages Blanc 2022

Klassisk Bourgogne med en skøn duft af citrus, hvide ferskner, grønne æbler, grape, honningmelon og flint. I munden er den frisk, hvor det er tydeligt, at der ikke er brugt fad, det giver en lethed og masser af energi til vinen. Skøn mundfylde og god mineralitet. Sæt den gerne vil en omgang hvidfisk eller skaldyr.

Bourgognekrisen er løst! Domaine De Rochebin leverer Bourgogne med stor value for money!

Pris: 89 kr. pr. stk.
Point: 90/100


Domaine de Rochebin Bourgogne Aligote 2022

En hvid Bourgogne, som også har utrolig meget at byde på – skøn og klassisk i både duft og mund, hvor du finder masser af citrus, lime, fersken, grønne æbler, vilde blomster og lette krydderier – lidt som du kan finde i nogle Vermouths – virkelig interessant. I munden er den frisk, let fyldig og har en god syre, som gør den helt perfekt til fisk og skaldyr. Den kan også sagtens ledsage et dusin østers.

Bourgognekrisen er løst! Domaine De Rochebin leverer Bourgogne med stor value for money!

Pris: 149 kr. pr. stk.
Point: 91/100


Domaine de Rochebin Bourgogne Chardonnay

Her bevæger vi os lidt op ad rangstigen, når det kommer til hvid Bourgogne, og du får lidt mere kompleksitet end ved Macon-Villages Blanc. Noterne med citrus, grønne æbler og fersken går igen, men her kommer også duft af abrikos, pomello og appelsinskal. I munden er den fyldig, har en god tørhed, syre og delikat frugtsødme. Sæt den til frisk pasta, tapas eller evt. et ostefad, hvor ostene ikke er for kraftige, og du har et fremragende match!

Bourgognekrisen er løst! Domaine De Rochebin leverer Bourgogne med stor value for money!

Pris: 149 kr. pr. stk.
Point: 92/100


Domaine de Rochebin Bourgogne Passetoutgrain 2022

Lige præcis en vin som denne er med til at understrege min pointe i indledningen, det er virkelig value for money, du får her. Den er på et blend af Pinot Noir og Gamay, hvor jeg gætter på, at det er primært Pinot Noir, som den indeholder. Det giver en skøn duft af jordbær, hindbær, solbær, blommer og et lille hint af nødder samt lakrids. I munden er den læskende, hvilket også gør den ret lækker som en sommervin, hvis du nyder den lidt mere afkølet. God mundfylde med mineralitet og syre i afslutningen.

Bourgognekrisen er løst! Domaine De Rochebin leverer Bourgogne med stor value for money!

Pris: 129 kr. pr. stk.
Point: 92/100


Domaine de Rochebin Mâcon-Azé Rouge 2022

Præcis som Passetoutgrain er denne også på et blend af Pinot Noir og Gamay, hvilket også giver en skøn vin. Klassisk duft af jordbær, hindbær, jordbund, svampe og varme krydderier som neliker. I munden er den til den elegante side, som gør den energisk og frisk – godt med syre og mineralitet. Sæt den gerne til retter med kylling eller pasta, eller hvis du tør uden at fornærme italienerne: en risotto med svampe.

Bourgognekrisen er løst! Domaine De Rochebin leverer Bourgogne med stor value for money!

Pris: 149 kr. pr. stk.
Point: 92/100


Domaine de Rochebin Bourgogne Rouge 2022

Den sidste i artiklen er nok også min favorit, når det kommer til de røde Bourgogner – den er virkelig skøn. Den er på 100 % Pinot Noir, hvor du får den klassiske skønne Bourgogne-duft – kirsebær, jordbær, skovbund, svampe, vanilje og et lille hint af karamel. I munden er den elegant, danser hen over tungen på dig – skøn mineralitet, delikat frugt og god syre.

Bourgognekrisen er løst! Domaine De Rochebin leverer Bourgogne med stor value for money!

Pris: 149 kr. pr. stk.
Point: 92/100


Håber det har givet lidt inspiration og lidt håb forude i forhold til de fortsatte prisstigninger på Bourgogne.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar