Lavet i samarbejde med bemakers.com
Mange tror, at whisky stammer fra Skotland, hvilket nok skyldes, at det er det land, som producerer mest, og som har de mest legendariske whiskyer som fx The Macallan, Talisker, Highland Park, Glenmorangie, Springbank, Johnnie Walker og mange flere – men det hele startede faktisk i Irland – for meget lang tid siden – her får du historien, dog i den korte version, samt nogle gode tips til god irsk whiskey – Sláinte!
Efter kong Kong James Sir Thomas Phillips befaling
Det siges, at irerne opfandt whisky, og meget tyder på, at det er sandt. Det er naturligvis vanskeligt at være helt sikker, men hvis vi anskuer det faktuelt, så var destilleriet Bushmills, som ligger i Antrim i det nordlige Irland, det første, som fik licens til at producere whisky. I 1608 gav Kong James Sir Thomas Phillips fra Bushmills licens til at destillere. Bushmills er i dag fortsat aktivt og producerer masser af whiskey til hele verden. For at understrege deres lange historie har de sågar en whiskey, som hedder “1608”.
Kigger man historisk på det og ser bort fra officielle licenser, så nævnes whiskey indirekte i “Irish Annals of Clonmacnoise” i år 1405, hvor en leder af en klan var gået bort grundet indtag af enorme mængder aqua vitae. Irerne har kaldt deres produkt whiskey siden 1800-tallet. Irsk whiskey skal ifølge lovgivningen være lagret i mindst tre år. Whiskeyen skal destilleres på kornsorter og må ikke destilleres til en alkoholstyrke på over 94,8 %, men skal dog indeholde mindst 40 % alkohol, når den kommer på flaske. Whiskeyens alder er altid minimum, så hvis 12 år er angivet på flasken, er den mindst lagret i 12 år. Laves der et blend af flere årgange, hvor eksempelvis én årgang er 25 år, og én årgang er 12 år, så skal og må der kun skrives 12 år på flasken. Disse regler gælder også for skotsk whisky.
Hvad er forskellen på “whisky” og “whiskey”?
Du har sikkert bemærket, at det skrives forskelligt – hvor det både skrives med og uden “e” – Denne forståelse og forklaring kræver, at vi går tilbage i tiden – tilbage til oprindelsen. Forskellen er et “e”, som adskiller måderne, som de forskellige lande skriver “whisky” på. For at finde den oprindelige årsag startes en tidsmaskine, som tager os hundredvis af år tilbage i tiden. Vi står nu og kigger med i en gammel skotsk kirkes arkiver, hvor man i gæliske optegnelser kan læse om “uisge beatha”, som på gælisk betyder “livets vand”. Denne betegnelse findes også på latin, hvor det hedder “aqua vitae” og blandt bruges som en betegnelse for akvavit, som vi kender det i Danmark. På dette tidspunkt troede kemikere på, at netop destillering kunne være nøglen til det evige liv, hvilket med stor sandsynlighed er årsagen til navnet “livets vand”.
Livets vand skrevet som “uisge beatha” var skotternes foretrukne skriveform. Irerne brugte “usquebaugh”, som var den irsk-gæliske måde at skrive det på. Dette viser, at der allerede for hundredvis af år siden var forskel på stavemåden. Senere, hvor det blev forbudt at destillere spiritus i USA under forbudstiden, sneg “livets vand” sig ind under betegnelsen “medicin”, og derfor blev nogle whiskyer fra Skotland tilladt at importere og sælge.
På et tidspunkt har ordene langsomt ændret sig, men det har taget tid. “Uisge” betyder vand, og “beatha” betyder liv. “Whisky” kommer af det gæliske ord “usquebaugh”, som igen stammer fra uisge beatha. Tidsmaskinen startes igen, og vi rejser nogle hundrede år frem mod nutiden. På et tidspunkt på denne rejse er “usquebaugh” blevet til “uisge” og igen til “usky” og til sidst til “whisky”. Så kom der styr på, hvordan ordet whisky er kommet til.
Hvornår kommer det ekstra “e” ind i billedet?
For at blive klogere på denne del laves et stop omkring år 1870, hvor whiskyproduktionen var godt i gang. På dette tidspunkt var skotterne slet ikke på samme niveau som irerne, når det kom til både kvalitet og kvantitet af whisky. Irerne stod omkring 1900-tallet for 70 % af verdens whiskeyproduktion, som var den mest populære whiskey, der fandtes. På dette tidspunkt var skotterne bagud, når det kom til whisky. Deres samlede produktion var på ca. 380.000 liter om året, så de måtte tænke kreativt, og det er, hvad skotterne kan. De er et folkefærd, som er dygtige købmænd, og de vidste godt, at deres produktion var presset. Derfor valgte de at blande grain whisky med single malt, som mindede meget om den irske whiskey, men med den fordel at de kunne lave et produkt, som var billigere at producere, da råvarene var væsentligt billigere. Modspillet fra Irland blev, at de hævdede, at denne blanding bestemt ikke kunne sælges som whisky. Det fik de dog aldrig helt medhold i, og i 1908 konkluderede “Royal Commission on Whiskey”, at dette blend også måtte kaldes og sælges som whisky. Dermed havde skotterne vundet en vigtig taktisk fordel.
Irerne havde nu et presserende behov for at distancere sig fra den skotske whisky, og deres modsvar blev derfor, at de stavede “whisky” med “e”, og derfor er der i dag forskel på stavemåden.
Irsk whiskey i dag
I 2024 findes der 43 irske destillerier, og mange af dem er verdenskendte. Blandt dem er Jameson, Teeling samt Roe & Co. Nogle af de nye og spændende er bl.a. “Titanic Distillers”, som blev grundlagt i 2024. Det er i dag det eneste destilleri i byen Belfast og ligger på det værft, hvor selveste Titanic var bygget, så det ulmer af historie. Lige nu har de kun én whiskey, men planerne er, at der kommer flere til. Titanic Premium Irsk Whisky koster 250 kr. online hos Bemakers.
I 2023 blev Outwalker Whiskey grundlagt. Det ligger udenfor Belfast og laver en ret vild blended whiskey på både tidligere Bourgogne-fade, Oloroso-fade, rye-fade og helt nye amerikanske egetræsfade – et blend, som jeg tvivler på nogensinde har set dagens lys, før denne whiskey blev produceret. The Restless Spirit fra Outwalker koster 365 kr. online hos Bemakers.
Skellig er sådan set ikke et helt ungt destilleri, medmindre vi sammenligner det med de helt gamle fra Irland og Skotland. Det blev grundlagt i 2003, men har faktisk været operationelt frem til 2019, hvor det lukkede ned grundet likvide udfordringer.
Det er en irsk whiskey, som adskiller sig en del fra mængden, da den også har et element af røg, hvilket ellers ikke ses så tit, når det kommer til irske whiskeyer. Det er en “Single Pot Still”, som er ét af de irske kendetegn, når det kommer til deres whiskey. Derudover består den ikke udelukket maltet byg, men der er også brugt umaltet byg, som tilføjer endnu et element af smag.
Denne udgave er lavet som en en hyldest til Skellig-kystens historie som handelsrute mellem Europa og Jerez i Spanien, og derfor er den også lagret på ex-Pedro Ximénez-sherryfade. Skellig Triple Cask Single Pot Still Irish Whiskey koster 469 kr. online hos bemakers.com.
Håber det gav inspiration til whiskey med “e” og med masser af karakter.