Jeg er begyndt at lave mad over bål, når jeg er i sommerhuset. Det er hyggeligt og skønt at få masser af frisk luft, imens maden tilberedes over flammerne. Når du laver bålmad, så er der faktisk ikke de store begrænsninger, alt kan mere eller mindre lade sig gøre, hvis du har det rigtige udstyr og en god portion tålmodighed, nogle gange tager det nemlig længere tid end beregnet. Denne “Vikingegryde” er dog rimelig hurtig at smække sammen – god fornøjelse.
Denne artikel indeholder reklamelinks
I denne artikel har jeg brugt en støbejernsgryde og en pande beregnet til bål – de er begge fra Satake og kan virkelig klare nogle tæsk. Du bør også have en tripod, som er lidt must, når du laver bålmad, den består af tre stave typisk af stål, som er sammensat i toppen med lukning. Her er det muligt at hænge gryder i forskellige størrelser eller sætte en rist over bålet.
Til sidst manglede jeg faktisk en økse til brændet, hvor jeg også brugte Satake. Den ligger ret godt i hånden og har øverst et andet greb, som gør, at man kan hakke noget mere præcist, når der skal kløves mindre stykker brænde. Hvis du vil spare penge, så er det muligt at købe de fleste ting i outdoor kittet fra Satake.
Du kan også blive meget klogere på udvalget af båludstyr på Friluftsfreak.dk.
Bålmad er for alle – også børn, dog skal de lige huske at respektere ilden. Når mine tøser er med i sommerhuset, er det ret nemt at lokke dem med ud, de elsker det faktisk, også selv om vi ikke altid griller skumfiduser, som ellers er det helt store trækplaster.
Bålmad: Vikingegryde med chorizo, mørbrad og whisky
Bålmad er hyggeligt og nemt at gå til. Her får du opskrift på "Vikingegryde" eller mørbradgryde med tomatsauce, fløde og krydrede pølser.
Ingredienser
- 750 gram afpudset svinemørbrad
- 250 gram chorizo
- 250 gram kålpølser dem fra Rema1000 fx
- 2 glas tomatsauce med svampe fra Koro
- 400 gram blandede svampe
- 3 stk. gulerødder
- 2 store løg
- 3 fed hvidløg
- 2 spsk. jomfruolivenolie
- 2 spsk. røget paprika
- 2 spsk sød paprika
- 1 spsk løgpulver
- 2 spsk. tomatpuré
- ½ liter fløde
- 6-8 cl. Highland Park 12 års whisky
- Ca. 2 tsk. salt
- 1 lille bundt persille
Udstyr
- 1 stk. tripod
- 1 stk. bålpande
- 1 stk. bålgryde
- 1 stk. økse til brænde
Sådan gør du
-
Start med at bygge bålet – se evt. link i opskriften til guide.
-
Ellers bygger du et bål, hvor du får lagt godt med brænde på.
-
Til denne ret skal du bruge ret meget varme, så fyr godt op.
-
Imens bålet starter, så kan du klargøre en stor del – evt. indenfor.
-
Hak løg, hvidløg og gulerødder fint.
-
Rengør svampene og skær dem i skiver.
-
Skær chorizoen og kålpølserne i mindre stykker.
-
Bland alle krydderier sammen.
-
Nu er du klar til at lave maden over bålet.
-
Hæng gryden op så den får godt med varme.
-
Tilsæt en god sjat olie og svits løg, hvidløg og gulerødder.
-
Tilsæt svampene og svits dem med.
-
Derefter tilsætter du tomatpuré og brænder det godt igennem.
-
Sæt nu panden direkte over gløderne.
-
Tilsæt lidt olie og tilsæt alle pølserne.
-
Efter et par minutter tilsætter du krydderierne.
-
Når det er svitset, kommer du pølser og krydderier i gryden.
-
Tilsæt herefter tomatsauce og lad det simre i 10 min.
-
Skær svinemørbraden i ca. 1 cm tykke skiver.
-
Svits så mørbradskiverne på panden i lidt olie.
-
Giv dem salt og peber.
-
Når du vender dem, så tilsætter du whisky, pas nu på dig selv!
-
Panden burde være så varm, at det antænder af sig selv.
-
Når flammerne er gået ud, tilsætter du mørbraden i gryden.
-
Tilsæt fløden og smag til med salt og peber.
-
Server med friskhakket persille over.
Til en rigtig vikingegryde mener jeg, at der hører sig en god whisky til. Hvis du har læst flere af mine opskrifter, så ved du sikkert, at jeg er ret glad for Highland Park, som nok er den whisky, jeg mener, der passer bedst til en god vikingegryde.
Hvis du vil have mere inspiration, så er der også opskrift på chili con carne over bål og opskrift på ægte Cowboytoast over bål.