New York er byen, der aldrig sover – det er byen, som mange har øverst på deres liste over de bedste rejsemål i verden. New York er helt unik, når det kommer til oplevelser, uanset om det er streetfood, gourmetmad fra kendte Michelin-restauranter, ikoniske steder som Times Square, monumenter som Frihedsgudinden, Ground Zero – One World Trade Center, Empire State Building eller noget helt andet – men hvad skal du prioritere, og hvordan er det muligt at få det hele med? Du kan få svaret i denne guide.

Jeg har besøgt New York to gange – hvor den første gang var en voksentur, og anden gang var en tur med mine tre tøser, som alle er teenagere. Reelt så var forskellen på turene faktisk ikke så stor igen. Den første havde lidt mere fokus på gourmetrestauranter og barer, hvor der anden gang var lidt mere fokus på alle de steder, mine teenagepiger havde mere set på TikTok, så det var ”Raising Caines”, ”Chipotle”, ”Taco Bell” og”Starbucks” – ja, Starbucks er noget anderledes end i Danmark. Vi havde valgt at bo i Brooklyn af to årsager, for det første er Manhattan blevet rasende dyr, når det kommer til hoteller, og for det andet er Brooklyn lidt mere rolig og lidt mindre larmende. Videre får du en helt fantastisk udsigt til Manhattan.

I guiden her har jeg beskrevet de fem hele dage, som vi havde i New York. Vi rejste direkte med SAS fra Kastrup, dog startede vi i Aalborg. Vi ankom om eftermiddagen ca. kl. 16.00 lokal tid, hvilket betød, at vores første dag primært gik med at komme igennem lufthavnen og ind til New York samt overleve jetlag. Vi rejste hjem kl. 18.35, hvilket betød, at vi havde den sidste dag til at suge lidt liv ud af New York samt komme i lufthavnen uden stress. Lad os starte med lufthavnsdelen.

Rejse- og spiseguide til New York

Sådan kommer du nemmest fra Newark og JFK Airport

Newark Airport

Hvis du lander i Newark, så er der desværre ikke nogen nem løsning. Så jeg vil klart råde dig til at rejse til JFK om muligt. Newark ligger i New Jersey, hvilket betyder, at du skal krydse broer, tunnel og gennem Manhattan afhængigt af, hvor du vælger at bo. Offentlig transport betyder derfor tog til New Jersey, bus videre fra New Jersey og med stor sandsynlighed også metro til hotellet. Det tager mindst 1 time og 20 min. og koster omkring 15-20 dollars pr. person.

Rejse- og spiseguide til New York

Derfor er bedste mulighed at hyre en privat chauffør eller bruge Uber, hvor du har forudbetalt. Du skal regne med, at prisen for fire personer med otte stykker bagage er 100-120 dollars. Hvis du tager en taxa fra lufthavnen, så er et godt råd, at du skal bede om en pris med ALT inkluderet, og du skal virkelig understrege alt, også broafgift, bompenge og afgifter, ellers kan du nemt stå med en regning, som er 40-50 dollars højere, når du ankommer (jeg taler af erfaring). Turen tager i myldretid ca. 50 min.

JFK Airport

JFK er noget nemmere at komme til og fra, og her kan du sagtens tage metroen. Det koster ca. 15 dollars og tager ca. 45-50 min. Du kan naturligvis også tage Uber, privat chauffør eller taxa, men det koster 80-100 dollars og tager mindst lige så lang tid.

Hvor boede vi?

Vi boede på Mariott at the Brooklyn Bridge, som er et 4-stjernet hotel og rigtig fint. Det er desværre som alt andet i New York dyrt. Priserne starter fra ca. 3000 kr. pr. nat for et superior-værelse (25 kvm). Da jeg har tre piger, som er ved at være store, så havde jeg booket en suite til dem, som kostede 4500 kr. pr. overnatning. Det er mange penge, men jeg så det som en nødvendighed for, at de kunne have en ordentlig oplevelse, og for at de havde plads nok. Det vidste sig at være en god investering, og de 55 kvm blev udnyttet til fulde.

Rejse- og spiseguide til New York

Mariott at the Brooklyn Bridge har fordele og ulemper, du skal være opmærksom på. Af fordele kan nævnes fremragende service og 24 timers reception. De har også motionscenter, som er på niveau med mange af dem, vi har i Danmark. De har en politik med, at du daglig skal bruge 25 dollars pr. værelse i enten deres ”Pantry”, som er en lille morgenmadscafé med forskelligt udvalg af frugt, brød, scrambled eggs, bacon, yoghurt, salat, sandwich, grød, kaffe, juice og te. Det hele er præfabrikeret og kommer som ”to-go-mad”. For de 25 dollars kan du dog godt spise en fin morgenmad 4-5 personer, og du kan også spise fornuftig mad – om det er en fordel eller ulempe, vil jeg lade være op til dig at vurdere.

Dag 1: Ground Zero, shopping i World Trade Center, kaffe på Starbucks, frokost på Green Café, tur i One World Trade Center og afslutning på Times Square

Den første dag vil jeg starte med at besøge ”Ground Zero”, som er det område, hvor Twin Towers/World Trade Center stod frem til 9/11-2001, en dag som verden forhåbentlig aldrig glemmer. Det er gratis at besøge området, som i dag er et mindested for de omkomne. Du kan se, hvor de to tårne stod – i dag er det blot er to enorme huller, som der løber et vandfald indeni. På siderne hele vejen rundt om hullerne står navnene på de personer, som mistede livet på dagen. På trods af hvad der skete 9/11-2001, så har New York formået at rejse sig igen og området er fyldt med liv, turister og amerikanere, som enten arbejder i området eller blot kommer forbi. Det er ret bevægende, og for os, som husker 2001 er det faktisk også en smule sørgeligt. Ikke desto mindre så vil jeg klart anbefale at besøge stedet.

Hvis du som mine piger konstant skal tanke op med juice, kaffe og snacks, så ligger der en fin Starbucks tæt på, som har gode toiletforhold og wi-fi. Hvis du vil have en god og sund frokost, så ligger der en “Green Café”, som har protein- og fiberrig frokost. Prisen er også ret fin, så du kan for fornuftige penge få en frokost, som holder dig kørende længe.

Rejse- og spiseguide til New York

Når du så alligevel er i området, så synes jeg, at du skal tage en tur i One World Observatory, som desværre koster ca. 300 kr., men det er pengene værd, og du får en ret fin guide og en 3D-tur i elevatoren, som tager dig til etage 102. Tårnet er 1776 feet, som er året for underskiften for USA’s uafhængighedsaftale. Du får en 360 graders udsigt til alt omkring Manhattan, og rammer du tårnet på en klar dag, så kan du se, hvor storslået New York i sandhed er.

Rejse- og spiseguide til New York

Tag herefter metroen til Times Square – køb en overpriced dårlig hotdog og få følelsen af at stå i en filmkulisse. Hvis du som jeg har piger, som har nået alderen, hvor makeup er interessant, så ligger der en kæmpe Sephora derinde, men her skal du have dit store dankort med, for det er dyrt.

Rejse- og spiseguide til New York

Du kan slutte af på Chipotle Mexican Grill, som er billig og af rigtig fin kvalitet. Det er en restaurant, hvor du spiser hurtigt med plastikbestik, og prisen er godt nede. Maden er god og er opbygget omkring en bowls, tacos, burritos eller salat, hvor du fylder dit valg med ris, bønner, kød, dressing, ost, creme fraiche, guacamole og salsa. Chipotle Mexican Grill er del af en kæde, som har restauranter mange forskellige steder i hele New York,

Rejse- og spiseguide til New York

Så hvis du gerne vil spare en lille smule på nogle af måltiderne og samtidig også gerne vil have et solidt måltid, så er Chipotle Mexican Grill et rigtig godt bud. Du skal regne med, at det koster cirka 100 kr. per person med drikkevarer

Dag 2: Amerikansk morgenmad, gåtur over Brooklyn Bridge, shopping i Target og New Yorks bedste burger

Shopping day – hvis du har børn med eller bare en partner, som elsker at shoppe, så kan du lige så godt dedikere en dag til at få shoppet igennem. Shopping og lange gåture kræver meget energi, så start dagen med en ægte amerikansk morgenmad. Der er utrolig mange morgenmadsrestauranter eller diners i både Brooklyn og New York, dog er der stor forskel på kvalitet, hvor nogen er meget lokale og serverer et halvdårligt morgenmåltid og dårlig kaffe. Fordelen er dog, at der er fyldt med lokale, og du får den ægte amerikanske stemning. Hvis du gerne vil et sted hen som turist og føle dig velkommen og have et lidt bedre morgenmåltid, så kan jeg varmt anbefale Clarks Restaurant i Brooklyn.

Rejse- og spiseguide til New York
Det komplette morgenbord fra Clarks Diner

Den har ligget der siden 1986, og er legendarisk. Her kan du få det helt store morgenmåltid med scrambled eggs, pølser, bacon, vafler, amerikanske pandekager med sirup, arme riddere eller french toast, al den kaffe du kan drikke og friske smoothies. Det koster naturligvis en lille smule at spise derinde, så du skal nok beregne omkring 20 til 25 dollars per person, og dertil kommer naturligvis drikkepenge oveni. Men jeg lover dig, at det er alle pengene værd.

Rejse- og spiseguide til New York
Smilla på Brooklyn Bridge

Gå over Brooklyn Bridge – det er turistet, ja, men det er en fed oplevelse, og du får den flotteste udsigt mod New Yorks skyline, når du er på broen. Hvis dine børn som mine skal motiveres en lille smule, er det en god ide, at man skal gætte, hvor mange yellow caps man ser i forbindelse med, at man krydser broer – den kommer tættest på, har vundet en præmie.

Gå i Target som ligger 400 meter fra broen. Det er New Yorks svar på Bilka. Slut af i Brooklyn på Emilys Burger, som nok er et af de bedste burgersteder, du finder i New York. De har to restauranter, hvor den ene befinder sig på Manhattan, og den anden er i Brooklyn. Restauranterne er rimelig ens, og konceptet er det samme: de har en burger. Og kun en burger. De ser helst, at du ikke ændrer på burgeren, men bestiller den og nyder den præcis, som den er. Det er deres koncept, og det lader til at holde. Derudover har de en række forskellige pizzaer, hvor du kan vælge mellem hvid pizza, rød pizza og pink pizza. Farven udgøres af fyldet på pizzaen, som er ret kreativt og primært med pepperoni og en form for grønsag.

Rejse- og spiseguide til New York

Deres signaturpizza er Emmys, som du får med Pecorinoost, trøffel og honning. Det er relativt dyrt at spise på Emmys. En burger med bacon koster 35 dollars, og deres pizzaer koster mellem 20 og 25 dollars. Dertil skal du regne med, at der bliver lagt cirka 20 % oveni til drikkepenge og 15 % i skat. På trods af det er det oplevelsen værd – burgeren er vanvittig lækker og består af bløde løg, krogmodnet okse, lækker ost og god bacon. Hvis du gerne vil på en burgerbar, hvor du ikke bliver skuffet, så er Emmys et virkelig godt sted.

Dag 3: The High Line, Frihedsgudinden, afslapning og American Steakhouse

Man kan næsten ikke rejse til New York uden at se Frihedsgudinden, men inden da så vil jeg helt sikkert anbefale, at du går en tur på The High Line – det er både gratis og hyggeligt, og så får du også en chance for at brænde lidt af de mange kalorier af, som du med garanti indtager.

Rejse- og spiseguide til New York
The High Line på Manhattan.

The High Line var tidligere en jernbane, som gik over byen og i stedet for at nedlægge den, er der bygget små oaser på vejen, hvor du kan holde små pauser, nyde medbragt mad og drikke. På vejen møder du også “Bikuben”, som er en udkigspost, der også er et besøg værd.

Rejse- og spiseguide til New York
Bikuben ved The High Line

The High Line ligger nord for The Meatpacking District på Manhattan, og derfra kan du ret nemt komme rundt til andre attraktioner. Hvis du planlægger en tur på Hudson River efterfølgende, så tager det ca. 15 min at gå ned til havnen, hvor størstedelen af bådturene går fra. Frihedsgudinden ligger på øen Liberty Island, som du kan komme til på flere måder. Hvis du gerne vil have den billige version, som faktisk er gratis, så tager du færgen til Island, den færge som de også sejler med i Sex and the City. Turen her er ikke guidet og er ret hurtigt overstået. Hvis du gerne vil have den fulde oplevelse, har du to andre muligheder.

Rejse- og spiseguide til New York
Hvis du tager til New York, så er hun virkelig et besøg værd

Enten kan du bestille den lille tur, som tager cirka halvanden time, hvor du kommer til at sejle rundt om Frihedsgudinden, gøre et kort ophold og se hende i perfekt afstand. Den anden version inkluderer også denne tur, men her kommer du også til at sejle hele vejen rundt om Manhatten, og dermed får du den fulde oplevelse. Priserne ligger mellem 48 og 56 dollars.

Rejse- og spiseguide til New York
Bison and Bourbon

American steak og et besøg på et ægte amerikansk Bøfhus er næsten også et must, hvis du rejser til New York og USA. “Bison and Burger” ligger i Brooklyn, og de laver fantastiske bøffer og har rigtig godt styr på deres cocktails. De har sjovt nok nok også et kæmpe udvalg af bourbon. Du skal være forberedt på, at priserne er relativt høje, hvilket skyldes, at priserne på kød er steget temmelig meget. Når du så oven i købet skal have noget af høj kvalitet og fra en bison, så koster det. Du kan i teorien sammenligne det en lille smule med Mash i Danmark, hvor man også betaler 400-500 kr. for en god bøf.

Rejse- og spiseguide til New York
De serverer stpre bøffer på Bison and Bourbon

Hvis du besøger “Bison and Burger”, så skal du ikke regne med, at du har plads til at spise både forret og dessert, i givet fald skal de i hvert fald være deleretter, som du sagtens kan bestille. Du skal forvente, at du skal betale mellem 100 og 150 dollars per person med det hele.

Dag 4: “A Night At The Museum” – naturhistorisk museum på Manhattan

Okay – du kommer nok ikke ind om natten, men hvis du har set filmen med Ben Stiller, ved du, hvad jeg mener. Det enorme naturhistoriske museum er også et besøg værd. Det er kæmpestort og har fem etager fyldt med udstillinger, hvor du både kan oplevet “rummet”, se en ægte meteor, som er styrtet ned i USA for mange år siden, se fossiler og skeletter af dinosaurer samt opleve forskellige “verdener” og tidsaldre. Prisen for at komme ind er 25 dollars, og du kan sagtens bruge 4-5 timer derinde.

Rejse- og spiseguide til New York
“Dum dum want gum gum” – tænker du kender scenen fra filmen 😊

Efter de mange timer på museum vil jeg helt klart anbefale noget nem mad, som ikke kræver alt for meget. Mine piger insisterede på at smutte forbi Taco Bell, som faktisk var ganske fint – men ikke det helt store.

Rejse- og spiseguide til New York

Inden du forlader New York: “Dumbo” og “Brooklyn Icecream Factory”

Mit sidste råd er, at du besøger “Dumbo”, og nej, det har ikke noget med den skønne Disney-fortælling at gøre, men det er et område, der ligger i Brooklyn, som er utrolig populært. De har en skøn food hall, som hedder “Time Out Market”, hvor du mere eller mindre kan få alt, hvad hjertet begærer. Det største problem med at besøge denne food hall er, at det er umuligt at begrænse sig.

Rejse- og spiseguide til New York
Time Out Market ved Dumbo

Jeg smagte deres “brisket sandwich”, som overgik den ellers utroligt populære sandwich af samme slags fra “Katz”. Derudover kunne jeg slet ikke stå for deres “pigs in a blanket” – hvor jeg fik 8 stk. – de og sandwichen kostede ca. 25 dollars. Restauranten hedder “Pastrami Queen”. Mine tøser var mere til pasta, så de fik to forskellige udgaver. Den ene var den klassiske og ustyrligt lækre “Cacio e Pepe” på rigatoni – den kostede 18 dollars. Den anden var en helt almindelig carbonara, som kostede 19 dollars. Begge er fremragende.

Rejse- og spiseguide til New York

Som afslutning var vi forbi Brooklyn Ice Cream Factory – her kan du få stillet den helt store lyst til is. Som stort set alt andet i New York er prisen lidt høj, så den starter ved 8 dollars for et “scoop in a cone”, men heldigvis falder prisen meget, hvis du tager to scoops – 10 dollars og tre scoops for 12 dollars. Det er lidt mange penge, men de smager fremragende. De laver selv deres is flere gange dagligt.

Jeg håber, guiden har givet inspiration til din næste tur til New York. Hvis du har gode tips så del dem endelig i kommentaren, så vi kan få guiden opdateret løbende.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar