Noget af det vigtigste at have i et køkken er uden tvivl kokkeknive af høj kvalitet. Det kan dog være lidt af en jungle at finde rundt, da markedet er fyldt med både gode og mindre gode bud. Jeg har lavet et indlæg med Senjen Black som er H.W. Larsens egen kollektion. Jeg vil nemlig gerne slå et slag for, at du kan komme ret langt for et beskedent beløb og alligevel få knive af fornuftig kvalitet – God fornøjelse!

Læs også min købsguide til det bedste knivsæt her.

Jeg ønskede mig knive som jeg kunne bruge i mit sommerhus, hvilket blev indfriet juleaften. Det blev til en række forskellige knive fra Senjen Black. X forskellige knive herunder Senjen Black Santoku på 17,5 cm, Senjen Black Nakirikniv på 17 cm, Senjen Black Kokkekniv på 20 cm, Senjen Black Kokkekniv på 25 cm, Senjen Black Pyntekniv på 12,5 cm og Senjen Black Udskærekniv på 20 cm. Faktisk næsten hele serien og for omkring 2500 kr. De har allerede været i aktion i flere uger og vil blive brugt fremadrettet dagligt.

Monopolet tester: Senjen Black Knive fra H.W. Larsen...
8 af knivene fra Senjen Black Series

Førstehåndsindtryk & Unboxing

Jeg må sige, at jeg er vild med det sorte look, de adskiller sig fra alle andre. Min tanke var først, at de lynhurtigt ville blive matte eller ridser ville fremstå tydeligt, men det sker faktisk ikke. Årsagen er, at belægningen ikke blot er en lakering men sort titanium af høj kvalitet. Umiddelbart mener jeg kun, at det er set på Fiskars Titanium, som udkom sidste år og dog fik lidt blandede anmeldelser. Fordelen ved titanium er, at det er ekstremt hårdt og let. Nogle vil påstå, at det ikke kan slibes, men H.W. Larsen står indenfor slibning og har haft deres mærker i årevis uden problemer.

Rockwell Skalaen og Janka Skalaen

Rockwell og Janka? Det lyder næsten som et upcomming rockband ikke? Hehe, det er to forskellige skalaen som er international anerkendt når det kommer til måling af hårdhed på en metalisk overflade, som fx en kniv. Her ligger Senjen Black på 56-57 HRC. Janka skalaen er en amerikansk metode der angiver det tryk i kg. der skal til for at trykke en stålkugle på 10 mm i diameter halvt ned i træs overflade. Her ligger Senjen Black på imponerende 1780 pund – altså skal der virkelig meget tryk til før skæftet bliver beskadiget.

Monopolet tester: Senjen Black Knive fra H.W. Larsen...

Kvalitet

Senjen Black er fremstillet af specialstål med betegnelsen “7CR17MOV”. Det er i virkeligheden den samme type stål som udgør størstendelen af Tony Starks dragt når han forvandler sig til Iron Man – okay, ikke helt men næsten! Denne type stål er i struktur og sammensætning meget lig 440A stål. Den er hærdet op til ca. 56-57 HRC hvilket placerer den fint på denne skala. Dog skal du være klar over, at du sagtens kan komme højere op. Skalaen for HRC kan sagtens komme et stykke over 60, men til prisen som i gennemsnit ligger på 300-400 kr. så er det ret flot. Skæftet er fremstillet af sort sandeltræ.

Monopolet tester: Senjen Black Knive fra H.W. Larsen...
Skæftet er vigtigt når du kigger på nye knive…

De meget hårde og tætte fibre i sandeltræet gør det mereresistent over for fugt end blødere træsorter, hvilket igen betyder at det harvæsentligt mindre tendens til at sprække eller revne og dermed holder længere.

Testen

Jeg har nu snittet, hakket, skåret og snittet mig selv i fingerene alt for mange gange de sidste mange uger og må konstatere, at Senjen Black er nogle lækre knive. De holder skarpheden indtil videre og bliver ikke matte i belægningen, hvilket jeg som sagt faktisk frygtede. Jeg har brugt Senjen Black mere eller mindre konstant. Jeg napper ofte Santoku og bruger som min primære kniv, da den fungerer ret godt som universel kniv. Ved siden af har jeg så kokkekniven på 20 cm, pyntekniven og udskærekniven hvilket er ret tilfredsstillende i køkkenet.

Monopolet tester: Senjen Black Knive fra H.W. Larsen...
Nakiri og Santoku på 17 cm og 17,5 cm…
Monopolet tester: Senjen Black Knive fra H.W. Larsen...
Kokkekniven på 25 cm…

Dommen

Senjen Black leverer knive i fornuftige kvalitet og til meget rimelige priser. Faktisk ligger de alle mellem 250 kr. og 350 kr. pånær Pyntekniven på 12,5 cm er faktisk under 200 kr. som nu, hvor prisen er helt i bund og giver 35 % rabat. Det betyder, at du kan købe et knivsæt, som dækker alle behov for en samlet pris på omkring 2000 kr. når de er på tilbud og dermed står Senjen Black stærkt på markedet. Man kan diskuttere om hårdheden på Rockwell skalaen er god nok, men medmindre du er professionel kok så tvivler jeg på, at du kommer til at slide dem op.

Jeg er spændt på, om de kan slibes op og blive som nye, men i og med H.W. Larsen sælger dem i tusindvis, så er mit bud, at de sikkert er muligt. Jeg sørger for at opdatere indlægget når det bliver nødvendigt. Alt i alt er jeg ret glad for knivene og prisen taget i betragtning, så er det et fornuftigt køb. Vi ender et sted mellem 4 og 5 stjerner – du kan finde alle knivene på H.W Larsens side – pas nu på ikke at skære dig selv ikke?

De skarpe facts
7CR17MOV stål
56-57 HRC
Titanium
Skæft i sandeltræet

1780 pund på jankaskalaen

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

3 Comments

 1. Jens Kjærgaard Frederiksen Reply

  Hej Mads.
  Hvordan holder knivene sig i dag? Og er de blevet slebet op inde ved H.W Larsen?
  Mvh
  Jens

  • Hej Jens,

   Underligt nok så nej – de holder ret godt, men de kommer en tur afsted inden så længe.

   • Jens Kjærgaard Frederiksen Reply

    Hej Mads.
    Tak for hurtigt svar 🙂
    Mvh
    Jens

Skriv en kommentar