Det er onsdag og det er for mig en særlig onsdag! Udover, at det er helt okay at nappe en whisky, så er der for nylig udkommet en sidste release fra Highland Park. Et destilleri som jeg har meget kært og elsker utrolig højt. Faktisk var deres Highland Park 12 års én af de første whiskyer jeg smagte. Denne udgave hedder “Highland Park Valfather” og er ret speciel, det er nemlig den mest røgede whisky nogensinde udgivet fra Highland Park!

Lidt nordisk mytologi

Før “Valfather” var der “Valkyrie” og “Valknut” og her skal vi tilbage og kigge på det nordiske mytologi. Valkyrie var det første i serien som blev frigivet for et par år siden. Valkyrie er egentlig en form for “dødsengel” i den nordiske mytologi, men det var på ingen måde negativt. Det er den engel som sikrede, at de værdige faldne krigeres sjæl kom til Odin eller “Valfather”. Nu tænker du nok: “Var det kun de værdige krigere, og hvordan vidste de hvem der var værdige? Ret enkelt og det lader mig til Valknut. Valknut var det symbol krigerne fik tatoveret når de havde bevidst deres værd. Det kunne fx være mod eller styrke. Så har vi styr på Highland Park Valkyrie og Valknut.

Wednesdays Whisky: Highland Park Valfather
Hvis du gerne vil smage en Highland Park med lidt mere røg end normalt er Valfather et godt bud…

Proud to be a Viking Soul

Highland Park har længe været inspireret af vores gamle legacy fra norden og de gamle vikinger og med god grund. Det er nemlig sådan, at befolkningen på Orkney hvor Highland Park destillerier ligger føler sig meget tætte på norden. Det er fx ikke unormalt, at de tager nordiske navne. Man ved også, at vikingerne fik i land på Orkney for 1000 år siden. Det er også årsagen til, at Highland Parks slogan nu er “Proud to be a Viking Soul”.

Wednesdays Whisky: Highland Park Valfather
Godt jeg fik hjælp af Smilla til at skyde billeder…

“Den mest røgede whisky fra Highland Park nogensinde…”

Lad det være sagt med det samme – Highland Park er ikke røget whisky som du måske kender fra Bowmore eller fx Laphroaig det er afdæmpet og og “blid” røg vi snakker om. Hvis du nogensinde har smagt Highland Park, så kender du sikkert dens karakteristiske afslutning som har en let røg over sig. Røg måles i “PPM” og på Valkyrie, Valknut og Valfather kommer vi ikke over 3 PPM – en hurtig sammenligning med fx Laphroaig 10 års ligger vi nærmere på 15 PPM og kigger vi på Ardbeg er vi tæt på 60 PPM. Det sætter det lidt i relation.

Wednesdays Whisky: Highland Park Valfather
Highland Park Valfather…

Duft og smagsnoter

I næsen har den afgjort en blid røg men også vanilje, grønne æbler og florale noter. Efter lidt tid finder jeg meget klare “salte” noter som sammen med den blide røg balancere utrolig godt. I munden har den en let sødme hvor vanliljen står tydeligt sammen med eg og kakao. I den lange eftersmag har den blide karakteristiske røg du sikkert kender fra Highland Park, men den er mere intens end normalt. I afslutningen finder jeg også noter af tørret frugt og vanilje. For mig er det her et friskt pust fra Highland Park – jeg er vild med, at de bruger mere røg og flytter grænserne – godt gået!

Det bedste er sådan set prisen som ligger på ca. 500 kr. hvilket gør det til et “best buy” og en dram, som jeg varmt vil anbefale jer.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

2 Comments

  1. Lars Mellergaard Reply

    Den kunne jeg super godt tænke mig at smage. Lyder som en helt fantastisk whisky

Skriv en kommentar