Overskriften er noget af en påstand, når der findes en forret til 450 kr. på restaurant Marchals menukort, men min påstand er ikke helt ved siden af. I artiklen her kan du læse, hvordan det er muligt at spise ret billigt på den lækre restaurant, som styres af ingen ringere end Jakob De Neergaard – god fornøjelse…
Lad os starte fra en ende af nemlig med det skønne hotel d´Angleterre, som pryder Kongens Nytorv med sin klassiske og luksuriøse stil. Hotellet er grundlagt omkring år 1755, hvor hr. og fru Marchal etablerer sig i København. Navnet på hotellet kommer dog først til omkring 30 år senere. På dette tidspunkt ligger hotellet heller ikke, hvor det ligger i dag. Det daværende hotel bliver nemlig hårdt beskadiget i ”Den Københavnske Brand” i 1795 og bliver derefter flyttet til ”Grams Gård”, som ligger der, hvor hotellet ligger i dag. De næste mange år udvikles hotellet og skifter ejere adskillige gange. Det stakkels hotel gennemgår endda endnu en brand i 1915, hvor hovedbygningen mod Kongens Nytorv dog reddes.
Under anden verdenskrig bliver det benyttet af tyskerne som hovedkvarter, hvilket får den danske befolkning til at boykotte hotellet. Efter krigen havde hotellet det vanskeligt og gennemgik derfor en række renoveringer for at tiltrække nye gæster. I 2011 var det lukket i to år for at gennemgå den mest omfattende hotelrenovering i Danmarks historie. I 2014 modtager restaurant Marchal sin første Michelin-stjerne, som de har fastholdt frem til i dag. På trods af hotellets historie, brande, boykot og krigens udfordringer, så er det i dag det mest luksuriøse og prestigefyldte hotel i Danmark, som tilbyder høj service og overdådig luksus.
Billigste Michelin-restaurant i Danmark?
Hvordan kan det så være, at det er Danmarks billigste Michelin-restaurant, når hotellet tilsyneladende er ét af de dyreste og fineste i Danmark? Tillad mig at forklare. Menukortet er opbygget med ”canapés”, som er små snacks, der koster mellem ca. 70 kr. og 90 kr.
Deres menu tillader nemlig, at du kan plukke fra deres à la carte kort og vælge en række mindre ”canapés” som fx deres syndige gougeres med trøffelcreme og comté til 80 kr. for 4 stk. eller fx deres jamón ibérico de belloto på toast for 80 kr. for 2 stk. Alternativet er så i den helt anden retning, hvor du kan vælge Jakob De Neergaards signaturret ”Caviar én Surprise” med ægte caviar, jordskokker og hummer til 450 kr. Hvis du vil fortsætte i den dur, så er der udvalg af Rossini Caviar, som starter ved 1600 kr. pr. dåse og op til 4000 kr. pr. dåse – så det er sådan, at alle kan være med.
Min medspiser og jeg valgte deres gougeres med trøffelcreme og comté, jamón ibérico de belloto på toast, deres forskellige østers, som kommer i to udgaver – en med lögrom og peberrod for 80 kr. stk. og ponzu, fingerlime og wasabi for 80 kr. for 2 stk. Deres gougeres er guddommelige og sandsynligheden for, at du bestiller 4 stk. ekstra er ret stor, de smager fantastisk og duften af trøflen på toppen fuldender det hele.
Deres lille toast-hapser er også helt perfekt – skinken er af høj kvalitet, og det smager skønt. Deres østers er små, delikate og lækre – jeg er efterhånden blevet lidt af en ”østersmand”, så jeg vil faktisk lige så gerne have en hel limfjordsøsters med citron, det betyder dog ikke, at Marchals ikke er gode, jeg har bare ikke behov for ”pynten” længere. Det hele bliver kun bedre, hvis der sættes bobler til, hvor et glas Pol Roger NV er et glimrende valg til 175 kr. pr. glas.
”Are you letting her eat alone”
Jeg vælger at springe forretten eller mellemretten over efter vores snacks, da jeg ved, at deres ”Tournedos Rossini” er en voldsom ret. Tjeneren bemærker det og siger med et smil på læben ”Are you letting her eat alone” – jeg svarer kækt ”I am gonna pick up the check, so it will balance out” – han smiler og griner lidt. Det er skønt med den stemning på et formet hotel og en Michelin-restaurant.
Min medspiser vælger ”Agnolotti med vilde svampe, kastanjer og salvie” til 180 kr. Imens studerer jeg vinkortet, som er imponerende og meget stort. Du skal ikke regne med at få en flaske vin til ret meget under 700-800 kr., så lidt research betaler sig. Jeg havde forud kigget på det og fundet nogle gode bud. De har fx en tysk producent, som hedder Knipser på kortet. De laver enestående Spätburgunder til 750 kr. for en flaske, hvilket er en fin pris. Du kan naturligvis også dykke ned i de store vine fra Bordeaux, Bourgone og Napa Valley, som snildt koster mellem 10.000-40.000 kr. for en flaske.
Jeg endte på en Pinot Noir fra Santa Barbara fra Bien Nacido Vineyard og deres ”Lutum” til 850 kr., den koster ofte mere end 400 kr. på nettet, så 850 kr. på en Michelin-restaurant er faktisk ”billigt”. Den smager fantastisk – duft af jordbær, skovbund, vanilje, ”flæsk” og er utrolig læskende og behagelig. Helt perfekt til både pastaen og til den næste ret.
Du går ikke sulten fra restauranten
I hvert fald ikke hvis du bestiller ”Tournedos Rossini”, som serveres på smørstegt brioche med stegt foie gras, trøffelsauce og frisk trøffel over – ”sideorder” er salat med frisk trøffel, hvilket gør det til en absolut extravagant, smagfuld og meget intens ret. Den er naturligvis stegt til perfektion, og det smager himmelsk. Der er naturligvis også alternativer på kortet som pighvar, torsk, due eller kronhjort, men jeg har længe villet smage denne ret, så nu skulle det være. Der er omkring 250 gram kød, så der er mæthedsgaranti, og sammen med den fede foie gras og trøffelsauce går du bestemt ikke sulten derfra.
”Guldbar til dessert”
Én af signaturretterne er ”Marchal Guldbar”, som er en ”guldbarre”, men ikke som du kender dem fra Toms Chokolade. Den er lavet med nougat, lys chokolade og serveres med et stykke bladguld over. For at balance retten blot en kende, så er der en kugle is på mørk chokolade med havsalt. Her giver salten retten modspil til det sødmefulde. Prisen er 180 kr., og reelt kan desserten godt deles.
Afterdinner cocktails
Marchal har en glimrende cocktailbar, som gør meget i whisky, bourbon og lækre cocktails. De har altid nogle signaturcocktails, som skifter alt efter årstid eller nye produkter. For kort tid siden udgav Macallan deres første flaske i ”Harmony Collection”, som hedder ”Rich Cacao”. Den er lavet sammen med Jordi Roca, som er dessertkokken fra Michelin-restauranten El Celler De Can Roca. Hvis du ønsker at smage den, så findes den både som ren whisky eller i en cocktail kaldet ”The Scale”, som dog koster 550 kr., så en ret dyr fornøjelse. D´Angleterre er det, som kaldes ”Spiritual Home” for Macallan, hvilket betyder, at de har adgang til nogle særlige flasker, som de har i deres bar – fx Macallan 40 års, som koster 12.500 kr. for 3 cl., den sprang vi også over 😉
Heldigvis er det muligt at smage andre cocktails, hvor priserne ligger på 155 kr. til 200 kr. Vi smagte ”Nordic Ginger Storm”, som er på ”Red Taffel” fra Copenhagen Distillery, Pimm’s, ingefærsirup og en god frisk ginger beer, som giver en frisk cocktail. Vi smagte også deres ”Gentlemens Drink”, som er i den mere tunge ende – Whisky, Drambuie, Frangelico og Angostura Bitter med revet chokolade. Helt gennemgående bruges der premium brands til alle cocktails, og de er i perfekt balance, så du kan roligt prøve lidt forskelligt.
Prisen for det hele endte på ca. 3300 kr., men fraregnes vores cocktails, så ender den på 2500 kr. for to personer med 4-5 snacks, 1 forret, 2 hovedretter, 1 dessert og en flaske rødvin.
Jeg er helt med på, at vi ikke har fået hverken 12 eller 20 serveringer, men vi har spist utroligt godt, haft en skøn oplevelse med lækker mad samt vin på en Michelin-restaurant – om det så er billigt, vil jeg lade dig vurdere….
1 Comment
Pingback: Opskrift på "Bikini-toast" med jamon, gruyere og trøffel