Lavet i samarbejde med bemakers.dk

Måske har du allerede gættet, at det er 7,5 km på vandet, som jeg snakker om i overskriften – for det er nemlig på den lille ø Hven, der ligger ud fra det nordlige Sjælland, at du finder “Spirit of Hven“. Øen Hven er kun 4 km lang og 2 km bred, og er du i god form, så kan du løbe øen rundt eller springe på cyklen, og 13 km. senere er du tilbage, hvor du startede – velkommen til Hven.

Øen Hven og Spirit of Hven

Hven hører til Landskrona, hvor du også kan sejle fra. Det tager omkring 30 min, og færgen går i højsæsonen to gange i timen. På øen bor der intet mindre end 360 indbyggere (måske bor der 361 nu, hvor du læser artiklen), det kan jo være, at der har været forøgelse. Noget af det mest attraktive på øen er deres destilleri – Spirit of Hven, som efter lukningen af Mackmyra er det ældste i Sverige. Spirit of Hven har med sin rige historie og naturskønne omgivelser, gjort sig bemærket på den internationale scene. Det er ikke blot en whiskyproducent, men et symbol på nordisk håndværk, innovation og respekt for naturen.

Sveriges ældste destilleri ligger kun 7,5 km fra Sjælland
Øen Hven: Billedet er udlånt af ida.dk

Historien bag Spirit of Hven

Spirit of Hven blev grundlagt i 2008 af den passionerede destillatør Henric Molin og hans hustru Anja. De havde en drøm om at skabe et destilleri, hvor håndværk og videnskab kunne gå hånd i hånd for at producere verdensklassespiritus. Selvom destilleriet er relativt nyt sammenlignet med de mange århundreder gamle destillerier i Skotland, har Spirit of Hven hurtigt opnået en solid position i branchen.

Sveriges ældste destilleri ligger kun 7,5 km fra Sjælland
Spirit of Hven

Øen Hven har historiske rødder, der strækker sig tilbage til det 16. århundrede, hvor den berømte danske astronom Tycho Brahe opførte sit stjerneobservatorie her. Molin-familien har taget inspiration fra øens rige kultur og historie, og destilleriet er opkaldt efter Hvens stolte ånd – “Spirit of Hven.” De har tilladelse til at producere op til 1 mio liter ved 96 % alkohol, hvilket er muligt, hvis de kører på maksimal kapacitet.

Fra Jord til Glas: Produktionens omhyggelighed

En af de ting, der gør Spirit of Hven unikt, er deres holistiske tilgang til produktion. Destilleriet er et af verdens få familieejede mikrodestillerier, der kontrollerer hver eneste fase af produktionen. Dette inkluderer alt fra maltning af byg, destillering, modning og aftapning, der alle sker på stedet. Whiskyen produceres på klassiske pot-stills, hvor de bl.a. har verdens måske mindste lille pot-still. Derudover har de også noget, som jeg oplevet før – nemlig en kolonnekedel, som kan destillere kontinuerligt og levere et utrolig rent produkt – denne bruges ofte til grain whisky eller whisky lavet på fx majs eller hvede.

Sveriges ældste destilleri ligger kun 7,5 km fra Sjælland
Kolonnekedel – i denne ugegave findes der ikke ret mange i verden!

Destilleriet bruger udelukkende økologiske råvarer, og produktionen er i høj grad håndlavet med stor respekt for både miljøet og kvaliteten. Whiskyproduktionen er lille og eksklusiv, hvilket betyder, at hver flaske, der forlader Hven, er lavet med omhu og dedikation. Omkring 80% af al deres whisky eksporteres – bl.a. til østen.

Sveriges ældste destilleri ligger kun 7,5 km fra Sjælland
Whiskyen hviler i dette rum

Modningen af whisky foregår i egetræsfade, der tidligere har været brugt til bourbon, vin eller andre typer spiritus, hvilket giver whiskyen en unik og kompleks smagsprofil. Modningen foregår også på andre fade end blot eg, som reglerne foreskriver, hvis vi kigger mod Skotland. Destilleriet bruger fx fade, som er lavet af frugttræ, valnøddetræ og kastanjetræ.

Sveriges ældste destilleri ligger kun 7,5 km fra Sjælland
De bruger forskellige fade på Spitit of Hven

Øens særlige klima, hvor havets nærhed påvirker modningsprocessen, giver Spirit of Hvens produkter en karakteristisk nordisk signatur.

Produkterne: Whisky, gin, rom, vodka og akvavit

Selvom destilleriet primært er kendt for deres whisky, producerer Spirit of Hven også anden spiritus, herunder gin og vodka, som udgør størstedelen af deres produktion. Årligt produceres der omkring 500.000 liter whisky, men mindst lige så meget gin.

Direkte fra fad – findes ikke noget bedre!

Deres whiskyserie “Seven Stars” er inspireret af de syv stjerner i stjernebilledet Store Bjørn, hvor hver whisky i serien har unikke smagsnoter og karakteristika, der reflekterer destilleriets alsidighed. I serien finder du bl.a. “Dubhe”, “Merak”, “Phecda” og “Megrez”.

“En whisky alle skal have stående hjemme”

Sådan lyder én af ambitionerne fra destilleriet. Whiskyen, som Spirit of Hven har satset på, bliver en “hverdagsdram” er deres “Old Hare”, som er en blended whisky, som består af både hvede, byg, rug og majs. Den er på 40,4 % og smager forrygende, nem at drikke, let sødmefuld med noter af karamel, tørret frugt og honning. Det vildeste er faktisk prisen – den koster ca. 190 kr. i danske butikker.

Sveriges ældste destilleri ligger kun 7,5 km fra Sjælland
“En whisky alle bør have stående hjemme” Citat: Spirit of Hven

Forskellige typer whisky

Generelt er whiskyen fra Spirit of Hven kendt for sin rige, frugtige smag med toner af karamel, krydderier og røg. Men hvert batch er naturligvis unikt og begrænset, hvilket gør dem særligt eftertragtede blandt samlere og whiskyentusiaster verden over. Da jeg besøgte dem, havde jeg fornøjelse af bl.a. at smage de fire, som er tilgængelige i både Danmark og Sverige – disse er MerCurious Corn Whisky, Hvenus Rye Whisky Tycho’s Star Single Malt Whisky samt Old Hare.

Sveriges ældste destilleri ligger kun 7,5 km fra Sjælland
MerCurious fra Spirit of Hven – primært lavet på majs

Hver af disse whiskyer har et særligt udtryk. MerCurious Corn Whisky er vel Spirit of Hvens svar på en bourbon, hvilket den ikke må kaldes, medmindre den er produceret i USA. Den består af 88% majs, 5% hvede, 3,5% byg og 3,5% rug og er 3-8 år gammel. En spændende dram med duft af søde majs, friske røde æbler, vanilje og nybagt frugttærte. I munden er den rund, blød og utrolig let drikkelig.

Sveriges ældste destilleri ligger kun 7,5 km fra Sjælland
Hvenus Rye Whisky, Spitit of Hven – primært lavet på rug

Hvis man laver en bourbon, så laver man vel også en rye, og ja, det gør Spirit of Hven, den hedder Hvenus Rye Whisky. Den indeholder 78,6% rug, 11,9% hvede, 4,8% majs og 4,8% byg. Duften er naturligvis markant anderledes end MerCurious, hvor du her får duft af rugbrød, eg, mandler og marcipan. I munden er den mere kraftfuld, og er du typen, som godt kan lide en god amerikansk rye, så synes jeg, at du skal prøve denne.

Sveriges ældste destilleri ligger kun 7,5 km fra Sjælland
Én af destilleriets single malts – fremragende whisky

Vi smagte også andre whiskyer, som dog kan være lidt sværere at få, fx deres “Sevens Angles Single Malt”, som er noget af det ældste, de har tilgængeligt. En fremragende whisky, som er på højde med noget af det skotske, jeg har smagt, som virkelig vidner om et flot produkt. Flot duft af friske æbler, pærer, karamel og et lille hint af læder. I munden er den fyldig, hvor du fornemmer lette tanniner fra fadet samt en god sødme.

Sveriges ældste destilleri ligger kun 7,5 km fra Sjælland
Læg mærke til stjernerne på whiskyen

Bæredygtighed og fremtidens ånd

Bæredygtighed er en vigtig del af Spirit of Hvens filosofi, hvor både økologi og miljøbevidsthed er kernen i destilleriets drift. De arbejder løbende på at reducere deres miljøaftryk. Solenergi, genbrug af vand og affaldsreduktion er blot nogle af de metoder, de anvender for at sikre, at deres produktion er så bæredygtig som muligt.

Sveriges ældste destilleri ligger kun 7,5 km fra Sjælland
Tak for et skønt besøg

Spirit of Hven er mere end bare et destilleri. Det er et sted, hvor passion, tradition og innovation smelter sammen for at skabe nogle af nordens mest fremrrædende spiritusser. Med rødder dybt plantet i nordisk kultur og en fremadskuende tilgang til både produktion og bæredygtighed, vil Spirit of Hven uden tvivl fortsætte med at skinne som en ægte stjerne i spiritusverdenen.

Du kan se alle produkter fra Spirit of Hven på bemakers hjemmeside.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar