Nourmet står for “Nordisk Gourmet”, hvilket er navnet på en knivserie, som blev startet i 2022 af fem kammerater med en ambition om at bringe familier rundt omkring i verden sammen i køkkenet og dermed lave køkkenudstyr af høj kvalitet, som alle kan have råd til. Deres omdrejningspunkt er, at knivene skal fungere i hænderne på alle, lige meget om du er kok på en Michelin-restaurant, ekspert, når det kommer til køkkenudstyr, eller som jeg selv er – glad amatørkok, som bare elsker at lave mad. Jeg har i denne artikel testet deres “Traditionel Serie”, som består af seks knive, jeg har modtaget fra Nourmet.

Se knivsættet hos Nourmet her.

I dag er det slet ikke unormalt, at der hænger knive for mange tusind kroner i de danske køkkener. Det skyldes, at madlavning hjemme er mere populært end nogensinde. Folk elsker at se programmer med kokke, nye restauranter og folk, der dyster om at lave mad. De folkekære Brødrene Price er i skrivende stund i gang med deres sæson 15, som sendes på DR1 og har i mere end et årti lavet mad til hele Danmark. Kigger man på de sociale medier, så er profiler med madlavning også stigende, hvor der tidligere var relativt få madprofiler og madblogge, så overgås denne genre kun af modeprofiler og modeblogge.

Det betyder også, at der er et marked for kvalitetsknive, hvilket er skønt – det betyder nemlig, at der kommer flere spillere på markedet, og det betyder, at udbuddet vokser, og muligheden for at få god kvalitet til mindre penge er rigtig god. Jeg har kigget på Nourmet-knivene, som jeg har testet gennem de sidste mange uger.

Læs også gerne min test af det bedste knivsæt og bedst i test af kokkekniv på markedet.

Udseende og design

Nu er holdningen til netop udseende jo meget individuelt, men jeg synes, de ser godt ud. Jeg holder af det mørke pakkatræsskæfte, som sammen med de smukke “årer” i kniven giver en flot kontrast, og designmæssigt fremstår den utrolig smuk.

Monopolet tester: Nourmet Knivsæt
Urtekniv og Utilitykniv

Læs meget mere om knivsættet hos Nourmet her.

“Traditionel Serie”

Lige nu har Nourmet to knivserier, hvor den ene er deres “Traditionel Serie“, som indholder seks forskellige knive – kokkekniven på 20 cm, forskærerkniven, brødkniven, Santoku-kniven samt en utility-kniv og en urtekniv. Der er altså mere eller mindre alt, hvad du har brug for i et køkken. Fælles for knivene er, at de alle er håndslebne og med en 16-graders knivsæg. Det er denne vinkel, som mange sværger til, når det kommer til professionelle knive. Alle er lavet med VG10 kernestål, hvor der er en kerne og så 66 lag stål omkring – det giver så i alt 67 lag stål. Alle knive i “Traditionel Serie” har skæfte af pakkatræ, som har den egenskab, at det er slidstærkt, og så er det temmelig resistent overfor vand. Det betyder helt enkelt, at kniven holder længere.

Kokkekniven “Arbejdshesten”

Lad os starte med “arbejdshesten” i køkkenet, som er den kniv, som du altid som minimum bør have. Selv om du i teorien kun har én kniv, så sørg for at du har en god kokkekniv. Nourmet-kokkekniven er 20 cm, hvilket er absolut passende. Nogle sværger til, at de skal være endnu længere, og nogle gange opleves der også kortere. Personligt mener jeg, at et sted mellem 18-20 cm. er meget passende. Hvis en kokkekniv bliver for lang, så mister du præcisionen, og er den for kort kan det helt enkelt betyde, at den fx ikke kan skære en steg igennem, uden at du skal skære flere gange.

Monopolet tester: Nourmet Knivsæt
“Arbejdshesten”

Den ligger fremragende i hånden og med en vægt på ca. 250 gram, så er den nem at styre, og du føler konstant, at du har et fast greb om den. Jeg har primært brugt den til at skære kød, fjerkræ og en smule fisk. Prisen for kokkekniven er 999 kr., hvis den købes enkeltvis, hvis den købes i sæt, er den billigere.

Santoku-kniven “Grøntsagseksperten”

Overskriften er faktisk lidt misvisende, da “Santoku” oversat kan betyde “tre anvendelser”, og da jeg udnævner den som “grøntsagseksperten”, så holder det jo ikke helt. Santoku har nemlig mange anvendelser, og ofte bliver den brugt til både grøntsager, kød og fisk. Nourmets udgave er en kende mindre end kokkekniven, hvilket er rigtig fint. Den måler 16,5 cm og vejer ca. 220 gram, så den ligger også fremragende i hånden. Det sekund du griber den, så føles det bare rigtigt. Den virker robust og selv efter intensivt brug i mange uger, så er den fortsat knivskarp. Prisen er 999 kr.

Monopolet tester: Nourmet Knivsæt
Santoku-kniven – “den til grøntsagerne”

Forskærerkniven – den lidt oversete kniv

Mange tror, at en forskærerkniv er overflødig, men det er lidt en misforståelse. Når du skal skære din færdige steg, dit kyllingebryst eller lignende ud, så er hele ideen, at det blad, som skærer, er mindre og smallere og dermed perfekt til at skære tynde skiver. Det er netop det, en forskærerkniv kan levere. Forskærerkniven fra Nourmet er 20 cm., hvilket er helt perfekt, den skal nemlig være lang, så den kan skære en stor steg. Præcis som kokkekniven og Santoku-kniven, så ligger den rigtig godt i hånden. Selv i situationer hvor jeg har haft lidt travlt og haft fugtige hænder, så har den ligget fast og stabilt i hånden. Den er en kende lettere end kokkekniven, men det går på ingen måder udover balancen på kniven.

Utility-kniven “All-arounderen”

Reelt kan man godt argumentere for, det er Santoku-kniven, som er “all-arounderen”, men utility-kniven kan bestemt også bruges til mange forskellige opgaver. Det er dog primært til grøntsager eller mindre udskæringer, den er bedst. Den måler 12,5 cm., og ligger præcis som de andre knive rigtig godt i hånden. Selv når du lige har skyllet grøntsager og måske har fugtige hænder, så ligger den trygt og godt i din hånd. Prisen er 499 kr. Hvis du køber den i den fulde serie eller i serien med kokkekniven og Santoku-kniven, så er der en del at spare.

Brødkniven – “Den du altid glemmer”

Det er måske lidt en overdrivelse, men man glemmer tit at have en god brødkniv i køkkenskuffen. Jeg tror, det skyldes, at man ikke altid tænker over, at det er en vigtig kniv at have liggende, da den måske står lidt i skyggen af fx kokkekniven. En god brødkniv gør, at du ikke står og presser en kniv ned i dit nybagte brød, hvilket så resulterer i, at du får et lille sammenklemt stykke brød, som er umuligt at smøre. Udover at være skarp skal en god brødkniv også have en okay længde, hvor et sted mellem 18-22 cm. er passende. Denne ligger lige imellem på 20 cm. hvilket er passende. Brødkniven koster 999 kr. og kan ses her.

Urtekniven – “Den du altid bør have”

Hvis du kun må vælge to knive i alt og ikke flere nogensinde, så bør dit første valg være en god kokkekniv, mens din anden kniv bør være en urtekniv, som er betydelig mindre. Du kender sikkert en urtekniv fra dit barndomshjem, hvor dine forældre havde en gammel lettere slidt kniv liggende. Det skal du lige glemme alt om – Nourmets urtekniv er i en helt anden klasse. Den er lille, nem at bruge, skarp og ligger godt i hånden. Den er 10 cm. lang og også lavet med skæfte i pakkatræ, som gør, at den er god at holde ved, også hvis det går lidt stærkt med at rense grøntsager, hvor der kommer lidt vand, så fastholder du nemt grebet. Prisen for den er 399 kr.

De knivskarpe fact:




Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar