Inviteret
Husker du Restaurant MEST i Brandstrupsgade, som blev drevet af det skønne par Mette og Stefan? De havde en glødende passion for netop fransk bistromad til stor fornøjelse for os aalborgensere. Det var tilbage i 2011. Siden da har Mette og Stefan været omkring Restaurant Svalegaarden, hvor de primært afholdt selskaber og catering. Men nu, efter meget længsel, er de tilbage på Restaurant Podium, som ligger i AKKC (Aalborg Kongres og Kultur Center) – og de er i topform!
Restauranten har en skøn beliggenhed med udsigt til Kildeparken. På en god dag kan man nyde solstrålerne, glade aalborggensere og følelsen af at sidde i en stor park.
Verdens bedste værter
Udover Mette og Stefan har restauranten allieret sig med en kendt skikkelse i Aalborg, nemlig filosof og sommelier Thomas Lysgaard, tidligere kendt fra vinbutikken “Lysgaard og Kjellerup”, der lå overfor Nordkraft. Nu har han fornøjelsen af at sikre, at der er gode vine på både glas og kort på Restaurant Podium. Lad os starte med vinen, det er nemlig mest naturligt.
Billigt vinkort – både på glas og flaske
Tendensen for tiden er, at mange restauranter har et vinkort, hvor jeg næsten giver op på forhånd, når jeg ser priserne. Jeg har flere gange set vine på glas – både rødvin og Champagne – til over 200 kr., og det er ærlig talt i overkanten. På Restaurant Podium kan du bestille et glas fine bobler “Blanc de Blancs” fra Langedoc til 75 kr. Du kan også bestille et glas Chardonnay fra Chile til 75 kr. osv. Da jeg besøgte dem, valgte jeg deres vinmenu til frokostmenuen til 250 kr. Det vender vi tilbage til.
Tip: Start med snacks og Champagne til 200 kr.
Hvem elsker ikke et godt tilbud? Jeg gør i hvert fald. Deres “top-Champagne” koster på glas 150 kr. og på flaske 825 kr. Det er en Champagne, hvor der er brugt fire forskellige druer. Hvis du kender til Champagne, vil du sikkert bemærke, at der normalt kun bruges tre forskellige, nemlig Pinot Noir (her 70%), Chardonnay (10%), Pinot Meunier (10%) og så de sidste 10% på Pinot Blanc, som er lidt utraditionelt, men faktisk tilladt. Denne havde en skøn duft af citrus, grønne æbler, ferskner og masser af friskhed. En let fyldighed i munden, masser af syre og mineralitet.
Dertil et udvalg af snacks med økologiske grønne og sorte oliven, hjemmelavede chips med en røget mayonnaise, ristede nødder, tørret skinke fra San Daniele samt en guddommelig lille toastlignende hapser. Efter vores snack skal vi til maden. Jeg valgte deres tre-retters frokostmenu til 295 kr., som bestod af laks, tatar og profiteroles. Laksen kommer fra egen rygeovn og serveres med citronconfit, marineret agurk, crudité, cremet persille samt hytteost med purløg og citron. Det er måske ikke den mest klassiske, franske bistroret, men den smager fremragende. Jeg elsker laks, og denne har en god tekstur, og så er der kælet for detaljerne, hvor bl.a. syren ikke bare er citron, men kommer i flere afskygninger.
Ledsageren dertil kommer fra ét af mine favoritområder, når det kommer til vin lige nu, nemlig Rias Baixas, som ligger i Galicien og er druen Albariños hjemland og med stor sandsynlighed der, hvor den oprindeligt stammer fra. Albariño kaldes af nogen “Spaniens Riesling” og “New Zealands Sauvignon Blanc”. Jeg mener dog ikke, denne sammenligning giver mening. Det er nemlig en drue, som er helt sin egen – fyldt med syre, mineralitet og friskhed. Denne fås både på kortet, på glas og som jeg valgte den, som en del af vinmenuen. Den smager fremragende og er et godt match til forretten.
Spændende og lækkert a la carte kort
Hvis du ikke har lyst til deres frokostmenu, har Restaurant Podium naturligvis også glimrende a la carte retter. Min medspiser er totalt vild med hummerbisque, så den bliver naturligvis valgt. Her kommer køkkenets færdigheder til udtryk, og hvis du gerne vil vurdere et køkken, og der er hummerbisque på kortet, så vælg den. Det kræver nemlig lidt at lave en god bisque, da den skal simre tilpas lang tid, men heller ikke for længe, da den så kan blive en smule bitter. Denne sad lige i skabet, god dybde, og der var tydeligvis brugt lidt cognac til flambering af skallerne – torsken og jomfruhummeren var perfekt tilberedt, præcis som forventet.
Klassisk rørt tatar a la Podium eller a la MEST
Hovedretten til frokostmenuen var et skøn gensyn med én af de retter, som Restaurant MEST mestrerede (fangede du den😉) – nemlig rørt tatar med håndskårne pommes frites. Den var i rigtig god balance, hvor jeg lagde mærke til, at selv salaten smagte skønt og havde præcis den mængde af syrlighed, som der skulle til for at skabe balance til hovedretten.
Hvad drikker man til tatar?
Vores gode sommelier Thomas Lysgaard mente, at mulighederne var mange, hvilket jeg giver ham fuldstændig ret i, dog faldt hans valg på en skøn Barolo fra 2019 – en Vino Arte Bellezza – som havde en skøn duft af kirsebær, skovbund, svampe, læder og kaffebønner. I munden havde den syre, friskhed og mineralitet, som en stor ret som rørt tatar bør have.
En rigtig “Aalborg-portion”
Nu må du endelig ikke tolke for meget på udtrykket – jeg har boet i Aalborg mere end 40 år, så jeg mener selv, at jeg er berettiget til en holdning, og størrelserne på portionerne i Aalborg er nemlig store, og et langt stykke hen ad vejen så er mæthed også et parameter, der lægges vægt på. Jeg vil garantere dig, at der er garanti på denne front, hvis du vælger “Croque madame med sennep og landskinke” som laves med Gruyére Comandante samt salat med sennepsvinaigrette og økologiske æg. Det er en af de retter, hvor du ved første bid tænker, at du kan spise det hele, men halvvejs inde i retten må du kapitulere og erkende, at du har nået din mæthedsgrænse.
Vinen til afslutningen, som er at finde på vinmenuen lige nu, var en klassisk dessertvin fra det sydvestlige Frankrig med den skønneste duft af karamelliserede æbler, abrikos, modne saftige ferskner og honning. I munden var den på ingen måder “oversød”, som nogle dessertvine kan være, men havde også syre og friskhed.
Et godt match når man tænker på desserten, som var klassiske profiteroles med iscreme tilsmagt med polynesisk vanilje, som naturligvis var sød og dertil en mørk chokolade og ristede hasselnødder, som var mere i den bitre ende. Dermed var der både noget sødmefuldt, friskt, syrligt og let bittert i retten – præcis som der bør være. Min medspiser måtte kapitulere og sprang over desserten. Dog var der nok af min, så det blev til en deledessert.
Dommen
Tilbage til rødderne: Efter en periode væk fra restaurantdrift vender Mette og Stefan tilbage til Restaurant Podium beliggende i AKKC, og de er i topform. Den smukke beliggenhed klods op af Kildeparken, skaber en behagelig atmosfære for gæsterne. Kompetent sommelier og prisvenligt vinkort udvalgt af Thomas Lysgaard, generøse portioner og fokus på de klassiske, franske retter som “Croque madame”, “Hummerbisque”, “Rørt tatar” og ikke mindst profiteroles sætter prikken over i’et – Mette og Stefan leverer den kvalitet og spiseoplevelse, som jeg tydeligt husker fra Restaurant MEST – velkommen tilbage.