Tequila er mere end cocktails som Margarita. Det er en kvalitetsspiritus, som jeg har drukket noget tid efterhånden. Selv om mit hjerte banker for whisky så nyder jeg spiritus generelt. I første indlæg om tequila kan du løse om 7 Leguas Tequila Blanco og lidt om, hvordan tequila produceres. Du får også svar på om lagring gør en tequila bedre? I dette kigger vi på 7 Leguas Tequila Reposado, som netop har fået lidt fad – skål og velkommen til tequilas vidunderlige verden…

Jeg vil lige starte med at sige, at fordi jeg har smagt en del tequila og sikkert mere end gennemsnittet, er jeg på ingen måder ekspert. Jeg kan blot dele min viden og erfaring. Jeg henter meget inspiration fra Tequila.dk, som ligger i Ballerup og drives af Bjørn, der er kæmpe tequila-entusiast. Kig gerne forbi hans site, hvis du vil vide endnu mere.

Thursdays Tequila: 7 Leguas Tequila Reposado
Billedet er fra “falstaff.at”…

Klassifikation efter lagring (Blanco, Reposado, Anejo)

Der findes overordnet 4 typer af lagring – anejo har også en udvidet kaldet “extra anejo“. Hvis vi starter med blanco er det nok den mest almindelig form for lagring. Den er ulagret og er faktisk næsten drikkeklar lige efter den er produceret. Den kan godt hvilke lidt på stålfad, men det er kort tid. Hvis den får over 2 måneder, så er vi allerede hoppet til næste niveau “reposado“. Den er lagret fra 2 måneder og til 1 år i egetræsgade eller mindre tønder. De store fade kan være helt op til 20.000 liter, så sammenligner vi lidt med whisky, som jeg jo elsker meget højt, så er det meget, i hvert fald i nogle tilfælde.

Thursdays Tequila: 7 Leguas Tequila Reposado
7 Leguas Tequila Reposado…

Forskellen mellem “blanco” og “reposado” er for mig fyldighed og kompleksitet. Så snart en spiritus kommer i berøring med et fad udvikler det sig. Det kan fx betyde, at det får duft af tørret frugt, vanilje og en mere sødmefuld karakter. Det er også den overordende forskel her. En blanco kan dog være mere frugtig fremfor sødmefuld i udtrykket. Uden at det skal blive for langt omkring tequila, så er det den overordende forskel.

Thursdays Tequila: 7 Leguas Tequila Reposado
Skål – glassene er købt i en lille butik på Værnedamsvej på Frederiksberg…

Anejo bliver ofte lagret i mindre fade på 200-600 liter og så skal de hvile mindst 1 år og helt op til 3 år. Kommer de over 3 år, så er det den sidste kategori – extra anejo. Fade som benyttes ex-bourbon fade fra USA, hvilket også forklarer vanilje-duften jeg talte om tidligere. Det er ret karakteristisk for denne type af fade. Til sidst har vi extra anejo som er ret sjælden. Det er nemlig sådan, at tequila ikke nødvendigvis bliver bedre af at være lagret. Det er over 3 år, men meget sjældent set længere end ca. 8 år. Det er på samme måde som whisky, hvor spiritussen ændrer karakter og bliver mere sødmefuld og rund.

Thursdays Tequila: 7 Leguas Tequila Reposado
Man kan godt se forskel på farven mellem “blanco” og “reposado”…

7 Leguas Tequila Reposado

I sidste indlæg kunne du læse om 7 Leguas Tequila Blanco, som havde en frisk og klar karakter. Duft af mynte, peber, agave og citrus, blind at få i munden og god eftersmag. Nu har den fået noget fad – desværre ved jeg ikke hvor meget – men det er under 12 måneder. Fadet er fransk-eg og næsen har nu ændret karakter, hvor der er kommet mere sødmefulde noter med – eg, brændt sukker og citrus’en er blevet mere rund i forhold til tidligere.

Det er helt tydeligt, at denne ændrer karakter. Smagen er forsat blød og i flot balance. Det bedste er faktisk, at den skarphed, som du sikkert husker tequila for, slet ikke eksisterer her. Prisen er gået en kende op i forhold til “blanco” på 493,75 kr. denne ligger på 612,50 kr.

Du finder den her hos Tequila.dk Jeg har svært ved at vælge en favorit, da de er meget forskellige, så jeg vil nærmere anbefale at prøve dem begge to, hvis du beslutter dig for at begynde at udforske tequila.

Skål i tequila og god torsdag! 

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar