På denne tid af året kommer der ofte and på bordet i mit hjem. Jeg er gået over til at bruge ret meget confiteret and, da det er mørt og lækkert. Jeg er med på, at det også kan være lidt dyrt, hvis du ikke laver det fra bunden, derfor er der også opskrift på begge dele her i artiklen. Det ender med en lækker sandwich med confiteret and, syltede løg, ost, ruccola, en god sennepsmayo og friterede jordskokker – alt sammen pakket ind i en god stenovnsbaguette. Håber du synes om opskriften…
Hvis du ikke orker at confitere anden selv, så findes der købeprodukter på dåse, som er absolut glimrende. En dåse koster omkring 140 kr., og der er typisk 4-5 andelår i en dåse, så der er rigeligt til mindst to sandwich, som kan mætte fire personer.
Ingredienser
Confiteret and
- 4-6 andelår til opskriften skal du kun bruge 2
- 5 stk. laurbærblade
- 2 fed hvidløg
- 1 kvist timian
- 300-400 gram andefedt
- Salt og friskkværnet peber
Friteret jordskokker
- 1 stk. jordskokke
- 2 dl. neutral olie
- Salt
Syltede løg
- 1 stk. rødløg
- 3-4 spsk. balsamico
Sennepsmayonnaise
- 3 spsk. Hellmanns mayonnaise
- 1 spsk. Dijonsennep
Sandwich
- 1 sk. stenovnsbaguette fra "il fonario"
- En stor håndfuld rucola
- 8 skiver øko Gouda ost eller lignende bare det kan smelte
- 2 stk. confitereret and
- 4 spsk sennepsmayonnaise
- 1 lille omgang balsmicosyltede løg
- 1 håndfuld fritererede jordskokker
Sådan gør du
Confiteret and
-
Knus laurbærbladene og hvidløgene let og riv bladene af timiankvistene.
-
Læg andelårene ned i lufttætte bokse og fordel krydderierne over dem.
-
Giv dem lidt salt og peber.
-
Lad dem trække natten over på køl.
-
Smelt fedtet langsomt i en gryde i passende størrelse.
-
Der skal være plads til alle lårene, og det skal være sådan, at fedtet dækker.
-
Ofte kan det give mening at bruge en gryde med høje sider, så al pladsen udnyttes.
-
Når fedtet er lige under kogepunktet, så lægger du andelårene i.
-
Hold øje med dem for de skal nemlig ikke koge, de skal ligge på ca. 90 grader.
-
Der må godt komme en lille boble engang imellem, det er okay.
-
Efter ca. 1½ time burde kødet være smeltende mørt.
-
Tag lårene af varmen og tag dem fra du skal bruge til retten.
-
Resten kan du sætte på køl i fedtet.
-
De confiterede lår holder sig i ca. 80 dage i køleskabet.
-
Når du skal bruge dem, så fisker du dem op og steger dem langsomt på panden i andefedtet eller i ovnen i 10 min. ved 180 grader.
-
Til opskriften her skal du bruge 2 stk., som du steger på panden.
Friterede jordskokker
-
Varm olien op til ca. 160 grader.
-
Imens renser du jordskokken.
-
Snit den helt fint.
-
Tag et stykke af den snittede jordskokke og dyp i olien, hvis det syder omkring det, så er olien varm.
-
Friter dem nu i ca. 1 min. De skal blot tage farve og blive sprøde.
-
Læg dem til side og salt dem inden de skal bruges.
Syltede løg
-
Snit løget fint på et mandolinjern.
-
Tilsæt balsamico og stil det på køl til det skal bruges.
Sennepsmayonnaise
-
Mayonnaise og sennep røres sammen i en skål.
-
Sæt det til side indtil det skal bruges.
Sandwich
-
Start med et godt lag sennepsmayonnaise.
-
Tilføj rucola, confiteret and og ost.
-
Smelt evt. osten med en gasbrænder.
-
Tilsæt så løg og friterede jordskokker.
-
Luk sandwichen og del den i to.
-
Sæt en spisepind af træ i for at holde den sammen.
Hvis du gerne vil have, at osten er smeltet endnu mere, så kan du enten bruge en gasbrænder (det er også ret sjovt faktisk), eller du kan sætte sandwichen i ovnen med grillen tændt ved 200 grader i et par minutter max, men hold øje med den.
Håber det giver inspiration til en lækker sandwich, som både fungerer til jul og bestemt også resten af året – confiteret and kan man altid nyde ikke…
2 Comments
Og hvis man er bemidlet med sous vide-udstyr (og en fryser), ja så kan man confittere andelårene i sous vide, med et eller to i hver pose.
Dermed kan man let have det i fryseren, og tage en pose eller to op dagen i forvejen, og derefter har man sindssygt let aftensmad (i øjeblikket er bao “go to aftensmad”, når det skal være let på 20-30 minutter.)
Confitteret andelår på panden, når sprødt trevles det til pulled pork, en god gang “asisatiske smagsgivere” udover (hoisin, oustersauce (eller fiskesauce) etc.)
Dertil lynsyltet gulerødder, spidskål, rødløg etc., og korriander og forårsløg til drys.
Siracha til dem der ynder dette, og så ellers bare ind i bao-brød fra fryseren (købt i asiatisk marked/butik).
Såvel unger som voksne er vilde med det her i hustanden.
*Pulled duck, that is :o)