Kan du huske “lørdagskyllingen”, hvor man købte en kyllinger der var parteret i en bakke og lige smækkede i ovnen med nogle kartofler – det var billig sund aftensmad anno 1980. Jeg vil gerne erkende, at jeg elskede det og derfor har jeg lavet en hyldest til denne ret sammen med Jysk Vin, som har fundet en fantastisk Pinor Noir til – her får du opskriften, som er med friske grønne asparges i en lækker stuvning…
Jeg holder utrolig meget af kylling, men spiser det faktisk alt for sjældent. Denne ret er dog blevet til en genganger, og ofte laver jeg den i sommerhuset. Du kan også sætte et godt glas hvidvin eller en god ølbajer til, ellers så er der tip længere nede i artiklen.
Opskrift på Lørdagskylling anno 2021
Her får du en opskrift på "lørdagskylling" anno 2021 med friske grønt – gulerødder, grønne og hvide asparges i en skøn stuvning samt tip til en vin der matcher.
Ingredienser
Lørdagskylling
- 1 stykker unghane bryst eller kylling
- 2 spsk olie til stegning
- Salt og friskkværnet peber
Stuvet frisk grønt
- 2 spsk. smør
- 2 spsk. mel
- 6 dl. let eller sødmælk
- 1 lille bundt grønne asparges
- 1 lille bundt hvide asparges
- 5 friske gulerødder med top
- 1 kvart muskat nød
- Salt og masser af friskkværnet peber
Sådan gør du
Stuvet frisk grønt
-
Start med at rengøre gulerødder.
-
Skræl de hvide asparges og knæk bunden af.
-
Knæk bunden af de grønne.
-
Skær det hele i mundretter bidder.
-
Fat en kasserolle (elsker det udtryk)
-
Smelt smør og tilsæt mel – rør det godt sammen.
-
Tilsæt langsomt mælken og lad det simre under omrøring.
-
Det er vigtigt at sovsen koger igennem ellers smager det nemt af mel.
-
Lad sovsen koge igennem i 10 minutter.
-
Tilsæt nu grøntsagerne og lad det hele få 5 min mere.
-
Fisk et par grøntsager op og smag på dem, de skal have bid og ikke være kogt igennem.
-
Smag til med muskat, salt og peber.
Lørdagskylling
-
Tænd ovnen på 180 grader varmluft.
-
Varm en pande op med olie.
-
Giv hanen eller kyllingen salt og peber.
-
Steg den ca. 5 minutter på begge sider.
-
Sæt den i ovnen i 15 min.
-
Det passer cirka med, at sovsen er klar når kyllingen er.
Giant Steps Yarra Valley Pinot Noir
Jeg elsker Pinot Noir og denne Giant Steps Yarra Valley Pinot Noir er ingen undtagelse også selv om den kommer fra Australien. Det kræver lidt forklaring, til tider kan vin fra Australien være alt for tunge, “varme” og fyldige til mig. Denne har et langt mere køligt udtryk og et elegant og har den balance, som jeg normalt finder fx fra Oregon eller Tyskland. I næsen har den kirsebær, jordbær, skovbund og et fint af fad. Den er så lækker i munden (undskyld udtrykket) – men det er den type vin, som pludselig er tom hvor du undrer dig. Den koster 179 kr. hvis du tager tre stk. ellers er prisen lidt højere.
Håber det giver lidt inspiration til genoplivning af en gammel klassiker….