I denne tid er det simpelthen så lækkert med noget ægte hyggemad eller simremad, som jeg kalder det. Shepherds Pie er en af de helt store simremads-klassikere. Det er en engelsk bonderet, som består af hakket lammekød og kartoffelmos, som laves som et låg. Hvis du vælger at bruge hakket oksekød, så ændre den navn til Cottage Pie, men er mindst lige så lækker og indbydende. Her får du min opskrift, som er utrolig nem at gå til – for fornøjelse…
Jeg har allieret mig med Jysk Vin, som har været venlige, at finde vin til samtlige simreretter jeg har lavet. Til denne har de fundet Côtes du Rhône, som jeg tidligere har smagt flere gange i tests. Den er uhyre prisvenlig og står rigtig godt til denne fede ret – mere om den senere.
Opskrift på Shepherds Pie – ægte hyggemad!
Her får du en opskrift på Shepherds Pie med lammekød som er helt perfekt som en god hyggeret, der er også forslag til en lækker vin dertil.
Ingredienser
Shepherds Pie
- 500 gram hakket lam
- 2 fed hvidløg
- 2 stk. gulerødder
- 2 stk. løg
- 2 stengler blegselleri
- 2 store spsk. tomatpuré
- 4 stk. laurbærblade
- 3 dl oksefond
- ½ flaske Worcestershire sauce yes du læste rigtigt!
- 3 cl Whiskye – fx Famous Groose
- 1 glas rødvin kan undlades, men giver lidt ekstra dybde
- 2 kvite rosmarin
- 100 gram revet cheddar ost – op til dig hvilken du vil bruge
- Salt og friskkværnet peber
Kartoffelmos
- 500 gram kartofler
- 50 gram smør
- 1 dl. Sødmælk opvarmet
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Shepherds Pie
-
Varm en gryde op med lidt olie og svits kødet i 3 min til det er brundet godt af.
-
Hak alle grøntsager grundigt og svits dem i yderligere 3 min til det er faldet godt sammen.
-
Tilsæt tomatpuré og gør plads i bunden af gryden så det kan brænde godt af.
-
Rør det godt sammen.
-
Tilsæt whiskyen og sæt ild til det – pas nu på dig selv og sluk emhætten 🙂
-
Tilsæt worcestershire, rødvin og fond og rosmarin kvistene, som du fisker op efterfølgende.
-
Lad det nu simre i mindst en time – jo længere jo bedre faktisk.
-
Når mosen er færdig laver du et låg af mos og sætter den i ovnen i 40 min ved 180 grader varmluft.
-
Efter 30 min tilsætter du ost og giver den til osten er gylden og sprød.
Kartoffelmos
-
Kog kartoflerne uden salt i 15 min, de må ikke koge ud.
-
Varm mælken op og tilsæt det med smør.
-
Brug gerne en moser eller en presser – ikke en elpisker, det gør mosen tung og luften bliver slået ud af den.
-
Smag til med salt og peber.
Opskriften er også set med friske ærter, hvilket er lækkert. De skal blot tilsættes når du laver låget. De bliver dog temmelig udkogte, så jeg undlod det denne gang.
Jeg laver ofte denne ret i en weekend, hvor jeg har lidt ekstra tid til at hygge om maden. Det eneste, som kan være lidt besværligt er, at der skal hakket lammekød til, så du skal nok lige omkring en slagter. Mit lokale supermarked har det i hvert fald ikke og slet ikke økologisk.
Hvilken vin passer til Shepherds Pie?
Et godt bud er “Villa des Grès”, som er en skøn og meget easygoing Côtes du Rhône. Retten, som den skal hamle op med er smagsrig og meget fyldig, husk på at du har hældt en ½ flaske worcestershire og så er der masser af smag fra lammet.
Den har en god koncentration af frugt – hindbær og syrlige røde bær er det første der rammer din næse. Herefter er der en krydret duft. I munden har den lette tanniner, som står godt til vores Shepherds Pie. Det hele er holdt i fin balance og det selv om, at alkohollen faktisk rammer 14 %, som kan være overvældende, men det er det ikke til denne ret. Prisen ligger på 74 kr. hvis du tager 6 stk. eller er prisen 95 kr. Håber det har givet inspiration.
Håber retten giver inspiration til en god simreret hos dig. Det er også en fremragende “fryseret” som faktisk bare bliver bedre af, at få lidt tid.