Artiklen indeholder affiliatelinks
Kokkeknive af høj kvalitet er mere populære end nogensinde. hvilket sikkert skyldes, at der er flere og flere, som går med en lille glad amatørkok gemt i sig – jeg er én af dem. Jeg har selv adskillige knive af høj kvalitet, da jeg vitterligt ikke kan leve uden et ordenligt knivsæt i hjemmet. Senest har jeg testet Shinto Knives, som laver knive, der er inspireret af de japanske damaskusknive.
Shinto Knives drives af Jonas og Bjarne, som har en ambition om at give folk bedre redskaber i køkkenet. Der er fokus på kvalitet, flot design og naturligvis god service. Shoppen har eksisteret under et år og ligger i Horsens. Du kan købe deres Shinto knivsæt med fire dele her.
Shinto Knives
Lad os kaste et blik på Shinto Knives, som har et godt udvalg af japanskinspirerede knive, som alle er smedet efter damaskusmetoden, hvor der er en kerne af stål, hvor der på hver side er 33 lag stål. Det giver i alt 67 lag stål, som gør dem utroligt holdbare. Stålet er “VG10”, som er populært at anvende, når det kommer til knive. Det skyldes primært, at det er holdbart og fleksibelt, som gør det forholdsvist nemt at arbejde med.
Håndtagene er alle lavet i “G10”, som også hedder “garolite” og er en kompositblanding, som primært består af glasfibre, der presses sammen og blandes med epoxy, som gør det utrolig holdbart og resistent over for væske.
Til sidst er der slibningen, som ved alle knivene er i en vinkel mellem 12-15 grader, hvilket er traditionelt for japanske knive. Selve slibevinklen er alfa og omega, da den er afgørende for, hvordan kniven arbejder, når du skærer grøntsager, kød, fisk og fjerkræ ud. Netop derfor er det også vigtigt, at dine knive bliver holdt og slebet af enten en professionel eller ved hjælp af udstyr, som sikrer de slibes i korrekt vinkel.
Så kommer spørgsmålet så: Hvis du som jeg elsker at lave mad, men har svært ved at udvælge dig nogle knive, hvilken har du så som minimum brug for? Her kommer nogle gode bud.
Kokkekniven – Izanami
Her vil jeg absolut starte med en kokkekniv, da det er arbejdshesten i køkkenet. Det er en god “allrounder”, som kan klare de fleste opgaver lige fra grøntsager til fjerkræ, fisk og kød. Kokkekniven fra Shinto hedder “Izanami”, som kommer fra den japanske mytologi – “Izanami” betyder “hende som inviterer” og er skaberen af både livet og døden.
Kokkekniven er 20 cm. lang og vejer 220 gram, hvilket gør den til din bedste ven i køkkenet. Den er nem at bruge, og vægten gør, at den har en god balance.
Santoku – Uzume
Selv om en god kokkekniv i teorien kan klare det meste, så vil min næste anskaffelse helt sikkert være en grøntsagskniv. Shintos grøntsagskniv hedder “Uzume”, som er den gudinde i den japanske mytologi, som man forbinder med solnedgangen. Santoku-kniven er 13 cm lang, hvilket er en kende atypisk for den slags knive, der ofte er mellem 16-18 cm.
Det betyder dog, at den er nem og hurtig at arbejde med. Videre gør den det nemmere at arbejde mere præcist, hvis du har udskæringer af grøntsager, som gerne må se helt perfekte ud. Så er du typen, som bedste kan arbejde med mindre knive, så er denne helt perfekt for dig.
Brødkniv – Inari
Det næste jeg vil sikre mig er en god brødkniv, hvilket skyldes, at selv en skarp kniv ofte kommer til at “mase” brødet frem for at skære det ud. Her er det vigtigste, udover at den skal være skarp, længden, som gerne skal være omkring 20 cm. Shintos brødkniv hedder “Inari”, som er en ånd, der beskytter afgrøder (mad) i den japanske mytologi.
Brødkniven har en fin længde og vejer 246 gram, hvilket betyder, at balancen også er i orden, når du skærer brød ud. Jeg har skåret selv nybagt brød ud, som den uden problemer skærer lige igennem.
Urtekniv – Susanoo
Den sidste kniv, som både er den mindste men også næsten uundværlig, er urtekniven. Urtekniven hedder “Susanoo”, som er guden for havet og stormen i den japansk mytologi.
Den sikrer alle de små opgaver, som der altid følger med, når du arbejder i et køkken. Det er en kniv, som skærer de små cherrytomater over, den kniv, som assisterer dig, hvis du skal udbene fjerkræ, eller hvis du har mindre kartofler, som skal skæres ud. Til alt hvor kokkekniven og Santoku bliver for stor, så er det urtekniven, som du hiver frem. Den vejer 125 gram, så selv om den er lille, så har den en god vægt og dermed god balance.
Bonuskniv – steakkniven – Fūjin
Fūjin er den ældste af guderne i den japanske mytologi og er gud for vinden. En god steakkniv er altid lækker og skøn at kunne lægge på bordet, når der serveres en god stor bøf. Steakkniven er af samme høje kvalitet, hvor både stål er 67 lag, og skæftet er “G10”, så det er en luksusudgave af en steakkniv. Vægten er 125 gram, så den har også fremragende balance. Sættet med fire steakknive koster 956 kr. på tilbud på Shintos hjemmeside.
Håber det giver inspiration til måske det første knivsæt eller et ekstra til samlingen.