Du går aldrig galt i byen, hvis du køber køkkenudstyr i støbejern, det er holdbart, slidstærkt som bare pokker og så kan det tåle alle varmekilder. I mange år har nogle få producenter været dominerende på markedet, og mærker som “Le Creuset” har næsten været synonym med støbejernsgryder og -pander. Videre var det kun muligt at bruge dem på gaskomfurer – men meget har ændret sig. Qookware har bl.a. lavet en serie, som indeholder seks dele, dem har jeg testet på forskellige varmekilder i artiklen her – god fornøjelse.
Hvad er forskellen på ubehandlet støbejern og emaljeret støbejern?
Hvis vi starter med at kigge på en støbejernsgryde, så er det en gryde, som består af jern og kulstof. Det giver en gryde, som er utrolig slidstærk, faktisk kan den ikke ødelægges, heller ikke hvis der benyttes åben ild. Denne type kaldes også en rå støbejernsgryde. For at sikre at den har en overflade, hvor alt ikke brænder fast, så skal den brændes ind i olie, som giver en form for naturlig belægning af olie.
Emaljeret støbejern er en støbejernsgryde, som har fået en belægning, som har tre formål – det beskytter støbejernet, det giver en anden overflade at tilberede på end den rå støbejern, og så får det naturligvis også et andet udseende. Ved denne type så er det ikke nødvendigt at brænde olie ind i overfladen på gryden, da den har en glat og teflonlignende overflade. Fordelen ved at vælge emaljeret støbejern er helt klart, at den er nemmere at bruge, nemmere at vedligeholde og nemmere at rengøre (kan fx sættes i opvaskemaskine i modsætning til rå støbejern). De seks produkter, som Qookware har i deres sortiment, er alle emaljeret støbejern i farven “Artic Blue”.
Støbejernspande – Artic Blue – 499 kr.
Støbejernspanden fra Qookware måler 28 cm., den har en hældetud i begge sider og ligger på trods af en stabil vægt ret godt i hånden. Jeg har lavet testen med at varme vand op, for at se om det bobler ensartet på panden, og det gør det. Jeg har benyttet den på både induktion og i mit sommerhus på el, og begge dele fungerer rigtig godt. På de to varmekilder er der ingen forskel på varmefordelingen. Til sidst er den også testet på åben ild, som den også klarede rigtig godt. Prisen ligger på 499 kr., hvilket er ret fair i forhold til kvalitet og design.
Støbejernskasserolle, 2 liter – Artic Blue – 549 kr.
Kasserollen fra Qookware er ret nem at smide rundt med også på trods af vægten. Det buede håndtag ligger godt i hånden, og den er nem at arbejde med. Jeg har primært brugt den til sovser, hvor den er glimrende. Jeg har dog ikke kastet mig ud i at lave en bearnaisesovs i den endnu, men det skal helt sikkert testes senere.
Køb støbejernskasserollen her.
Støbejernsgryde, 3,8 liter – Artic Blue – 599 kr.
Denne er faktisk den støbejernsgryde, som jeg rent udseendemæssigt holder mest af. Jeg kan godt lide, at låget er mere i vatter, men det er naturligvis individuelt. Gryden rummer 3,8 liter, hvilket gør, at den er ret god til at lave simreretter i eller retter, hvor du laver med til 2-3 personer. Jeg har primært brugt den til den slags. Vægten er ret høj på den, så du får virkelig noget stabilitet, og så er varmefordelingen helt perfekt. Det gode ved denne størrelse er også, at når den først bliver varm, så holder den på varmen gennem længere tid.
Køb støbejernsgryden på 3,8 liter her.
Støbejernsgryde, 4,8 liter – Artic Blue – 699 kr.
Denne er den største gryde fra Qookware, som rummer 4,8 liter. Det betyder, at det er den gryde, som du skal koge pasta i – i hvert fald hvis jeg spørger min sicilianske ven Riccardo. Gryden er videre perfekt til en god stor bolognese, hvor du kan starte med at tilberede over blus og senere sætte den i ovnen. Den er slidstærk og ret god, som “gryden, der klarer alt i køkkenet”.
Køb støbejernsgryden på 4,8 liter her.
Støbejernssautegryde, 3,5 liter – Artic Blue 649 kr.
Netop en sautergryde er en af mine favoritgryder, når det kommer til madlavning. Årsagen er enkel – den virker stort set til alt. Du kan bruge den som både pande og gryde, så skal der steges bacon, en bøf eller kyllingebryst, så fungerer den – skal du lave en simreret eller en lille sammenkogt ret, så virker den også. Den rummer 3,5 liter, så den er næsten lige så stor som den “lille gryde” på 3,8 liter.
Støbejernsfad, 38,5x22x5,5 cm – Artic Blue 549 kr.
Jeg har masser af fade, som jeg flittigt bruger, men ingen af dem er lavet i emaljeret støbejern. Grunden til at det her fungerer godt er, at du kan starte med at arbejde på komfuret og fx svitse grøntsager af ved høj varme, hvor du kan bruge fadet som en pande, og når du har fået lidt stegeskorpe på grøntsagerne, så kan du fortsætte i ovnen. Reelt kan du også lave hele retten direkte i fadet. Det har desuden sammen med panden været en tur over åben ild, som det klarede helt perfekt.
Dommen
Qookwares gryder, pander og fad gør det glimrende. De er robuste og varmefordelingen er tæt på perfekt. De er nemme at arbejde med, men grundet støbejernet så vejer de naturligvis en del, og hvis du kan leve med det, så er mit bud, at du har et gryde- og pandesæt for evigt. Jeg har testet dem på forskellige varmekilder (induktion, el og åben ild), og alle fungerer upåklageligt.
Så kommer den sidste del, som er prisen. Hvis vi kigger på konkurrerende produkter, så er Qookware i den fornuftige ende af skalaen og hører til blandt de billigste. Hvis du så vælger at købe hele sættet, hvor alle seks produkter er med, så er de suverænt de billigste, der er på markedet. Du kan købe deres samlede støbejernssæt for 3012 kr., hvor der gives 15% rabat helt fast – den pris kan ikke slås online.
De hårde facts
Emaljeret støbejern
10 dele medfølger
Kan bruges på alle varmekilder