Portvin er en skøn størrelse, som jeg husker fra min barndom som noget lidt specielt og meget gammeldags, der blev hevet frem ved særlige lejligheder sammen med den “gode sherry”. Gennem årene har jeg lært at drikke portvin ved den korrekte temperatur og i store glas, så den kommer til sin ret og viser sit fulde potentiale – skål i portvin.

Det er muligt, at du godt vidste alt dette om portvin, hvis du gjorde, så har du bare styr på tingene, hvis ikke – så er du blevet en lille smule klogere på portvin. Hvis du slet ikke ved noget om portvin, så kan jeg anbefale, at læse denne “Lær at forstå portvin på 10 min” inden – god fornøjelse.

1. Portvin kan også være hvid eller endda pink

Selv om rigtig meget portvin er rød, så findes der også den lyse udgave samt pink eller rosé, som er lige midt imellem. Portvin kan nemlig laves på både røde druer og hvide druer – videre lagres den på skallerne på samme måde som almindelig bordvin.

2. Portvin blev oprindeligt skabt som en vin med længere holdbarhed.

Efter handelskrigene i 1600-tallet fandt man ud af, at tilsætning af druesprit var en fordel for holdbarheden, når vin skulle transporteres over længere afstande. En portvin gæres på samme måde som en rødvin fx gør, men den tilsættes druesprit, således at processen stopper, og druernes restsukker forbliver i vinen – derfra det mere sødmefulde udtryk.

3. Ruby og Tawny

Hvis du kender forskellen på en ”Ruby Port” og en ”Tawny Port”, så er du allerede langt, når det kommer til portvin. Ruby er typisk en ung portvin, som kommer fra én årgang og kun lagres et par år på fad, inden den får lov at leve videre i flasken. Et godt eksempel på en glimrende Ruby til billige penge er Ruby Reserva Øko, Quinta do Infantado fra Bichel Vine, som koster 130 kr.

Under Ruby findes så underkategorien “LBV” – Late bottled vintage, hvor den lagres en kende længere, fire til seks år, og så kommer på flaske – Delaforce LBV 2017 fra Supervin er et godt eksempel på en god LBV, som koster 179,95 kr. stk.

Den anden kategori under ”Ruby” er ”Vintage”, som kommer fra de bedste år, hvor klimaet og dermed druerne er i top. Her lagres flasken længe, til tider helt op til flere årtier.

Under ”Tawny” findes ”Age”, hvor der blandes forskellige årgange samt Colheita, hvor den kommer fra én bestemt årgang og har mindst syv års alder, før den flaskes. En “ung” Colheita, som jeg selv er ret glad for, er 2014 Feuerheerd´s Colheita Port, som Philipson Wine har til 194,95 kr.

Læs også: Guide: Sådan vælger du den bedste vin til desserten

4. Portvin bør nydes køligt

Præcis som med rødvin så bør portvin nydes kølig, dog en kende køligere end rødvin. Den optimale temperatur er omkring 10-12 grader, videre kan den med fordel serveres i et lille vinglas, da den præcis som en rødvin gerne må få lidt luft, når den åbnes.

5. Porvin er en beskyttet titel

Selv om der teknisk set laves portvin alle mulige andre steder, også i Danmark, hvor producenterne som fx Stokkebye, Cold Hand Winery og Skærsøgaard laver glimrende bud på portvin på dansk frugt og druer, så må den ikke kaldes portvin. Det må den kun, når den kommer fra Portugal omkring byen Porto ved Duorodalene.

6. Verdens dyreste portvin

I 2019 blev en særlig “Lalique”-flaske Niepoort, som er noget af det mest unikke glasværk, der findes, solgt på auktion i Hong Kong for ca. 900.000. Det var dog ikke “Lalique”, som satte prisen, det var alderen på flasken, som var fra 1863, og det at den var fyldt af Drik Niepoorts bedstefar Eduardo. Der findes i alt 5 flasker, som alle er solgt på auktioner. Flaskerne bliver med stor sandsynlighed aldrig åbnet, men handlet fra auktion til auktion.

7. Verdens ældste portvin

Selvom 1863 er mange år siden, og selvom vi skal gennem to verdenskrige, en pokkers udvikling og helt tilbage til uafhængighedskrigene i USA, så er det alligevel ikke den ældste registrerede portvin, der er solgt. Det kan det berømte portvinshus “Taylor” tage æren for. I deres portefølje “Scion” lancerede de for nogle år siden en udgave fra deres 1855 og 1863-produktion. Der findes med stor sandsynlighed andre udgaver, som er ældre, men kigger vi på officielle udgaver, så er det Taylor, som har den ældste.

Skulle det være tilfældet, at du ikke har lyst til at prøve en portvin, men gerne vil have en dessertvin alligevel, så vil jeg helt klart anbefale, at du overvejer en sherry, som efter min mening er meget overset. Skjold Burne har en glimrende udgave, Alvear Solera 1927, som er lavet på druen Pedro Ximenez, hvilket betyder, at du får en sødmefuld sherry – faktisk bliver det ikke sødere end dette – ren nektar – god fornøjelse.

Hvis du vil vide endnu mere om portvin

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar