Annonce: Portvin er noget vores forældre drikker ikke? Jo det er det jo nok, men jeg slår gerne et slag for, at det sagtens kan være noget, som du serverer juleaften til en lækker omgang ris ala mande! Det kræver en lille smule viden og tips til servering, men kender du dem, så kan det være det lækreste vin der findes…

Denne artikel indeholder reklamelinks

Portvin serveres i små glas og gerne ved stue temperatur. Det skal gerne være fra en flaske, som har stået åben et års tid, så er det hele nemlig som vores forældre gjorde. Håber du er med på ironien her. Det er faktisk helt forkert. Portvin skal efter min mening serveres i et vinglas og så skal de serveres ved ca. 10 grader, og lader du flasken stå åben ret meget mere end et par uger i køleskabet, så er den faktisk “overdue. Næste gang du får lyst til at smage på denne lækre hedvin, så prøv at gøre det sådan – så garanterer jeg, at du får en helt anden oplevelse.

Fakta om portvin

Portvin kommer fra Portugal og har navn efter byen Porto. Efter handelskrigene i 1600 tallet begyndte Portugal at eksportere portvinen til England. Hele ideen startede, da de engelske købmand skulle have en måde, hvorpå vinen bedre kunne holde sig. Derfor blev der lavet en kraftig rødvin fra Minho og Douro med druesprit tilsat. På den måde kunne de overleve den lange rejse over Atlanterhavet.

5 Hurtig om Portvin

  1. Portvin kommer fra Portugal.
  2. Portvin er lavet på portugisiske druer.
  3. Grundlæggende findes der to typer portvin; Ruby og Tawny Port.
  4. Portvin er teknisk set en rødvin hvor der er tilsat druespiritus.
  5. Colheita betyder høst.

Ruby og Tawny Port – så nemt er det…

Hvis vi koger det hele ned og forsøger at gøre det så simpelt som muligt, så er Ruby Port en portvin fra en enkelt årgang, altså en “vintage”, hvis vi overfører det til fx Champagne. Efter den er færdig får den 2-3 år og hældes på flaske. Det er altså den “nemmeste” måde at lave portvin på, jo kortere den skal lagres jo billigere er det naturligvis. Men det er ikke en universel sandhed, da en Ruby nemlig også kan lagres længere. En Ruby kan være utrolig lækker, og mere være lettere i udtrykket end fx en Tawny.

Tawny Port er lagret længere tid og er typisk blandet af flere årgange. Når den får lagring udvikler den en mere dyb og intens smag. Her er det ofter noter som karamel, blommer, rosiner, svesker og sødmefulde krydderier. Et særdeles glimrende bud på en Tawny Port er Feuerheerd´s Tawny Portvin fra Philipson Wine, som har netop de noter. Som du kan se på prisen, så behøves Portvin ikke være rasende dyrt.

Lær at forstå portvin på 10 min...
Prisvenlig Colheita fra Philipson Wine…

Kategorisering af Ruby Port

Hvis vi lige sætter et spadestik mere og lidt dybere indenfor Ruby Port så er der to kategorier, som er ved at bide mærke i.

Late Bottle Vintage (LBV): Late Bottle Vintage (LBV) ligger typisk på fad i 4-6 år inden den tappes. Det er ofte lavet på de bedste druer og kan derfor sagtens ligge længere tid og udvikle sig yderligere. Nogle kan ligge helt op til 25 år. På flasken er angivet både høst- og tappeår. Delaforce LBV 2013 fra Supervin er et glimrende eksempel på en utrolig lækker Late Bottle Vintage med noter af tobak, chokolade, solbær og rosiner, som sagtens kan ligge og hygge sig de næste 15 år.

Lær at forstå portvin på 10 min...
LBV fra 2016…

Vintage Port: Vintage port anses for at være det bedste og skal faktisk deklareres af de portugisiske myndigheder. Her bliver de klassificeret i forskellige grupper, hvor “gruppe A” er den højeste. Du har sikkrt hørt om Taylor Port, som er noget af det ypperste indenfor denne kategori. Vinen her er lagret maksimal 2,5 år på egetræsfade, hvor efter den tappes og udvikler sig. Det er kun de bedste år som bruges til denne portvin.

Kategorisering af Tawny Port

Hvis vi lige sætter et spadestik mere og lidt dybere indenfor Tawny Port så er der to kategorier, som er ved at bide mærke i.

Tawny: Klassisk Tawny er typisk en blanding af flere forskellige årgange og lagres længere tid på mindre egetræsfade. De mindre egetræsfade betyder, at vinen iltes hurtigere end hvis den havde været lagret på store fade, af samme grund er vinen klar til servering ved aftapning.

Tawny med alder: Tawny med alder er også en blanding af flere forskellige årgange. På Tawny med aldersbetegnelse angives tappetåret og den gennemsnitlige alder på flasken. Der findes masser af Tawny som er både 10, 20 og 30 år gamle. En portvin med alder er typisk også dyrere, men husk på, at alder er ikke en garanti for kvalitet. Denne Quinta Do Pégo 10 Years Old er et godt eksempel på, at der nogle gange også er afvigelser. Høsten i 2009 var særdeles enestående og blev godkendt til Vintage Port, altså måtte den lagre max 2,5 år – men producenten Quinta De Pégo valgte, at give den 10 år for at få dette mesterværk.

Lær at forstå portvin på 10 min...
Til højre Quina do Pégo…

Colheita (Vintage Tawny portvin): I teorien er en Colheita en Ruby Port som har fået minimum 7 år på fad, Colheita er nemlig portvin fra én Tawny portvin fra én bestemt årgang. Colheita betyder høst og lige for, at der ikke opstår forvirring, så er forskellen på denne og “Vintage Port” årene, som portvinen må lagre. Det er dog på sammemåde som Vintage Port noget af det bedste der findes og kan sagtens lagres lagt mere end 7 år. Ofte vil du også se, at en Colheita ikke har alderen men tappeåret.

Lær at forstå portvin på 10 min...
Masser af LBV og Colheita…

Madeira Justinos Colheita 1999 fra Laudrup Vin er et godt eksempel på, hvor lækkert portvin kan blive. Denne har fået 20 år og er en sand lækkerbisken. Duft af blommer, appelsinskal, vanilje men også mørk chokolade og kaffe – faktisk lidt som når jeg lige har kværnet en god kop kaffe på min espressomaskine.

Laves “Portvin” så ikke uden for Portugal?

Det gør det bestemt, faktisk overalt. Metoden til at producere denne vin er ikke unik, ligesom produktion heller ikke er, så det kan sagtens laves overalt. Eneste forskel er blot, at det så ikke er “Portvin” – Old Codger Tawny fra Australien fra Smalle Vine, er et godt eksempel.

Lær at forstå portvin på 10 min...
Godt bud på “portvin” fra Australien…

Håber det har givet lidt inspiration til en god dessertvin, som går flot til ris ala mande, ost eller andet sødt. Husk dog på, at portvin kan meget mere end det, det kan nydes når som helst, så længe det serveres ved rette temperatur og i rette glas

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar