I skønne Madrid findes der tæt på 1000 spisesteder, hvor du kan finde alt fra hypede Michelin-restauranter til små lokale tapasbarer. Det kan dog være svært at “vælge” rigtigt, da du hurtigt kan miste overblikket og ende med at gå rundt på må og få, hvor du til sidst vælger mere eller mindre tilfældigt. Måske ender din spiseoplevelse med at være rigtig god, men det kan også være, at du ender et sted med høje priser og lav kvalitet. Derfor har jeg lavet en guide, hvor du kan finde anbefalinger – Bodega De La Ardosa ér en af dem, du roligt kan besøge.
Bodega De La Ardosa er én af de ældste tapasbarer i Madrid og er grundlagt i 1892, hvilket betyder, at den er rasende populær. Hvis du googler den, så vil du se, at der faktisk er to, der hedder det samme, og begge er et besøg værd, men den originale og den ældste er den, som du finder på denne adresse: C. de Colón, 13, Centro, 28004 Madrid, Spanien.
Du kan ikke reservere bord
Sådan er det desværre på mange af de populære og gamle steder i Madrid og sådan er det også på Bodega De Lar Ardosa. Derfor handler det om, at du dropper ind og håber på det bedste. Hvis du ikke orker at stå i kø, så skal du undlade at komme mellem 13.00 – 15.00 og 20.00 – 22.00, det er der, hvor de fleste i Spanien spiser frokost og aftensmad.
Gå efter en plads i baren
Hvis du gerne vil have den mest autentiske oplevelse så stil dig i baren, hvis du kan få plads og bestil tapas, øl eller vin. På kortet har de forskellige helt klassiske tapas, og du skal beregne 3-4 stk. til deling, hvis du vil være mæt. Grunden til at jeg foreslår, du stiller dig i baren er, at du vil bemærke, at flere gæster “går under baren”, hvilket til at starte med virker lidt underligt. Først troede jeg, det var personalet, men efter at 10-12 gæster var gået under baren og ikke kom tilbage, gik det op for mig, at det er “indgangen” til baglokalet, som også hører til tapasbaren. Videre er det også derinde, du finder toilettet. Da jeg var der, forklarede en tjener, som kunne snakke engelsk, at de ikke har andre muligheder for at udvide, så baglokalet og en del af køkkenet er blevet til stående spisepladser for gæsterne. Du kan se det hele på videoen her:
Gå efter …
Jeg synes, du skal smage deres croquetta, deres tortilla evt. med fisk, som kan være torsk eller klipfisk, hvilket giver en salt og lækker tilføjelse til retten. Den hedder “Tortilla bacalao” på kortet. Ellers så gå efter deres “empanada”, som er en spansk tærte med fyld – fx oksekød og grøntsager.
Dertil så et par øl og så er det faktisk bare at nyde den skønne stemning. Prisen for to personer inklusiv drikkevarer er omkring 200 kr. så helt billigt er det faktisk ikke, men sådan er det, når det er den ældste tapasbar i Madrid, som både turister og lokale gladeligt står i kø for at besøge.