København har utrolig mange restauranter at tilbyde os mad-glade danskere. Cofoco står for et par håndfulde af dem, som er fordelt pænt over hele byen. Fælles for dem er, at de leverer “value for money”, har en hyggelig stemning og så er deres menu og udvalg nem at overskue. I næste uge besøger jeg deres populære franske bistro “Les Trois Cochons” og for nogle måneder siden var det deres italienske trattoria “Scapetta” på Nørrebro, som du kan læse om her…
Vi er i en ulige uge, og jeg trængte til at komme ud og få tankerne væk fra arbejde og “hamsterhjulet” – det kender du sikkert også godt ikke? Derfor slog jeg vejen forbi Väkst og havde en skøn aften en tilfældig onsdag…
Manifestet “Väkst”
“Väkst” har et ret fedt manifest, som tager udgangspunkt i Nordens friske grøntsager og urter, men alligevel er der også plads til en god bøf, skaldyr eller fisk. Jeg spiste der for nogle år siden, hvor de kørte deres menu noget mere “New Nordic”, det er jeg glad for de er gået lidt væk fra. Alt respekt for restaurant NOMA og navnlig nu, hvor de ligger nr. 2 i verden, men det kan også blive for meget af det gode. Their I said it! 🙂
“Drivhuset”
Indretningen i “Väkst” er bogstaveligt som et væksthus. Restauranten er indrettet omkring et smukt drivhus, hvor der er fyldt med planter. Faktisk er det godt tænkt, for drivhuset indrammer en trappe, som leder dig ned til restauratens nedre etage og indkapsler den rigtig fint. Det giver en skøn stemning og følelsen af “urban gardening” er fuldendt.
Hjemmelavet Gin & Tonic
Vi ankommer en lun onsdag aften, hvor restauraten allerede er godt fyldt. Vi bliver hurtigt vist til bords af en meget veloplagt tjener. Kort efter sidder vi med et par cocktails til at starte aftenen på. Jeg napper deres hjemmelavede Gin & Tonic, som har mere sødme end en klassisk GT, så hvis du er typen som finder tonic for bittert, kunne dette sagtens være noget for dig. Min fantastisk medspiser napper en cocktail på havntorn og juice, som jeg faktisk finder endnu bedre.
På flere af Cofocos restauranter kan du bestille en menu. Det kan du også på Vakst – den hedder “En aften på Väkst”. Den består af apéritif, 3 retters menu, 3 glas vin og kaffe samt vand. Prisen er 595 kr. Jeg synes det er rasende billigt. Dertil kommer så, at de lige er sneget lidt overraskelser ind, men dem vender vi tilbage til.
“Sharing is caring”
Vi vælger lidt forskelligt fra menuen, så vi får mulighed for at smage på flere af retterne, og så deler vi halvvejs. Sådan gør vi ofte – “sharing is caring” som du ved. Vi vælger derfor to forskellige forretter – Bagt torsk med grønne asparges, fiskefumé ogr ramsløgsolie samt tomater med friskost, dildolie og pistacienødder. Til hovedret laver vi samme trick – Grillet oksemørbrad med estragon creme, grillet hvid asparges med brunet smør samt stegt kammusling med salatløgscreme, grillet forårsløg og muslingesauce.
Hvad drikker man til det?
Vi får afsluttet vores cocktails imens vi får en appetitvækker – én af de små overraskelser jeg talte om – en lille hapser på bagte kikærter med chilimayo – utrolig velsmagende. Kort efter kommer vores forretter.
Jeg starter med torsken, som er perfekt tilberedt – ikke for meget og falder fra hinanden. Fiskefumé er en reduceret fond på fiskeben og grøntsager, som er indkogt og yderligere reduceret med hvidvin og en sjat fløde – sådan kan det i hvert fald laves. Det smager fantastisk når det som her, er lavet korrekt. Ramsløgsolien var prikken over i’et.
For mig var vegetar-forretten bedst…
Halvvejs er det tid til en bytter, så jeg får vegetar-retten. Jeg må erkende, at den faktisk er bedre – vildt lækker kombination med friske tomater, frisk ost og pistacienødder. Man bliver helt tørstig ikke? Jo man gør – derfor bestiller vi en 2014 Meursault, Caillot, Chardonnay, som er et godt eksempel på, hvor lækkert hvid Bourgogne kan være.
Masser af toast, vanilje og citrus i næsten. Den er fyldig og utrolig lækker i munden med en god koncentration af frugt. Den holdes i balance af en flot syre, som lige skærer igennem så det ikke bliver for “fed i fed”, som nogle af disse vine kan blive. Prisen ligger på 750 kr. jeg synes den er pengene værd.
Efter vores forretter kom der lige én af de overraskelser, som jeg talte om i indledningen – en lille mundrenser – en consommé på grøntsager med skum af verbena og lemon. Det er jo super enkelt og sikkert ikke omkostningstungt at lave dette, men det at jeg som gæst føler, at jeg får noget ekstra betyder meget – godt gået.
Jeg elsker kammuslinger!
Når det er tilberedt som her, er det en gudespise og til hvidvinen helt perfekt. Lækkert med en sauce på muslinger dertil. Normalt er jeg virkelig glad for kød, men her må jeg sige, at kammuslingerne var favoritten.
Det betyder skam ikke, at den grillede oksemørbrad ikke var i orden – på ingen måder, det var virkelig lækkert. Godt med grillede aspages og dejligt twist med estragon creme frem for en tung bearnaise, som på denne tid af året kan være voldsom.
“Endnu en overraskelse”
Inden vores dessert kommer tjeneren forbi og fortæller, at de på Väskt kører med dobbelt dessert og stiller en skål foran os. Den består af en lækker syrlig ymer med rabarber og knuste tuilles samt “puf-sukker”. Jeg var fan – navnlig når man sidder med åben mund og lytter til sukkeret “puffer” kønt så det nok ikke ud – men morsomt var det – præcis som da man var barn – Funny flashback.
“Cold Hand Winery og ost går hånd-i-hånd”
Hvis du ikke kender Jens fra Cold Hand Winery, så giver jeg gerne en hurtig præsentation. Han er én af Danmarks dygtigste frugtavlere og laver noget helt særligt frugtvin. Fortællingen siger, at han ved en fejl havde frosset et parti æbler, men valgte alligevel at lave dem til most, hvorefter han opdagede at de fik en særlig karakter – derfra navnet. Vi fik hans “Malus X” som er utrolig lækker – lavet på æbler og med relativ høj styrke på 40 % – da den er blandet med et destillat. Jeg valgte dertil en omgang ost fra Arla Unikas produktion – et flot match.
“The Sweet Finish”
Vi fik to desserter – Is lavet på skovmærke med jordbær med karameliseret hvid chokolade og hindbærsorbet med sort te, hvidchokolade creme og ristede hasselnødder.
Du kan roligt smage dem begge, de er glimrende. Dejligt med sæsonbetonede råvarer og brug af krydderurter til desserterne. Jeg er nok en “sød-i-sød” kind of guy når det kommer til dessert, vi kan også kalde det en sukkergris, så jeg var mest til den første.
Prisen på menuen på Väkst meget fair – det gælder faktisk alle deres restauranter. Jeg synes videre at niveauet er højt i forhold til prisen og stemningen er helt nede på jorden.
Hvad synes du om Cofoco – er de på sporet?
2 Comments
Hej Mads
Så helt tilfældigt, at du anmeldte mad for Madsvin på Roskilde, og fandt via Google madogmonopolet. Skønt at finde dig igen, da jeg savnede dine indlæg på Gastromand. Jeg spurgte efter dig, men fik blot at vide, at du havde forladt Gastromand.
Til lykke med din nye blog, som jeg selvfølge vil følge fremover 🙂
Hej Jette – det er så skønt at få en kommentar fra dig – og hvem ellers skulle være den første til at kommentere på “Mad & Monopolet” end dig?
Yes – jeg er startet her, så følg endelig med 🙂