I udkanten af Longyearbyen ligger ”Funken Lodge Hotel”, som udover at være ét af de bedste hoteller i byen også har en fremragende restaurant. Tidligere har Funken Lodge været det sted, hvor officielle gæster i byen kom til, hvis de var på forretningsbesøg. Restauranten laver nordisk mad, dog med et twist og med så mange lokale råvarer som muligt.

Jeg starter lige med at spoile lidt – Funktionærmessen Restaurant er en fremragende restaurant, og du mærker det lige fra det sekund, du træder indenfor. Restauranten er indrettet med lækre møbler i mørkt træ, de har et delvist åbent køkken, og halvdelen af restauranten har vinduer, så du kan se bjerge, havnen og Longyearbyen på afstand. Tjenerne er dygtige og er lynhurtige til at ”læse dig som gæst”.

Monopolet smager på:
“Funken Lodge – Funktionærmessen Restaurant”

Godt vinkort – men fremragende Champagnekort

Det første, du lægger mærke til, er deres ret store vinkort og Champagnekort. De råder over flere tusinde flasker og tilbyder endda en Champagnesmagning i deres vinkælder, som du kan begynde med. Prisen er 650 norske kroner, omregnet er det ca. 400 kr. Denne sprang jeg dog over, da jeg ikke var kommet for Champagnen, men for maden og udsigten. De har også forskellige signaturcocktails og et godt barpersonale, så hvis du er mere til cocktails, så kan du roligt bestille en. Jeg valgte at starte med en klassisk Dry Martini, mens vi ventede på vores første retter.

Monopolet smager på:
Dry Martini – perfekt lavet

”Gode deleretter”

På kortet har de caviar, som naturligvis er lækkert og ekstravagant – men ærligt så er det rasende dyrt og ikke bedre end det, du kan få hjemme eller online, så styr uden om det. Mit råd er, at du i stedet bestiller tre snacks, som du deler med din medspiser. Vi valgte gougeres, som kommer med comté og trøffel – præcis som dem du kan få på Marchal i København.

Monopolet smager på:
Deleretter – “jamon serrano” – “gourgeres” og “artiskokcreme med røget rensdyrhjerte”

Derudover ”jamon serrano” på brioche samt ”artiskokcreme med røget rensdyrhjerte”. Deres gourgeres var helt perfekte, bløde, fyldige og med masser af smag. Den bedste var dog røget rensdyrhjerte med artiskokcreme – smagsrig og cremet. Deres jamon er tørret, så faktisk følte jeg, der manglede lidt creme til denne snack, den virkede lidt tør – dog en lille detalje.

”All in på kongekrabbe”

Deres fire forretter var grillet skozonerrødder med pocheret æg og hollandaise, kongekrabbe og hummerravioli, fermenteret kartoffelbrød med rensdyr og tartelet med svampe og morkler. Min medspiser valgte denne ret, som var helt enkel og fyldt med velsmag.

Monopolet smager på:
“Fattigmandsasparges” (skorzonerrødder) med pocheret æg og hollandaise

Jeg havde forud for turen hørt, at de var dygtige til at lave kongekrabbe, så jeg valgte naturligvis den servering. Jeg må også sige, at den ikke skuffede. Tre lækre bidder af ravioli fyldt med hummer og kongekrabbe serveret i en lækker fyldig bisque, prisen var 200 norske kroner, som omregnet svarer til ca. 125 kr.

Monopolet smager på:
Ravioli med hummer og kongekrabbe

På vinkortet har de på Funktionærmessen Restaurant gjort det ret let for dig. På første side er det vine på glas udvalgt af deres sommelier, så du nemt kan finde et glas, der passer til din servering. Jeg valgte et fremragende glas Verdejo, som deres sommelier valgte ud fra min beskrivelse, det var et flot glas – duft af citron, modne pærer, mango, vanilje og hyldeblomst – perfekt match til min ravioli. Prisen var 160 norske kroner, omregnet svarer det til ca. 100 kr.

Monopolet smager på:
Denne kan du roligt bestille

Min medspiser knuselsker sovs – faktisk er det tæt på en afhængighed, så derfor var det skozonerrødder med pocheret æg og hollandaise, som var valget til forretten. Jeg smagte en del af den, og også her var retten vellavet. Prisen var 185 norske kroner, som svarer til 115 kr.

”Mere kongekrabbe”

Ja, det er nemlig sådan, at Funktionærmessen Restaurant har to signaturretter, hvor den ene er cote de boeuf, som serveres grillet på ben med en masse tilbehør. Deres anden signaturret er kongekrabbe, hvor du får, hvad der svarer til ca. en kvart kongekrabbe – de er jo temmelig store. Her får du seks ben, som er tilberedt på tre forskellige måder – her var det med persille, med chili og en friteret. Derudover får du også en stor salat med syltede løg, smørristet brød, en hummerhollandaise, smørsauce med hvidløg og en soya med lys og mørk sesam, så lidt af en omgang.

Monopolet smager på:
En af signaturretterne på Funken Lodge, som jeg varmt kan anbefale

”Du skal arbejde for føden”

Sådan lød ordene, da tjeneren kom med retten til mig. Jeg tænkte først over det, da jeg sad og baksede med at få kødet fra kløerne ud. Når du lige får det lært, er det faktisk hurtigt nok, men det tager lidt tid. Til gengæld så sidder du også længere og hygger med maden. Mit råd er, at du lægger en omgang krabbe på brødet og kommer en af de tre saucer over, på den måde får du den ultimative franskbrødsmad. Det er nok ikke nødvendigt at sige, at det smagte himmelsk, og at du bliver mæt. Prisen er 700 norske kroner, som svarer til ca. 450 kr., så det er også en dyr hovedret, men ren luksus.

Monopolet smager på:
God Pinot Gris – masser af syre og ikke for sødmefuld

Hertil valgte jeg et glas Pinot Gris fra Lerchenberg – Domaine Marc Kreydenweiss årgang 2020. Et godt glas, hvor den ellers lidt sødmefulde drue havde masser af syre og fyldighed, som var godt til krabben.

”Comfort food”

Sådan beskrev min medspiser middagen på Funktionærmessen Restaurant, nok mest grundet retten med gnocci med comté og salvie, som var valget til hovedretten. Jeg smagte en enkelt, og gnocci smager himmelsk, når det er lavet og stegt perfekt som her. Det er faktisk præcis comfort food. Prisen var overkommelig – 295 norske kroner, som svarer til 185 kr.

”Der er næsten altid plads til dessert”

Præcis som med resten af kortet, så er dessertudvalget på Funktionærmessen Restaurant lille – der er kun fire desserter, hvor en faktisk er ost. Du kan få chokoladetærte, sorbet på havtorn med chokolade og hasselnødder, ”Omelette Norveginne” som faktisk er en ”baked Alaska” på en bund af mandelkage med is og overtrukket med marengs. I stedet for at den overhældes med fx Cognac eller Cointreau, så bruges der tequila – dog en god én af slagsen.

Det lyder vildt, lidt underligt og vovet – det er det også, men tequila har ofte lidt citrusnoter, hvilket denne fra Patron, der blev brugt her, havde, så det fungerer rigtig fint som modspil til en sødmefulde dessert. Den flamberes ved bordet som en fin afslutning. Hertil fik jeg en Calvados, som var aftenens sidste dram.

Monopolet smager på:
“Baked Alaska” – dog hed den “Norwegian omelette”
Monopolet smager på:
En okay dram at slutte af med, men ikke den bedste jeg har smagt

Den samlede regning for to cocktails, tre glas vin, en avec, tre snacks, to forretter, to hovedretter og én dessert samt to meget tilfredse gæster lød på 2785 norske kroner, som svarer til ca. 1750 kr. For niveauet, vinen og ikke mindst kongekrabben så synes jeg, det er hver eneste kroner værd. Hvis du besøger Svalbard, så synes jeg, du skal overveje Funktionærmessen Restaurant.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar