Annonce: Spanien og USA er klart nogle af mine favoritlande, når det kommer til vin. Årsagen er ganske enkelt, det er god value for money, det er mangfoldigt, og alle kan være med. Selv om Frankrig nok er det bedste vinland i verden, så oplever jeg ofte, at den brede skare virker mere tilfredse, når jeg serverer spansk. Okay – den rigtige årsag er nok, at min kæreste er halvt spanier, så hun presser ofte på, hvilket slet ikke gør noget, for spansk vin er virkelig godt – i denne test har jeg smagt næsten hele porteføljen fra producenten “Bodegas Langa” – god fornøjelse…
Spanien har vine, som ligger helt i toppen på verdensplan – vine fra fx Peter Sisseck og hans Pingus eller Vega Sicilia er helt fantastiske. Heldigvis findes der også noget, som ikke koster flere tusind kroner flasken, og det er netop derfor, jeg elsker Spanien som vinland. Deres konsumvin er nemlig ofte af høj kvalitet, og du kommer langt for nogle få hunrede kroner flasken. I denne test er der både cava, hvidvin og rødvin.
Reyes d’ Aragon El Ceremonioso Cava Brut – BIO
Man starter altid med bobler ikke? Det gør vi i hvert fald her. Til tider kan cava være mere sødmefuld end fx champagne – det er naturligvis ikke en påstand, der gælder generelt, men nogle gange opleves de sådan. Denne er på chardonnay og dyrket økologisk, den er stringent, mineralsk og fyldt med citrus, “hvid flint”, blodappelsin i næsen. Munden er helt ren og frisk, så ja, du har nok gættet, at det ligner champagne ret meget. I en blindsmagning havde mit gæt nok været i den retning i hvert fald.
Pris pr. flaske 149,95 kr. /99,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 90/100
Bodegas Langa Reyes d’Aragón “El Casto” Cava Brut Reserva
Reelt vil jeg mene, at denne er storbror til Reyes d’ Aragon El Ceremonioso, men prisen siger noget helt andet. Den er pt. på tilbud til 79,95 kr. ved køb af 6 flasker, og det er – undskyld udtrykket – helt off. Den er rent vild lækker og en flot cava, som har en dybde og kompleksitet, som slet ikke burde være mulig til den pris. I næsen har den mere sødme og noter af ristet brød, nødder, æbler, citrus og et diskret hint af lakrids. Den er let cremet i munden og har en flot syre, som lige skærer igennem og skaber balance. Mit bud er, at det må skyldes druesammensætningen, hvor denne har Chardonnay og Macabeo (Viura) og ikke er på 100 % chardonnay, og det at den er lagret 17 måneder på flaske, hvilket betyder, at den har alder inden den åbnes.
Pris pr. flaske 149,95 kr. /79,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 91/100
Reyes d’Aragon ICE Cava
Skal der være fest – ja så lad der være fest. Jeg vil gerne erkende, at jeg er splittet med de her “ICE” udgivelser, som flere af de store champagnehuse har lavet. Jeg mener Möet var først, men hånden på hjertet – 400 kr. for en flasket Möet, som drikkes med isterninger, jordbær og mynte er for mig helt off. Det er helt enkelt for mange penge at smide efter champagne på den måde – call me old fashioned. Hvis vi så skal ned ad den vej, så lad os da for Guds skyld finde noget, som er til at betale. Reyes d’Aragon ICE Cava koster 79,95 kr., hvis du tager 6 stk., og så er der pludselig mening med galskaben. Når det så er sagt, så fungerer den faktisk ret godt, som aperitif eller til en varm sommerdag. Den minder meget om Reyes d’Aragón “El Casto” Cava Brut Reserva, men har noget mere sødme, så er du slet ikke til tørre bobler, så er dette sikkert noget for dig, den kan i hvert fald sætte gang i hvilken som helst fest.
Pris pr. flaske 149,95 kr. /79,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 87/100
Bodegas Langa Pi – 3,1415 Tinto 2019
Jeg elsker “udstyr” på flaskerne – her snakker jeg om etiketten på vinen, de tanker og den kreativitet, som ligger bag den. Denne hedder “Pi – 3,14,15”, og det skyldes den simple årsag, at vinmarker er 3,1415 hektar – eller i hvert fald meget tæt på – Pi forsætter jo i det uendelige. Netop en vin som denne understreger min pointe i starten – alle kan være med her! Vinen kommer fra 90-100 år gamle stokke, og det siger noget om kvaliteten, og den kraft vinen får. Den er lavet på 100 % Concejon (Moristel), som er en spansk drue, som vi begynder at se mere og mere til. Duft af vilde jordbær, brombær, mørk chokolade, mandler og tobak. I munden er der kraftfuld, god koncentreret frugt, hvor de franske og amerikanske fade har gjort sit for at skabe fylde. Afslutningen er en blid syre og masser af frugt.
Pris pr. flaske 139,95 kr. /89,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 92/100
Bodegas Langa Pi – 3,1415 Blanco 2019
“Pi – 3,1415 Tinto” kommer også i en hvid udgave fra Langa. Denne er lavet på “Grenache Blanc”. Den høstes i 900 meters højde, hvor den får mere kølig luft end de marker, som ligger længere mod havets overflade. Det betyder at noget af den sol, som velsigner Spanien og kan give mere sødmefulde vine, er aftagende her og giver plads til mineralitet. Det klæder Pi – 3,1415 Blanco rigtig godt og skaber en skøn vin, som dufter af citrus, melon og æbler. Den har fået lidt kærlighed på franske fade, hvilket giver den et yderligere lag, hvor der er vanilje og “toast” i næsen. Den er cremet i munden og har masser af fylde, og smagen byder på citrus, vanilje, tropisk frugt og et hint af lakrids. Normalt springer jeg på Verdejo som min favoritdrue, når det kommer til de spanske hvidvine, men Grenache Blanc kan altså også noget – lækkert glas til prisen.
Pris pr. flaske 159,95 kr. /129,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 91/100
Bodegas Langa Garnacha Pasion 2019
De tre sidste i testen er rødvine, og jeg er vild med etiketterne. Jeg synes, der er noget klassisk og eksklusivt over dem. Den første er på Garnacha og lidt af en kraftkarl, som jeg godt kunne finde på at servere til julemaden. Vinanmelderen James Suckling har udtalt, at der findes masser af små perler i Calatayud, hvor vinen kommer fra. Denne vin er for dig, som godt kan lide en let krydret vin, som godt kan bide lidt fra sig. I næsen har den helt afgjort florale noter – viol og rosenblade, men der er masser af dybde, hvor der kommer noter af timian, cedertræ og “flæsk” frem efter lidt tid. Den har en let syre i munden og blide tanniner, som blandes med et godt “fruity punch”. Masser af value for money her.
Pris pr. flaske 99,95 kr. /79,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 90/100
Bodegas Langa Frenesi 2020
I modsætning til de to andre vine, så er denne lavet på en blanding af Cabernet Sauvignon, Garnacha og Syrah. I næsen har den violer, jordbær, hindbær, “græs” og et hint af røget flæsk. I munden er den kraftfuld og bider en kende fra sig efter første mundfuld. Efter lidt luft så åbner den sig flot op og bliver en vin med flot kombination af power og blide tanniner og en god syre. Efter noget tid i glasset kommer der tydelige noter af vanilje og tobak frem, som helt sikkert stammer fra den amerikanske eg, som den har ligget på i 4-6 måneder. Et godt glas til prisen.
Pris pr. flaske 99,95 kr. /79,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 89/100
Bodegas Langa Garnacha Centenaria Classic 2019
Den sidste i testen er deres “Langa Classic”, som også er på Garnacha. I modsætning til Langa Garnacha Pasion har den mere sødme og dybe noter af krisebær, solbær, vanilje og lakrids i næsen. Forskellen på de to vine er, at denne har fået 12 måneder på amerikansk og fransk eg, hvor den anden har fået 6 måneder. Det betyder på ingen måder, at den ene er bedre end den anden, det er blot to forskellige måder at lagre en vin på. I munden er den også fyldt med frugt, krydderier og har mindre mineralitet end Langa Garnacha Pasion. Jeg holder af dem begge, men på hver sin måde. Denne ville jeg nok nyde til tapas, hvor der er lidt af det hele eller uden mad overhovedet.
Pris pr. flaske 129,95 kr. /79,95 kr. ved køb af 6 stk. Point: 91/100
Håber det giver lidt inspiration til både efterårsvin, julevin og ikke mindst bobler til nytåret!
1 Comment
Pingback: Bruschetta på surdejsbrød med parmaskinke og bagte hvidløg