Det lyder måske vildt, men Long Island er faktisk USA’s tredje største vinregion og ja, der hvor Frihedsgudinden står med sin fakkel og holder øje med New York. Der produceres der vin og faktisk noget af den bedste rosé, der findes – men også andet end rosé. Det kommer fra Wölffer Estate, som jeg har modtaget til test fra Otto Suenson, du kan læse alt om i artiklen her.

Wölffer Estate

Vingården er grundlagt i 1988, så sammenligner vi den med selv små vingårde i fx Frankrig og Italien, så er den meget ung. Den er grundlagt af Christian Wölffer, men drives af hans børn Marc og Joey, som har en ambition om at lave vin med europæiske finesser, men dog med den karakter, som vine fra Long Island får. Udover Long Island har Wölffer Estate også marker i både Provence, på Mallorca og Mendoza.

”It is the Wölffer?”

Sådan lyder sætningen i den populære HBO-serie, som handler om aktiespekulation, manipulation, intriger og kærlighed. Serien foregår i New York og er centreret omkring Chuck Rhoades og Bobby Axelrod, som står for henholdsvis lovlydighed og det stik modsatte. Chuck Rhoades er statsadvokat og anklager, som bl.a. har til formål at sikre, at loven følges, når det handler om investeringer, opkøb og handel med aktier. Bobby Axelrod er vaskeægte selvskabt milliardær og lever af investering og opkøb. I flere af afsnittene ser man Chuck Rhoades hive en flaske vin frem, og rigtig tit er den netop fra ”Wölffer Estate”. Jeg ved med sikkerhed, at de drikker deres Estate Rosé flere gange, så den starter I med.

Wölffer Estate Rosé 2020

Vinen er lavet på – gør venligst klar til en dyb indånding – 44% Merlot, 33% Cabernet Sauvignon, 16,5% Chardonnay, 5,5% Cabernet Franc, 0,5% Riesling, 0,3% Riesling og 0,2% Gewürztraminer – til dato har jeg aldrig hørt om en så vild sammensætning, men when in New York! Om de sidste druer kan smages, er jeg ikke helt overbevist om, men jeg ved, at helheden betyder alt, og her fungerer Wölffer Estate Rosé 2020 fremragende. I næsen har den duft af jordbær, grape, melon, citrus og et lille hint af solbær. I munden er den elegant, rank, sprød og med en skøn mineralitet og en delikat frugtsødme, som fuldender vinen.

Monopolet tester: Vin fra Long Island New York og “husvinen” i HBO serien ”Billions”
Wölffer Estate Rosé 2020

Point: 93/100

Pris pr. stk. 175 kr. (Tilbud: 113,75 kr.)

Wölffer Estate Finca Rosé 2020

Nu tænker du sikkert, at sammensætningen af druerne ved Wölffer Estate Rosé 2020 ikke kan overgås, men det er faktisk ikke noget problem – 33% Malbec, 31% Pinot Noir, 9,5% Chenin Blanc, 9% Cabernet Sauvignon, 7,5% Torrontes, 5,5% Semillon, 3% Bonarda og 1,5% Syrah, – altså what? Det er en blanding af en række forskellige druer fra forskellige lande – fungerer det så? Det kan du bande på – om det er de mange druer, kvaliteten i arbejdet og udvælgelse af druerne ved jeg ikke, men deres rosé kan virkelig noget. Denne er med lidt flere lyse noter, hvor hindbær, friske jordbær, ribs og rosenblade er tydelige i næsen. I munden har den en flot syre, masser af mineralitet og friskhed.

Monopolet tester: Vin fra Long Island New York og “husvinen” i HBO serien ”Billions”
Wölffer Estate Finca Rosé 2020

Point: 92/100

Pris pr. stk. 159 kr. (Tilbud: 103,35 kr.)

Wölffer Estate Sauvignon Blanc 2020

Fra rosé til en hvidvin, hvor der kun er tale om én drue, er til at overskue – Sauvignon Blanc, som kommer fra Long Island. Duft af citron, friske grønne æbler, hyldeblomst, græs, sommerblomst og asparges. I munden er den rank, mineralsk, syrlig, hvor frugten er flot integreret. Den er fremragende til en omgang hvid fisk med fx beurre blanc eller grillet skaldyr.

Monopolet tester: Vin fra Long Island New York og “husvinen” i HBO serien ”Billions”
Wölffer Estate Sauvignon Blanc 2020

Point: 94/100

Pris pr. stk. 210 kr.

Wölffer Estate Finca Red 2019

Den sidste i testen er den eneste rødvin i denne omgang, og nu er vi tilbage ved et blend, dog ikke så vildt som nogle af de forrige, men der blandes lystigt franske og spanske druer – 42% Malbec, 29% Cabernet Sauvignon , 8% Syrah og 11% Torrontés. Det giver en vin, som har en skøn duft af hindbær, sorte kirsebær, skovjordbær, labre larver, viol og vanilje. Den kan med fordel serveres lidt køligere, så kommer den til sin ret, så ved ca. 14 gr. er den perfekt. I munden er den rund, fyldig og har en lækker frugtfylde, god syre og lette krydderier i afslutningen. En utraditionel vin som overrasket positivt.

Monopolet tester: Vin fra Long Island New York og “husvinen” i HBO serien ”Billions”
Wölffer Estate Finca Red 2019

Point: 92/100

Pris pr. stk. 169 kr.

Wölffer Estate Summer in a Bottle Rosé 2022

Vi slutter af med Wölffer Estates topvin, når det kommer til deres rosé – eller i hvert fald den som er mest ikonisk. Dette var den første, jeg smagte for en del år tilbage, og jeg var helt pjattet med den. Den er også lavet på en række forskellige druer, dog ikke helt så mange forskellige og utraditionelle, som nogle af de andre – 65,5% Grenache, 20,5 % Cinsault, 12,5%, Vermentino og 1,5% Syrah. I næsen har den duft af citron, limeskal, fersken, melon og et hindbær. I munden er den elegant og fremstår mineralsk og med en fin syre samt delikat frugtsødme. Det er en rosé, som er til dig, der går op i kvalitet og rosé, hvor der er gjort noget ekstra ud af vinen.

Monopolet tester: Vin fra Long Island New York og “husvinen” i HBO serien ”Billions”
Summer in a Bottle Côtes de Provence Rosé 2022

Point: 95/100

Pris pr. stk. 199 kr.

Håber det giver inspiration til den kommende fantastiske tid med masser af lækker rødvin, hvidvin og ikke mindst rosé.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar