Lavet i samarbejde med Jysk Vin
I skrivende stund er der omkring én måned tilbage til, at du kan nyde årets sidste snacks, østers, fisk, oksemørbrad eller naturligvis den klassiske nytårstorsk, dessert samt lækre bobler i form af fx champagne, når årets sidste middag indtages. For nogle er det årets fest, hvor der gøres lidt ekstra ud af både middag og vin. Derfor har jeg sammen med Jysk Vin fundet nogle virkelig lækre bud, som du kan sætte på bordet. I artiklen finder du vine og forslag til retter til nytår.
Det hele starter som regel ved Kongens nytårstale (det er næsten underligt, ikke at skrive Hendes Majestæt Dronningen i denne sammenhæng), hvor jeg ofte nyder en række lækre snacks, som primært er til den salte side. Det skyldes, at netop salt går helt fantastisk til tørre bobler.

“Du gemmer da de gode bobler til kl. 12, gør du ikke?” Det spørgsmål får jeg virkelig ofte. Svaret er klart “ja og nej”, hvor jeg naturligvis kommer med en pæn forklaring. Forklaringen er, at jeg gerne vil nyde de tørre bobler, som de første. Det er her, hvor min smagspalette er “renest” og ikke har været igennem måske 4-5 andre vine og retter. Videre så holder jeg af at afslutte med et sødt indslag, hvor jeg mener, at en sødmefuld flaske bobler passer bedre. Når jeg når til midnat, så har min smagspalette det også bedre med lidt sødt – det er som om, at det at gå “tilbage” fra en sød dessert som afslutning til en tør flaske bobler bare ikke passer særlig godt. Så derfor foreslår jeg, at du starter med tørre bobler og slutter med sødmefulde bobler.
Champagne til kl. 18.00 og til midnat
18:00 Champgne M. Hostomme rosé – stor og klassisk!
Smagsnoter: Denne roséchampagne har præcis den bouquet af røde bær som hindbær, kirsebær, vilde jordbær og med strejf af grape og lidt citrus, som jeg håber på at finde i de store roséchampagner. Smagen er fyldig og kompleks en sprød syre, godt frugtbid samt dybde, hvor den har et skønt aftryk af “autolyse” (brioche, toast).

Madparring: Hjemmelavet chips med creme fraiche og caviar, Canapé med avocado og ægte caviar, Svinerillette på ristet rugbrød, Caviar med hjemmelavet blinis og Gougéres med trøffelcreme og comté – dem fra Marchal!
Point: 94/100
Pris: 425 kr./379 kr. ved køb af 2 stk.
Når det er tid til at sige “godt nytår” Champagne Doyard-Mahé Demi Sec
Når det er tid til at sige “godt nytår”, så holder jeg af, at der kommer lidt sødme, som bærer mig videre fra desserten. Forestil dig at du efter en lækker dessert, hvor du muligvis endda har fået en skøn dessertvin til, skal drikke tør champagne? Det skaber lidt forvirring i munden i hvert fald. Denne er demi-sec, hvilket betyder, at vi er niveauet over brut. Den er lavet på 100% Chardonnay, så en “Blanc de Blanc”, og den smager fantastisk. Lidt som en “pick-me-up” efter et stort måltid. Selv om den har sødme, så har den bestemt også syre og friskhed, hvilket skaber god balance. Den byder på duft af sprøde pærer, modne æbler, brioche, marcipan og et lille hint af karamel.
Point: 93/100
Pris: 335 kr./299 kr. ved køb af 2 stk.
Hvidvin til snacks, forret og mellemretter
Domaine Joëlle Vrignaud – Chablis – sikker vinder!
Smagsnoter: Denne her er bare god Chablis til skillingerne! Den har det hele – friskhed, syre, let frugtsødme og virkelig god dybde. Hvis du står til nytår og gerne vil have det helt sikre valg, så bestiller du denne – det kan næsten ikke gå galt. Duften byder på citrus, limeskal, saltet grape, hvide ferskner, toast, smør og et lille fint hint af lakrids.

Madparring: Ceviche af kulmule med mango og chili, Caviar med hjemmelavet blinis og Bagt torsk med jordskokker, stenbiderrogn og syrnet fløde.
Point: 92/100
Pris: 235 kr./199 kr. ved køb af 2 stk.
Ramón do Casar, Treixadura Nobre – Forbløffende god!
Første gang, jeg smagte denne vin, var en sommerdag til en omgang lobster rolls, som du i øvrigt også sagtens kunne snige ind til nytår! Opskriften er nedenunder. Den er fyldt med duft af citrus, æbler, vanilje, brunet smør, eg og modne tropiske frugter. I munden har den fylde, men bestemt også elegance – ustyrlig lækkert frugtbid og god syre.
Madparring: Alle ovenstående samt: Opskrift på lobsterroll med stenbiderrogn den perfekte snack.
Point: 93/100
Pris: 255 kr./189 kr. ved køb af 2 stk.
La Mannella Rosso di Montalcino – læskende og lækker
Snakken om cold climate wines fylder meget i disse tider, og ingen har faktisk 100% defineret reglerne for, hvornår der er tale om sådan en type vin. De fleste ved dog godt, hvad begrebet indebærer – en vin fra områder med køligere klima eller en vin, som forsøger at have et udtryk, som fremstår køligt, selv om vinen som denne er produceret i områder, hvor det er masser af varme. Denne er på Sangiovese, den er er frugtig læskende, og så har den masser af syre, hvilket gør den til lidt af et prageksemplar. Der er ingen tvivl om, at denne vil tage kegler til nytårsmenuen og kan gå til både okse, gris, fjerkræ og endda fisk. Den er fyldt med duft af lyse kirsebær, hindbær, peber, lakrids, røg og rosenblade. I munden er den læskende, kølig, har en stram syre – perfekt integrerede tanniner og syrligt frugtbid. En nytårsklassiker i nye klæder.

Point: 93/100
Pris: 209kr./189 kr. ved køb af 2 stk.
Kelley Fox Mirabai Pinot Noir 2022 – mageløs Pinot!
Hvis du er typen, som gerne vil fortælle lidt om vin nytårsaften, så kan du roligt åbne for sluserne, når det kommer til den kvindelige vinguru Kelley Fox fra Oregon. Hun er én af dem, som det er værd at holde øje med, når det kommer til den biodynamiske tilgang i USA. Hendes tilgang er også, hvad nogle vil kalde tilfældig – nogle gange vælger hun delvist at afstilke klaserne, andre gange er det kun hele klaser – om det er det ene eller det andet, afhænger af vejr og vind. Vinen er fyldt med duft af vilde jordbær, skovbund, mos, viol, tørrede blomster og tomatstilke. Munden er fyldt syrlig frugt, masser af syre og utrolig elegant – hvis det er Kelley Fox’s mål at have et feminint touch i vinen, så er det lykkedes med 100 %. Den går fænomenalt til et stykke unghanebryst, pighvar eller et stykke rosastegt gris.
Point: 94/100
Pris: 389 kr./359 kr. ved køb af 2 stk.
Så er det tid til desserten!
Det er desværre alt for tit, jeg slet ikke når desserten til nytår, fordi jeg simpelthen bare hygger mig alt for meget undervejs. Men i år ved jeg, at jeg når det, for der er nemlig lagt i ovnen til nogle lækre vine, som skal ledsage mig! Der er to fremragende bud, så det er for det første lidt op til, om du vil have bobler til desserten eller ej? For det andet er det også op til, hvor meget du vil bruge på dessertvin. Lad os starte med boblerne.
Moscato D’Asti Maggiorina 2023 – Frisk og sødmefuld afslutning
For et beskedent beløb får du en skøn mousserende vin med sødme, struktur og skønne bobler. Det er 100% sikkert et glas, hvor alle føler en opkvikker og vil løfte glasset og sige “godt valg” til dig. Den byder på duft af sødmefulde æbler, modne ferskner og abrikos. Den holder 5% alkohol, men alligevel har den masser af mundfylde, sødme og en fin mineralitet. Det er én af de flasker, hvor du undrer dig over, at den pludselig er tom.
Point: 91/100
Pris: 135 kr./115 kr. ved køb af 2 stk.

Weingut Malat Kremstal – Trockenbeerenauslese
Hvis du vil gå i en helt anden retning til desserten, så kan du kigge mod Østrig, hvor de laver fremragende sødmefuld vin. Denne er på et blend af Østrigs nationaldrue “Grüner Veltliner” samt Riesling. Den er én af de vine, hvor der virkelig skal kæles for detaljerne for at få et perfekt udtryk. Denne har både sødme og syre, som gør, at den står knivskarpt! Duften byder på syltet citron, tørret abrikos, moden honningmelon og kandiseret æble. Den smager enestående, og selv om det “kun” er 0,38 liter, du får, så er den så intenst, at en flaske er nok til adskillige gæster.
Point: 93/100
Pris: 269 kr./299 kr. ved køb af 2 stk.
Håber det giver inspiration til både mad og vin, til den store nytårsaften. Hvis du mangler inspiration til julevin, så har Jysk Vin et stort udvalg, som du med fordel kan kigge på. Jeg har samlet de vine, som jeg holder mest af i artiklen: Julevin 2024 – her er de 9 bedste bud til dig – glædelig jul.