Jeg husker ret tydeligt, at jeg konsekvent fandt “dolmades” på menukortet, når jeg med familien rejste til de græske øer, og var på restaurantbesøg. Jeg gjorde det ofte fordi jeg synes det var sjovt at sige “dolmades”, og fordi jeg synes det var en ret min far skulle bestille. En sjælden gang bestilte han det faktisk, men det var vist ikke en speciel god oplevelse. Siden da har jeg altid haft en ustyrlig lyst til at lave det, så here goes – dog i en fordansket udgave af “kåldolmere” eller “hvidkålsrouletter”. Her får du min opskrift med et spicy twist og i en påskeudgave…
Det er en skøn simreret, som passer godt på det forsat kolde vejr vi har i Danmark. Jeg lavede den i sommerhuset Langfredag aften, hvor jeg havde købt noget lækkert lammekød fra glade dyr fra en lille gårdbutik tæt på. Jeg har krydret den ret meget med røget paprika og cayenne peber samt muskat, hvilket giver en god blanding af lidt varme og et spicy kick. Længere nede i indlægget finder du en lækker spansk rødvin fra Terra Alta, som kommer fra Jysk Vin.
I stedet for de traditionelle kartofler og sikkert brun sovs har jeg lavet en hvidkålsalat med granatæblekerner og langtidsbagte mandler. Det står perfekt til den fede ret med en syreholdig salat.
Opskrift på kåldolmere med et spicy twist…
Her får du en lækker opskrift på kåldolmere, som min Far lavede den. De er lavet med et spicy kick og en hvidkålsalat med granatæble til.
Ingredienser
Kåldolmere
- 1 stk. hvidkål
- 400 gram hakket lammekød eller hakket svin og flæsk
- 3/4 dl havregryn
- 1 stk. æg
- 2 spsk røget paprika
- 2 tsk cayenne pepper
- 1 stort revet løg
- Friskrevet muskatnød ca. 1/3 nød
- ½ grøntsagsbouillonterning
- 50 gram smør
- 3 kviste timian
- Salt og friskkværnet peber
Hvidkålssalat
- Resten af hvidkålen.
- 1 stk. granatæble
- Skallen af ½ citron
- Saften af ½ citron
- 2 spsk oliven olie
- 1 håndfuld bagte mandler giv dem 25 min sammen med kåldolmerne
- 1 bundt persille
- Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Kåldolmere
-
Bland alle ingredienser sammen og lad farsen trække imens du klarer resten.
-
Når bladene fra kål er blancheret skal du til at pakke.
-
Find et passende ildfast fad – der passer til 12-14 kåldolmere.
-
Opløs grøntsagsbouillonterningen i ca. 2 dl vand.
-
Herefter skærer du en lille trekant i bunden hvor stokken sidder.
-
Tag nu en lille klump fars svarende til to tommelfingre og placer i bunden ved stokken.
-
Vip nu de to stykke sammen og fold bladet ind og rul det sammen.
-
Nogle vil bruge snor eller tandstikker til at holde sammen på dem, det kan du godt, men det er ikke nødvendigt.
-
Læg dem nu side om side.
-
Fordel smørret over kåldolmerne og riv lidt timian over.
-
Tænd ovnen på 180 grader varmluft og giv det 45 min.
-
Hold øje med det, det skal branke lidt men gerne beholder den flotte grønne farve.
-
Imens laver du salaten.
Hvidkålssalat
-
Skær hvidkålen fint.
-
Skær granatæblet over og bank kernerne ud.
-
Bland en hurtig marinade af salt, peber, citronskal, citronsaft og oliven olie.
-
Hak mandlerne groft sammen med persillen.
-
Bland det hele sammen.
Hvad drikker man til kåldolmere? Man drikker Spansk vino!
Jysk Vin har rigtig godt styr på vin til simremad og har gennem flere måneder hjulpet mig med, at finde de dråber, som passer bedst. Denne Via Terra er lavet på 100% Garnatxa Negra (Grenache) som er en drue, der reelt kan fremstå både med fuld power og masser af friskhed. Et godt eksempel er Clos Erasmus fra Priorat som ligger et stenkast fra Terra Alta. Clos Erasmus er også lavet på Grenache, der er noget af en kraftkarl. Dens lillebror Laurel er også potent, men går mere over i det friske med noter af koldskål, fløde og flæsk.
Via Terra fremstår er heldigvis i den mere friske ende. I næsen har den masser af jordbær, viol, lakrids og timian. Nu har jeg holdt denne ret relativ tung men kål, fars og smør, så friskheden og tanninerne fra Via Terra renser godt igennem. Prisen er diskrete 89,95 kr. hvis du napper 6 stk., hvilket jeg bestemt mener du skal gøre – ellers ligger prisen på 109,95 kr.