Jeg elsker virkelig vinteren og den tid, hvor du kan lave simreretter med de store dybe og intense smage – de langtidsbraisserede oksekæber, svinekæber, skanke eller lignende, som kræver lang tid at tilberede. Resultatet er ofte smeltende mørt kød, som smager himmelsk. Endnu bedre er det, at de vine, som nogle gange kan virke for kraftige til andre retter, pludselig kommer til deres ret – her får du en skøn opskrift på lammeskank med kartoffelmos og gremolata.
Denne ret kan du faktisk ikke lave forkert, med mindre du hælder 50 gram salt i den – og det gør du ikke. Du kan mere eller mindre ikke give kødet for meget, men er uheldet ude, og har du glemt din lækre ret, så fortvivl ikke for selv om den får 5 timer, har den ikke fået for meget. Det du skal huske undervejs er følgende punkter:
- Undlad at salte retten før til allersidst – når den koger ind, bliver den mere og mere koncentreret, og har du smagt den til for tidligt, så står du med en oversaltet sovs.
- Brug en god fond, den er ét af de grundlæggende elementer i retten.
- Brug nogle gode stykker kød fra glade dyr.
Hvis du sørger for det, så går det ikke galt, det lover jeg dig.

Opskrift på langtidsstegt lammeskank med kartoffelmos og gremolata – den perfekte vinterret
Her får du en skøn opskrift på langtidsbraiseret lammeskank med kartoffelmos og gremolata, som giver en perfekt og skøn vinterret.
Ingredienser
Braisseret lammeskank
- 1 stk lammeskank pr. person
- 3 spsk neutral olie til stegning
- 3 store gulerødder
- 4 stængler blegselleri
- 2 store løg
- 4 fed hvidløg
- 2 spsk tomatpuré
- 3 kviste timian
- 2 kviste rosmarin
- 10 laurbærblade
- 10 hele peberkorn
- ½ flaske rødvin
- 1 liter god oksefod
- 1-2 spsk HP-sauce
- 1 spsk engelsk sauce
- 2-3 tsk balsamico
- Salt
Kartoffelmos
- 1 kg bagekartofler
- 1½ dl sødmælk ca.
- 50 gram smør
- Salt og friskkværnet peber
Gremolata
- 1 bundt persille
- 3 fed hvidløg
- Skallen af ½ citron
Sådan gør du
Braisseret lammeskank
-
Tænd ovnen på 175 grader (almindelig ovn).
-
Start med at rengøre alle grøntsagerne.
-
Hak dem nu groft.
-
I en stor gryde (meget stor) varmer du olien op og bruner skankene af på alle sider.
-
Tag dem nu op og sæt dem til side.
-
Tilsæt nu alle grøntsagerne og svits dem i 5 min.
-
Når de er faldet lidt sammen, tilsætter du tomatpuré, som du brænder godt af i bunden af gryden.
-
Rør det hele sammen.
-
Tilsæt nu rødvinen og lad den koge ind et par minutter.
-
Tilsæt så fond, peberkorn, laurbær, rosmarin og timian (som du evt. lige binder sammen).
-
Læg skankene ned i gryden.
-
Sæt nu det hele i ovnen i mindst 3 timer, men gerne 4 timer.
-
Når det er færdigt, tager du skankene op, dæk dem til med staniol så de holder sig varme.
-
Si nu sovsen og lad den reducere helt ned til ca. en fjerdedel.
-
Smag til med HP-sauce, engelsk sauce, balsamico, friskkværnet peber og salt.
Kartoffelmos
-
Når skankene er tæt på at være færdige, og sovsen skal at koge ind, så sætter du kartoflerne over i usaltet vand.
-
Kog dem møre.
-
Mos dem efterfølgende med en kartoffelmoser – ikke noget med elpisker, så mister den luften.
-
Tilsæt smør, mælk som du varmer i mikroen i 30 sekunder inden og smag til med salt og peber.
Gremolata
-
Hak persille og hvidløg grundigt.
-
Riv citronskallen over.
-
Drys det over retten.



Håber du synes om opskriften, den er helt perfekt til den kolde tid, eller hvis du bare har lyst til en lækker simreret. Det bedste er næsten, at hele huset dufter skønt hele dagen, imens gryden står i ovnen og bobler.