Opskrift på "Osso Buco" - italiensk simremad når det er bedst...
Hovedret

Opskrift på “Osso Buco” – italiensk simremad når det er bedst…

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr

Gå til opskrift

Egentlig er det vel milanesisk og ikke italiensk, men det siger vi ikke til nogen. Osso Buco er en himmelsk ret, som er utrolig nem at lave. Det eneste trick er, at du skal være virkelig tålmodig – men er du det, så får du også noget af det møreste og lækreste kød der findes! Her får du min opskrift på osso buco – god fornøjelse!

Vi er i en Ulige Uge, hvor jeg ikke har pigerne og derfor er smuttet i mit nye sommerhus på Sjællands Odde. Det er utrolig afslappende for mig, at komme herop, og weekenden går ofte med, at lave mad og gå og hygge omkring det. Derfor passer en ret som osso buco også helt perfekt som en “sommerhus-ret”.

Rødvinen hertil er naturligvis italiensk – hvad ellers? Jeg tænker faktisk der nok er en lov omkring det faktum, at du kun må servere italienske dråber til en ærke klassiker som denne ikke? Jysk Vin har endnu engang været til stor hjælp og fundet nogle lækre dråber fra en sprød Chianti Classico. Det vender tilbage til, kan du ikke vente, så er der et godt bud længere nede i indlægget.

Opskrift på “Osso Buco” – italiensk simremad når det er bedst…

Ret: Hovedret, Simremad
Køkken: Italiensk
Keyword: Osso Buco
Antal: 4 personer

Her får du en lækker og nem opskrift på den italienske klassiker osso buco med gremolata og kartoffelmos, der er også et tip til rødvinen dertil!

Udskriv

Ingredienser

Kartoffelmos

  • 500 gram kartofler
  • 50 gram smør
  • 1 dl. opvarmet sødmælk
  • Salt og friskkværnet peber

Osso Buco

  • 8 stykker osso buco
  • Rigeligt med olie til stegning
  • 2 spsk mel
  • Salt og friskkværnet perber
  • 2 dåser hakket tomat
  • 4 stk. ansjosfileter
  • 3 stk. stengler blegselleri
  • 3 stk. gulerødder
  • 2 stk. store løg
  • 3 fed hvidløg
  • 5 stk. laurbærblade
  • 2 kviste timian
  • 1 kvist rosmarin
  • ½ liter oksefond

Gremolata

  • 1 bundt persille
  • 2 fed hvidløg
  • 1 stk. citron
  • Salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

Gremolata

  1. Ovenstående giver en lille portion, jeg laver altid tredobbelt til to personer.
  2. Hak hvidløg og persille grundigt og tilsæt revet citronskal samt salt og peber.

Osso Buco

  1. Find en stor støbejernsgryde og varm den op.
  2. Vend kødet i mel og giv det salt og peber.
  3. Brun nu kødet af flere omgange, det kan være svært, da en gryde sjældent er stor nok.
  4. Læg nu alt køddet til side.
  5. Hak blegselleri, gulerødder, hvidløg og løg. Evt. på en hurtighakker – det bliver nemlig til en dels af sovsen.
  6. Tilsæt et godt skvæt olie i gryden og varm det op igen.
  7. Tilsæt nu alle grøntsager og lad det svitse i 5 minutter.
  8. Tilsæt så hakket tomat, ansjos og krydderurterne, som du kan lægge i en tepose, så er de nemlig nemme at fiske op til sidst.
  9. Tilsæt så køddet og fyld på med oksefond, det skal nemlig dække.
  10. Lad det nu simre ved svagt blus eller i ovnen på 180 grader i mindst 5 timer.

Kartoffelmos

  1. Kog kartoflerne uden salt i 15 min, de må ikke koge ud.
  2. Varm mælken op og tilsæt det med smør.
  3. Brug gerne en moser eller en presser – ikke en elpisker, det gør mosen tung og luften bliver slået ud af den.
  4. Smag til med salt og peber.
Jeg elsker gremolata og kan slet ikke få nok!

Gremolata er bare en sikker vinder og noget du næsten ikke kan lave for meget af. I opskriften er der til en lille portion, men jeg laver altid af 3 bundter persille så jeg faktisk ganger portionen med 3 i alt. Det passer ret godt til 2 personer.

En hyggeaften i sommerhuset…

Hvad drikker man til Osso Buco?

Pagliareses Chianti Classico er præcis som jeg husker Sangiovese druen fra dengang, hvor jeg virkelig dyrkede italiensk vin. Det er klassisk rødvin fra Toscana når det er bedst. Først og fremmeste skal det siges, at denne skal have noget ilt, så åben den gerne 1 time inden servering. Alternativ så kan du dekantere den. Næste synes jeg den går bedst til mad da den har masser af tanniner som går godt til den fede og intense osso buco. I næsen har den “røde bær” – du ved når fx kirsebær er helt nye og ikke blevet overmodne, videre har den krydrede noter og “skovbund”. I munden har den både syre og frugt som passer perfekt til vores potente ret.

Klassisk italiensk vin fra Jysk Vin – masser af frugt og syre…

Prisen er 148 kr. hvis du tager 6 stk. eller er den 165 kr. Jeg vil gerne erkende, at det er længe siden jeg har drukket italiensk og har savnet det. Pagliareses Chianti Classico skal have 5 stjerner for dens klassiske stil, tanninfyldige udtryk og ikke mindst da den er et skøn vin til en klassisk italiensk ret.

Måske ikke jordens kønneste ret – men afgjort lækkert!

Håber det har givet inspiration til næste simreret…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar