Risotto er en italiensk eller milanesisk klassiker. Den er utrolig simpel at lave, hvis du kender til nogle få tips. Den kan også varieres og tilpasses årstiden. Du kan lave en sommerrisotto, med ærter eller en svamperisotto til efteråret. Den risotto jeg laver her, er den helt klassiske “Risotto alla milanese” hvor der i retten til sidst tilføjes den skønneste safran, som jeg har fra Earthganic.dk der sælger noget af det bedste safran i verden. Håber du synes om opskriften.
Safran er modtaget fra Earthganic.dk
Hvad er safran?
Safran er et krydderi udvundet af støvfang fra safrankrokus. Det er et krydderi, som er kendt helt tilbage fra de gamle grækere, der brugte det som et aromatisk krydderi, men også til at sprede duft. Det kan bruges både i det salte køkken, som jeg viser i opskriften med risotto her, men også til dessert, hvilket er meget set i østen. Når du ser på krydderiet, er det helt rødt, men bliver gult når det anvendes.
Optil 13.000 kr. pr. kilo!
Safran er verdens dyreste krydderi, hvilket skyldes den komplicerede og arbejdskrævende proces fra den lille blomst håndplukkes, til den ender som et brugbart krydderi. Videre gør nogle producenter som fx Earthganic.dk det, at de lader produktet gennemgå laboratorietest for dokumentation og kvalitetssikring jf. en særlig ISO 3632 certificering. Denne del er også med til, at trække prisen op. Videre skal der bruges intet mindre end 75.000-100.000 blomster til et kilo safran!
Når priserne på det ædle krydderi nemt kommer op på 13.000 kiloet, er der desværre nogle, som kan finde på at snyde med produktet, men det kan du være helt sikker på, ikke sker ved en certificeret producent som Earthganic.dk.
Kvalitet, økologi og bæredygtighed
Earthganic.dk sælger masser af lækker safran, og jeg har brugt det i flere retter. Deres safran er af højeste kvalitet, og derfor får du den aroma, smag og farve, som dette krydderi kan afgive når det netop er fremstillet helt korrekt.
Tip til at lave den perfekte klassisk risotto
Klassisk risotto stammer fra Milano og laves med safran. Du kan servere den som et mellemmåltid eller til en simreret som Osco Buco. Her får du tips til at lave den perfekt.
Ingredienser
- 1 liter virkelig god hønsefond gerne hjemmelavet
- 0,5 gram safran eller et lille “nip”
- 50 g smør eller marv
- 1 stort skalotteløg
- 1 fed hvidløg
- 400 gram arborioris
- 1 glas hvidvin og 1 glas til dig selv
- 1 håndfuld parmesan
- Salt og friskkværnet peber gerne hvidpeber hvis du har det, ellers går det nok
Sådan gør du
-
Hvis du har marv er det helt perfekt, hvis ikke så bruger du smør.
-
Start med at finde en gryde med et godt håndtag, som du kan holde til at røre i længe.
-
Hak så hvidløg og løg fint, evt. på hurtighakker, det koger nemlig ud.
-
Smelt marven eller smørret og lad det bruse af.
-
Tilsæt løg og hvidløg og lad det klare, det skal ikke stege sprødt.
-
Efter et par minutter tilsætter du risene som skal være tørre, ikke noget med at skylde dem, det er nemlig en fejl.
-
Lad nu risene suge smørret til sig og rør rundt et par minutter.
-
Imens varmer du din fond op i en gryde ved siden af.
-
Find en øse, som du lægger klar.
-
Tilsæt safran sammen med risene.
-
Imens drikker du lidt vin – der er nemlig også til dig selv. Vinen er tør ikke? Godt så!
-
Tilsæt det andet glas vin og lad det reducere.
-
Nu kommer så det svære og her, hvor det kan gå galt.
-
Fra nu af og de næste ca. 12-15 min må du ikke forlade komfuret.
-
Nu tilsætter du en skefuld fond imens du røre stille og roligt i din risotto.
-
Forsæt indtil risene er møre men har bid. Videre skal der være nok væske i din risotto så den ikke er tør.
-
Tilsæt nu parmesan og smag til med salt og friskkværnet peber
Tip til at lave den perfekte risotto
- Skyl ikke risene, så kan de ikke suge fedt til sig.
- Sørg for at bruge “rigtige” ristotto ris – ikke noget med grødris eller lignende.
- Sørg for den ikke koger tør, min gode ven Riccardo vil sige, at den skal flyde på tallerken!
- Brug en god fond – hvis du ikke laver den selv, så køb en god økologisk fond.
Håber det har givet masser af inspiration til både at bruge mere safran, men også til at lave denne lækre klassiske ret…