Rigtig mange whisky producenter går vejen, hvor de vælger at lave udgaver som ikke har aldersbetegenelser, altså “Non-age-statement” eller NAS. Det har vist sig at være ret populært. Diageo, som råder over én af de største portføljler indenfor whisky i verden, har dog valgt at tage deres brands som Mortlach, Talisker, Singelton, Cardhu og Lagavulin og give dem nyt liv og frigive dem i nogle hidtil usete udgaver – jeg har haft fornøjelsen, af, at samge dem alle og har lavet et lille udpluk af nogle af dem her, skål og god fornøjelse!

Mortlach 21 Year Old – 2020 Special Releases

Mortlach 21 Year Old er en whisky på 56.9% Vol. Den er lavet på Mortlach Distillery, der ligger i Speyside området hvor du også finder andre store destillerier som Macallan, Cardhu, der også er i denne artikel, Glenlivet, Glenfidich, Aberlour og Glen Moray, som er aktul på Whiskytossen lige nu. Jeg har tidligere smagt Mortlach 12, 16 og 21 års og ved, at det er whisky i høj kvalitet. Betyder mere alder så bedre whisky, nej ikke nødvendigvis, men lige her gør det faktisk. Det er en flot whisky, som kun er lavet i 7692 flasker på verdensplan. Den har fået en afslutning på ex-PX og ex-Oloroso fad, som giver den mere sødme en sine brødre.

Rare by Nature fra Diageo

I næsen har den tørret frugt og “klassisk spey” – det minder mig fjernt om Macallan, men kun i næsen. Den er aftappet på cask strength, altså den styrke, som fadet havde ved sin afslutning. I munden har den sødme, smag af figner, blomme, appelsinskal og cirus. Afslutningen er lang og med masser af sødme og et strejf af kanel. Det er en flot whisky, men for 6000 kr., så bliver det for meget til mig, men alt respekt for produktet.

Se mere på destilleriets hjemmeside

Singleton of Dufftown 17 Year Old

Singelton ligger også ved Spey og er en whisky, som du sikkert ofte har set i 12 års udgaven i fx Føtex eller lignende til ca. 250 kr., en ganske fin whisky, som er en glimrende “entry-whisky” til dig, som gerne vil ind i denne verden. Denne udgave har fået 5 år mere på fad og er aftappet ved 55,1 % ABV. Den er fremstillet i 2002 og hygget sig i 17 år på genbrugte amerikanske ex-bourbon hogshead fade. Den er på samme måde som Mortlach aftappet ved Cask Strenght.

Rare by Nature fra Diageo

I næsen har den også sødmefulde noter, hvor jeg tænker mere på frisk frugt frem for tørret – æble, pære og ananas. Den har også fad i næsen og vanilje. I munden virker den lidt voldsom i starten, så giv den lidt luft, det letter den. Den har en sødmefuld og rund smag, men noter af vanilje og lette florale noter. I afslutningen kommer der nogle lette krydrede noget og mørk chokolade.

Prisen er 1200 kr. pr. flaske, hvis du vel at mærke kan få fingrene i en, jeg mener, at den er pengene værd.

Se mere på destilleriets hjemmeside

Cardhu 14 Year Old – 2019 Special Releases

Cardhu er også en whisky, som du sikkert har passeret i dit lokale supermarked uden at tænke videre over den, muligvis har du lagt mærke til flasken på deres “Gold Reserve” edition. Denne udgave er på 55 % og kommer også fra Speyside. Den har fået 14 år, hvilket er meget for denne whisky. Den har hygget sig på ex-hogshead fade, som har indeholdt Amontillado sherry og der er lavet 4.860 flasker.

Rare by Nature fra Diageo

I næsen er Cardhu 14 års frisk i starten, noter er modne frugter, men bestemt i den sødmefulde afdeling. Kort efter begynder vaniljen at tage over, og herefte rkaramel. På trods af sine 55 % så er den faktisk ret afdæmpet, hvilket er rart. I munden har den også frugtige noter, men også vanilje og brun farin. I afslutningen kommer der lidt “sweet bread” og peber frem. Prisen er 1000 kr., hvilket er et godt køb. Du skal ikke tænke sig meget over “alder for pengene” her, mere at det faktisk er et godt produkt og en god oplevelse.

Se mere på destilleriets hjemmeside

Talisker 8 Year Old – 2020 Special Releases

Du kender uden tvivl Talisker, som er ét af Diageos flagskibe. Den er elsket verden over, og er du glad for røg, så har du med garanti smagt Talisker. Denne udgave er også aftappet for fuld power og fadstyrke som de andre. Den er på 57.9 % ABV og er lagret på tidligere rom-fade, som har givet den et lidt andet twist and den traditionelle Talisker 8 års. I næsen har den vanilje, røg, “hav” og tørret frugter. Efter lidt tid fornemmes banan, som nogle gange forekommer i whiskys.

Rare by Nature fra Diageo

I munden er der sødme, tropisk frugt men naturligvis også en blid rød. Den har et strejf af peber og brændt peberfrugt, som faktisk er ret interessant. Afslutningen er lang og en helt perfekt afskedshilsen. Der kommer igen salt frem, men også en let røg og vanilje. Prisen er 1000 kr., hvilket er en slat, men omvendt, så er dette en whisky i flot balance mellem røg, sødme og friskhed, så du får også en flot whisky til prisen. Denne har du muligheden for at smage til den kommende smagning med Diageos “Rare By Nature” – Billetter kan købes via dette link.

Se mere på destilleriets hjemmeside

Håber det har givet inspiration til whisky, som ikke er helt standard – skål og ha en fantastisk dag…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar