I mange har har Irisk Whiskey i min optik været mere eller mindre uinteressant. Det har primært været brands som Jameson, Bushmills og Tullamore Dew der har domineret marked, hvor det primært har været blended udgaver, som producenterne solgte. Nu lader det dog til, at flere destillerier i Irland begynder at røre på sig – Roe & Co er et glimrende eksempel på, at Irland er på vej i den rigtige retning. Et andet ret åbenlyst eksempel er Conor Mcgregor, som for et år siden lancerede sin whiskey – “Proper no. Twelve”, som også er en blended whiskey, den trækker bestemt opmærksomhed mod Irland…

Dette indlæg handler om Roe & Co, og en whiskey tur jeg var inviteret på, men som faktisk endte med, at jeg i stedet for at drikke whiskey tilbragte 48 timer på St. James Hospital…

“I am not drunk…”

Natten til lørdag vågende jeg på hotellet “The Dean”, som er et trendy hotel i Dublin. Værelserne er indrettet som en lækker lejlighed med grammofonafspiller, Marshall forstærker, SMEG køleksab i bedste “urban-living” style. Vi er langt fra de traditionelle hoteller, som fx Scandic.

Roe & Co: Irish Whiskey Boomer!
The Dean Hotel Dublin…

Desværre nåede jeg ikke at tilbringe ret meget mere end nogle få timer her. Tilbage til historien. Jeg vågner om natten, med stærke smerter – og nej det er ikke “man-flu” smerter, men nærmere “jeg tror jeg besvimer af smerter”. Jeg er ikke i tvivl om, at der er noget helt galt, så jeg tager mit pas og blåsygesikringsbevis og kæmper mig ned i receptionen, hvor en DJ fyrer den af og samtlige gæster pånær mig hygger sig med cocktails og god stemning. En dørmand ser mig kravle ned af trappen og kommer over til mig – utrolig høfligt spørger han om jeg er fuld? “I am not drunk – but I need help” får jeg fremstammet – han får lynhurtig tilkaldt hjælp og kort efter ligger jeg i en ambulance på vej gennem Dublins gader med St. James Hospital.

Welcome to Dublin…

Efter ankomst bliver jeg tilset af en læge, som heldigvis vurderer, at jeg skal undersøges hurtigt. Det viser sig, at min blindtarm var badet i betændelse og tæt på at sprænge. Dagen efter vågner jeg op en blindtarm lettere, og har det betydeligt bedre. Det er heldigvis 3. gang jeg besøger den skønne by Dublin, men alligevel lidt ærgerligt at turen endte sådan. Det skal dog ikke forhindre mig i, at fortælle lidt om Roe & Co Destilleri.

Roe & Co: Irish Whiskey Boomer!
Roe & Co Destilleri…

Roe & Co Destilleri

Roe & Co er opkaldt efter George Roe, den verdensberømte whiskey-producent, der var med til at skabe guldalderen for Irish Whiskey i det 19. århundrede. Hans destilleri George Roe and Co lå på Thomas Street på en grund, der var godt og vel 69.000 kvadratmeter, hvilket gjorde det til Irlands største destilleri. Det var i århundreder nabo til Guinness, og tilsammen udgjorde de hjertet af Dublins historiske bryggeri- og destillerikvarter. I forlængelse af denne arv omdanner Diageo nu det gamle Guinness Power House på Thomas Street til et nyt destilleri. Det nye destilleri kommer til at ligge blot et stenkast fra det oprindelige George Roe & Co destilleri og vil begynde produktionen i første halvdel af 2019

Roe & Co: Irish Whiskey Boomer!
Mere urbant end klassik ikke?

“En ny retning for Irisk Whiskey”

Nu har jeg desværre måtte lade mig tilfredsstille med videoer og billeder fra turen, hvor mine medrejsende tilsyneladende har haft en ret vild tur. Det eneste jeg ikke misunder dem for, er helt klart tømmermændene. Roe & Co forsøger sig med en ny stil, som er mere rå, mindre traditionsbundet og mere urban. De har stadigvæk rødderne dybt plantet i produktion af whiskey, men går mere i retning af barlivet og cocktails end “neat-whisky”.

Roe & Co: Irish Whiskey Boomer!
Der blev lavet en del cocktails…

Bygningen er indrettet i en moderne, urban og industriel stil, og det bliver afspejlet i alle designelementer fra personalet uniformer til de rå vægge og de fritstående stålkonstruktioner, der bærer bygningen. Baren og den tilhørende lounge er glimrende eksempler på denne stil.

Roe & Co: Irish Whiskey Boomer!
Baren på Roe & Co – temmelig lækker…
Roe & Co: Irish Whiskey Boomer!
Cheers…
Roe & Co: Irish Whiskey Boomer!
Den tilhørende lounge…

“Easydrinkable whiskey”

Jeg måtte vente med at smage Roe & Co indtil for ganske nylig, hvor jeg postede den på “Whiskytossen“, hvilket naturligvis er meget oplagt. I næsen har den vanilje, eg og toffee – I munden går vaniljen igen sammen med smag af modne pære og en kende peber. Eftersmagen er relativ kort men lækker og cremet. Nu er jeg vandt til whiskey og smager en del grundet “Whiskytossen” og Roe & Co er et ret godt produkt – navnlig til prisen. Det er hvad jeg vil kalde “easydrinkable” og noget jeg vil servere både for gæster, der er helt nye i whiskey verdenen, men også for de erfarne. Til de erfarne vil jeg dog servere det blindt og bede dem gætter på land og producent. Mit bud er nemlig, at de aldrig vil sige “blended whiskey fra Irland” og det er absolut positivt.

Den har ligget på “first fill” bourbon fade, som har givet den sødme og vanilje noterne. Jeg forsøgte at finde ud af alderen, men det var ikke helt så let – bedste bud er mellem 8-10 år. Roe & Co er ufiltreret, uden tilsat farve og tappet med en ABV på 45%. Prisen er helt nede under 300 kr på en god dag hvilket gør det til et godt køb.

Roe & Co: Irish Whiskey Boomer!
Roe & Co Whiskey…

“Cocktail or Neat”

Ofte når jeg møder folk bliver jeg spurgt om hvorvidt jeg blander min whiskey med en mixer eller bruger den i en cocktail. Typisk er spørgsmålet underlagt det, at folk gerne vil vide, hvor dyr en spiritus jeg kan finde på at blande op. Mit svar er altid det samme “jo bedre spiritus du bruger – jo bedre cocktail får du” – så det er helt op til dig selv. For mit vedkommende handler det meget om, hvad jeg har lyst til. I dette eksempel fungerer begge dele, den er ganske fin neat men fungerer også særdeles godt i en cocktail. Så hvis du køber den, så prøv begge dele.

Roe & Co: Irish Whiskey Boomer!

Jeg håber at se mere irisk whiskey – selv om mit hjerte siger “Scotland Forever” så håber jeg at se mere af denne slags – Hvad synes du og irisk whiskey?

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

2 Comments

  1. 3 stars
    It’s difficult to find knowledgeable people for this subject,
    however, you seem like you know what you’re talking about!

    Thanks

Skriv en kommentar