Julen er hjerternes fest – og den gode mad samt julevinens fest! Det kan dog være lidt af en jungle, at finde en vin, som passer godt til både flæskesteg, rødkål, brunede kartofler, franske kartofler, surt og sødt og ikke mindst den fede julesovs. Men bare rolig hjælpen er nær, jeg samlede en række herlige gæster i Monopolets panel, som smagte sig igennem intet mindre end 40 forskellige vine. Her kommer 5 helt fantastiske bud på vine til julemaden…

Dette var en tradition, som startede på Gastromand, som naturligvis skal videreføres – med gode gamle kendinge som fx Kim Schulz fra Grillkokkerier, men også med et glædeligt velkommen til nye ansigter. Så det betød vine fra fra bl. a. julevin fra Norhvin i Sæby, Husted Vin i København og Kiil Wine i Nibe og ikke mindst Salling Group.

Denne julevin mener jeg, at du skal drikke juleaften!
Blot et lille udvalg af de spændende vine som vi smagte…

Det er reelt 10 år. i træk jeg arrangerer en smagning som denne, og har efterhånden smagt lidt af hver. I år må jeg sige, at der var enorm stor spredning på vinene, hvilket nok skyldes, at der var mange nye deltagere. Der var stort set vine fra hele verden, hvilket gav en god og spændende smagning. I de seneste år har der været utrolig mange sydfranske vine, hvilket er dejligt, men det gør også, at smagningen bliver meget centeret om dette område. Sådan var det ikke i år.

De nominerede var…

Denne julevin mener jeg, at du skal drikke juleaften!
De nominerede…

Sigurd Müller Vinhandel: Hacienda Monasterio, Spanien

“Ikke for meget syre, ikke for lidt – den har sødme og balance – den kan altså noget den her”. Denne vin var min favorit og faktisk fik den næsten topkarakter! Jeg er var helt tosset med den – i næsen havde den sødme, frugtige noter, lakrids, bacon og vanilje. Smagen havde også det jeg kalder et “køligt” udtryk og bød på karamel, solbær, brombær og en god syre. Bedste kommentar til denne vin var helt sikkert “Den dufter altså som labrelarver“…

Denne julevin mener jeg, at du skal drikke juleaften!

Prisen er 250 kr. (nedsat fra 315 kr.) hos Sigurd Müller Vinhandel og kan bestilles på 98185099


Skjold Burne: Riserva Di Fizzano Chianti Classico, Italien

Det er år og dage siden, at Italien har ligget i top i disse smagninger, hvilket var ret overraskende for alle. Navnlig da flere havde gættet på, at denne var en spansk vin. I næsen havde den “flæsk”, en let røg, blommer, urter som timian, eucalyptus, solbær og “fad”. Den var vildt lækker at få i munden, cremet, flot balance og et “køligt” udtryk, som rensede godt igennem til den fede mad. Bedste kommentar til denne var uden tvivl “Sindsyg balance!” Hvis du kaster et blik på Skjold Burnes side, kan du også se et væld at roser og høje karakterer.

Denne julevin mener jeg, at du skal drikke juleaften!

Prisen er 239,75 kr. hos Skjold Burne


Laudrup Vin: Mouton Noir Horseshoes and Handgrenades, Oregon

USA er tidligere set i top 5, så det kommer sådan set ikke som den store overraskelse. Det der kan overraske lidt er, at denne vin faktisk kan købes i Bilka, for relativ billige penge. Det er virkelig en interessant vin som kommer fra André Hueston Mack, som slog sine folder som Chefsommelier ved Thomas Keller både på The French Laundry og på Per Se. Prisen ligger absolut i bunden af testen. 2 stk. for 339 kr. altså en stk. pris på 169,50 kr. hvilket gør den til et super godt køb. I næsen har den hvid peber, brændte solbær, tobak og er utrolig let at få i munden på trods af, at der er masser af power i smagen. Bedste kommentar: “Det er “voksenslik” det her...”

Denne julevin mener jeg, at du skal drikke juleaften!

Prisen er 219 kr. v. 6 stk. / 189,50 kr. v. 12 stk. hos Laudrup Vin og Bilka


Husted Vin: Matsu, El Recio, Toro, Spanien

El Recio fra Matsu er lavet 100% på Tinta de Toro, som er det lokale navn for Tempranillo. Druerne kommer fra 90-100 år gamle stokke, der dyrkes efter biodynamiske metoder. Det kommer slet ikke bag på mig, at en vin som denne kommer i top 5 – faktisk lå den 3 og 5 point fra nr. 2 og nr. 3. Det er hvad jeg vil kalde en vin for dig, som elsker at få fuld ild på smagen. I næsen har den masser af frugt, krisebær, sødme, moden banan som også kommer til udtryk i smagen. Her har tørstoffer, som gør sig godt til den fede mad og en perfekt syre. Det er helt sikkert en vin jeg kommer til at drikke igen! Bedste kommentar: “Det kommer helt bag på mig det her!

Denne julevin mener jeg, at du skal drikke juleaften!

Prisen er 169 kr. hos Husted Vin


Bilka: Il Grigio Da San Felice 2013, Italien

San Felice Gran Selezione er fra Toscana og en smuk italiensk vin. Jeg tror faktisk aldrig der har været to italienske vine i top 5 nogensinde, men det er så velfortjent. Denne er testens billigste til kun 149 kr., hvilket gør den “Bedst til prisen” – faktisk er det imponerende og virkelig fedt, at vine fra et Supermarked kan battle i dette felt. I næsen har den bitre noter, tørrede blommer, timian. I munden kommer der en flot syre frem og noter af vanilje, violer og røde bær. Jeg bukker mig i støvet for denne vin, synes det vildt godt gået. Bedste kommentar til “Det smager sgu dejligt det her…

Denne julevin mener jeg, at du skal drikke juleaften!

Prisen er 149 kr. i Bilka


Og vinderen af årets julevin 2019 er…

Det blev et tæt løb i år, faktisk var der mellem nr. 5 og nr. 2 blot 7 point til adskillelse! Videre var der lystige diskussioner, og på flere vine langt fra enighed, hvilket er virkelig interessant og præcis det som kendetegner en god smagning. Der skal dog kåres en vinder og det blev: Skjold Burne: Riserva Di Fizzano Chianti Classico, Italien! Kæmpe stort tillykke herfra, og godt gået og til resten af deltagerne, tak for jeres bidrag.

Denne julevin mener jeg, at du skal drikke juleaften!
1. Pladsen: Skjold Burne: Riserva Di Fizzano Chianti Classico, Italien

På andenpladsen kom Sigurd Müller Vinhandel med Hacienda Monasterio fra Spanien. Gode gamle Peter Sisseck kan virkelig lave en skøn vin, som for mig var favorit.

Denne julevin mener jeg, at du skal drikke juleaften!
2. Pladsen: Sigurd Müller Vinhandel med Hacienda Monasterio fra Spanien

Lige i hælene på den spanske fuldblodshest kom Laudrup Vin med Mouton Noir Horseshoes and Handgrenades fra Oregon. Denne kan faktisk siges er delt med bidragene fra Bilka, da den faktisk også kan købes der. Så indtil videre har vi italiensk, spansk og amerikansk i toppen.

Denne julevin mener jeg, at du skal drikke juleaften!
3. Pladsen: Laudrup Vin med Mouton Noir Horseshoes and Handgrenades fra Oregon

Lige efter det spændende amerikanske bidrag, kom den spanske tyr fra Husted Vin: Matsu, El Recio, Toro, prøv i øvrigt lige se se fanfacts på den – det er altså sjovt.

Denne julevin mener jeg, at du skal drikke juleaften!
4. Pladsen: Den spanske tyr fra Husted Vin: Matsu, El Recio

Få point efter kom det andet italienske bud fra Bilka og deres Il Grigio Da San Felice 2013, Italien – som med sine 149 kr. er testens billigste og et virkelig godt bud på en skøn julevin.

Denne julevin mener jeg, at du skal drikke juleaften!
5. Pladsen: Fra Bilka Il Grigio Da San Felice 2013

Hvor kom vinene fra?

Philipson Wine
Vin & Vin
Haller Vine
Skjold Burne
Sigurd Müller
Nohrvin
Bichel Vin
Otte Suneson
Løgismose
Laudrup Vin
Cold Hand Winery
Dansk Vin/Skærsøgaard
Jysk Vin
Kjær Sommerfeldt
Frederiksdal Vin
DWine
Theis Vine
ChampagneShoppen
Taster Wine
Vinomani
HJ Hansen
Nordisk Champagne Syndikat
Salling Group
Kiil Wine

Hvad siger reglerne?

Reglerne er meget simple, vinen skal blot kunne købes til samme pris i hele december og må maksimalt koste 250 kr. Det betyder, at en vin sat på tilbud fra fx 349 kr. til 249 kr. sagtens kan indgå, men det skal naturligvis kunne købes på tilbud i hele december.

Hvad spiste vi til?

Vi spise flæskesteg med brune kartofler, hjemmelavet rødkål og rosastegt andebryst som havde fået lidt selskab af appelsin og svesker. Middagen var sammenskudsgilde og blev lavet til perfektion. Det skyldes nok primært, at der var to ihærdige kokke med til smagningen!

Denne julevin mener jeg, at du skal drikke juleaften!
Julemaden til vores kåring…

Hvordan smagte vi?

Meget og længe! Hehe – nej vi smagte alle vinene blindt og over to omgange. Vi udvalgte efter første runde de 5 med flest point. Herefter blev de smagt til den herlige julemad. Under denne smagning var det muligt, at flytte rundt på point, hvilket i år var tilfældet ved flere vine. Til sidst er de givne point låst og en top 5 er klar. Der kan gives maksimalt 100 point, hvor der bedømmes ud fra duft, smag og om det passer til julemaden. Tidligere har der været point for farve også, men det har jeg fjernet, da det ikke giver mening for mig.

Håber du har fundet inspiration til julevinen! Næste omgang bliver dessertvin og den Monopolet mente passer bedst til ris ala mande, derefter kommer boblerne til nytår! Glædelig snart jul…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar