Opdateret: 23/11-2022

Lige om lidt er det jul, og det betyder hygge med familien og for mange en rigtig lækker julemenu. I både mit barndomshjem og i mit nuværende hjem har vi altid spist gammeldags julemad til juleaften. Det betød, at julemenuen bestod af helstegt and, flæskesteg og nogle år faktisk også kalkun. Tilbehøret var altid rødkål, brunede kartofler, asier, fyld, franske kartofler og naturligvis den gode julesovs. Vi brugte ikke så meget at få en forret til jul, det var én stor omgang julemad. I dette indlæg har jeg samlet alle de opskrifter, du behøver for at sammensætte nogle skønne juleretter til en skøn julemenu – glædelig jul og velbekomme…

Godt køkkenudstyr forenkler madlavningen, og gør det til en sand leg. Læs derfor mit indlæg om de bedste knivsæt og kokkeknive på markedet.

Forberedelse dagen før juleaften

Det kan virke uoverkommeligt at skulle i gang med en stor julemenu til juleaften, men tricket er at starte tidligt, faktisk allerede lillejuleaften. Her kan du nemlig begynde at lave en stor del af julemenuen, så juleaften ikke bliver et 8-timers marathon i køkkenet. Dette kan du med fordel lave dagen før:

Julemenu - and, steg og brunede kartofler
Andesteg, hjemmelavet rødkål, brunede kartofler og sovs…

Forretter til julemenuen

Hvis du har lyst til at lave en forret til anden, så kunne det fx være sild. Nu kommer jeg i et hjem, hvor der også er svenske gæster, og de har ofte sild med, således at vi starter med en sild med karrysalat eller lignende. Hvis du er rigtig sulten, så kunne det også være en hjemmelavet hønsesalat. Her er et par forslag til forretter til juleaften:

Sådan sammensætter du den perfekte julemenu
Forslag til en forret til julemenuen…

Fremgangsmåde på juleaftensdag

På selve dagen, så er det en god ide at starte ret tidligt. En ret sikker måde at få både ribbenssteg, flæskesteg og andesteg perfekt på er at langstidsstege den. Det tager omkring 4-5 timer, hvilket betyder, at du omkring middag sagtens kan begynde. Når du er tidligt i gang, så betyder det også, at du har en buffer, hvis du som jeg sikkert har glemt noget, som skal købes i sidste øjeblik 😉

Her får du opskrifterne til hovedretterne til julemenuen:

Sådan sammensætter du den perfekte julemenu
Flæskesteg med sprød svær…

Moderne julemad

Selv om den gammeldags julemad er skøn og altid en sikker vinder, så kan du også sagtens lave en variation af din julemenu. Jeg har samlet nogle opskrifter her, som giver inspiration til en alternativ og moderne julemenu:

Julevin til juleaften

Den sidste ting, som vi naturligvis ikke må glemme er den skønne julevin. Jeg har i næsten 15 år testet og smagt julevin, så på mit CV har jeg nok smagt tæt på 1000 forskellige. Der er 3 punkter, når jeg drikker julevin, som jeg kigger efter og det er:

  • En let syre eller blide tanniner
  • Relativ høj alkoholprocent
  • “Køligt” udtryk i vinen

Det er naturligvis ikke sikker du er enig, men det fungerer ret godt, hvis netop vinen opfylder de tre kriterier. I nedenstående links kan du finde en række gode bud fra både “Årets Julevin 2021” og “Årets Julevin 2020” samt en guide til at vælge den bedste vin til desserten.

Glædelig jul – håber det giver lidt inspiration – hvis der er spørgsmål til retterne, så siger du bare til…

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar