Denne artikel indeholder affiliate-links

Jeg har testet ret mange kaffemaskiner gennem min semiprofessionelle tid som tester gennem de sidste 15 år. Det er sjældent, at jeg har testet noget, hvor jeg virkelig tænker, at det er noget direkte bras. Jeg tror, det skyldes, at kravet til espresso og kaffe er øget væsentligt – ikke blot i Danmark, men i hele verden. De, som elsker kaffe, forlanger helt enkelt mere. For en kaffeelsker som mig, så er det bare skønt. Delonghi har i mange år lavet fremragende produkter, nu er de ude med deres Eletta Explore, som også tilbyder at kunne lave cold brew! Lyder det for godt til at være sandt? Læs videre for at få svaret.

Når varmen er på sit højeste om sommeren i Danmark, så kan det være en næsten uoverkommelig opgave at skulle drikke en kop varm kaffe, også selv om den kan være nok så lækker. Derfor er en kop cold brew et friskt pust og ofte noget mere tiltrækkende. Tidligere har det ikke været muligt at tilberede begge dele på en kaffemaskine, da processen mellem at brygge en almindelig kop kaffe og den meget langsomme proces ved cold brew adskiller sig ret meget fra hinanden. Det har Delonghi dog løst med deres Eletta Explore udgave.

Monopolet tester: Delonghi Eletta Explore, Titanium espressomaskine

Førstehåndsindtryk & Unboxing

For en del år siden testede jeg Delonghi “La Specialista”, som jeg faktisk bruger den dag i dag, den står i mit hjem i Nordjylland. Den fungerer fortsat upåklageligt. Dengang var jeg meget imponeret over, at det vitterligt kun tog få minutter at få den sat til. Delonghi Eletta Explore er lidt mere kompliceret, hvilket primært skyldes, at den har indbygget Bluetooth og Wi-fi, som betyder, at du skal have en konto oprettet, så det tager naturligvis lidt tid.

Monopolet tester: Delonghi Eletta Explore, Titanium espressomaskine
Klar til at brygge kaffe

Dog er du kørende efter små 10 min., hvis du følger instrukserne og ikke som mig bliver utålmodig 😂 Herefter kører den upåklageligt og forbinder hurtigt til din app. Derudover har maskinen faktisk kun én fysisk knap – resten styres via touch display, hvor du kan styre indstillinger og vælge din ønskede kaffe.

Delonghi “La Specialista” Espressomaskine kan findes til 6.999 DKK her.

Design og kvalitet af Delonghi Eletta Explore

Design er subjektivt, så om du kan lide udseendet eller ej er helt op til dig. Jeg holder meget af den – er glad for både dens udseende og form, som gør, at den på trods af størrelsen ikke fylder helt så meget på køkkenbordet, som man kunne frygte. Den er lavet af rustfrit stål, metal og hærdet plastik, den virker robust, og det værste der kan ske er nok, at bakken, du stiller din kaffekop på, bliver lidt småridset med tiden.

Monopolet tester: Delonghi Eletta Explore, Titanium espressomaskine

Features på Delonghi Eletta Explore

“Cocktails anyone? – Coffee link-app”

Vi starter med appen “Coffee link-app”, som giver dig adgang til alle de “almindelige” opskrifter på kaffe, her kan du “bestille” en kop, som maskinen så brygger til dig fx via wifi, når du sidder på terrassen. Denne del er sådan set ikke så spændende, og der er den lille forhindring, at maskinen “rinser”, når du tænder den, hvilket betyder, at du ikke kan have en kop stående, da du så får vandet, den renser, med i din bestilling. Det som appen derimod kan er, at den kan lave kaffe fra andre steder end Danmark, så vil du fx have en coffee con leche, præcis som den laves i Spanien, så kan du bestille det. Hvad der er endnu federe er, at den også indeholder opskrifter på varme og kolde cocktails, som fx en “Amaretto Affogato”, og det er virkelig fedt!

Bean Adapt Technology

Delonghi Eletta Explore er mere eller mindre designet sådan, at intet kan gå galt. Den er for det første fuldautomatisk, så du skal hverken tampe eller lignende. Du starter maskinen, vælger den ønskede drik og trykker på knappen. Maskinen kværner derudaf, og takket være Delonghis “Bean Adapt Technology” vil maskinen, uanset hvilken kaffebønnevariant du vælger, nemt tilpasse kværning ud fra hvilke bønner, der bruges. Hvordan det fungerer lavpraktisk, ved jeg ikke, men jeg gætter på, at det ud fra det faktum, at det er patenteret nok også er hemmeligt. Det jeg kan vurdere er, om kaffen er god – det vender vi tilbage til.

Monopolet tester: Delonghi Eletta Explore, Titanium espressomaskine
Bean Adapt Technology

Cold Extraction Technology

Hvis du kender til “cold brew”, så ved du, at det som udgangspunkt tager noget tid, da kaffen typisk løber væsentligt langsommere igennem og sagtens kan være over flere timer – endda en helt nat. Det bliver en kende teknisk, men det handler om temperatur og tryk, som skal ændres en del, hvis der skal brygges kold kaffe.

Monopolet tester: Delonghi Eletta Explore, Titanium espressomaskine
Cold brew uden alkohol – tilsæt vodka og Kahlua så har du en “White Russian” med ekstra kaffe

Det som Delonghi Eletta Explore gør er, at vandet tilføjes ved stuetemperatur og brygges ved meget lavt tryk, således at aromaer bevares. Når du brygger en cold brew på maskinen, så bliver du guidet hele vejen igennem, om hvordan den skal tilberedes, lige fra antallet af isterningerne du skal putte i glasset, og så er det bare at trykke “GO”. Når du har brygget den første kop, så kan du indstille den efter dit ønske og behov.

Designet til at lave “to-go-kaffe”

Jeg er helt med på, at dette ikke er en test, hvor jeg skal sammenligne Delonghi La Specialista og Delonghi Eletta Explore, da La Specialista er semiautomatisk, og Eletta Explore er fuldautomatisk, og det helt enkelt er to forskellige maskiner. Delonghi Eletta Explore er udover denne forskel også designet til at kunne have en ret stor (16 cm.) to-go-kop stående, den kan endda have en kaffekande stående, så du kan virkelig lave meget kaffe på den.

Monopolet tester: Delonghi Eletta Explore, Titanium espressomaskine
Det er svært at se, men det er en kæmpe “to-go-kop”

Selve testen af Delonghi Eletta Explore,

Nu har jeg drukket en del kold americano, kold kaffe, kold espresso, kold cappuccino, islatte ismacchiato, caffelatte, espresso med lavt skum, cortado, espresso macchiato og sikkert meget mere. Jeg har målt, smagt og testet en del. Hvis du vil have en perfekt kop espresso, skal der som minimum være styr på følgende:

“Den perfekte espresso

  • Antal bar: 9-15 bar
  • Gennemløbstid 23-28 sekunder for et dobbelt shot
  • Temperatur: Færdig espresso 80-85 grader
  • Dosering: 14-16 gram for et dobbelt shot

“Eletta Explore”

  • Antal bar: 19 bar (efter instruktionsbogen)
  • Gennemløbstid 25 sekunder for et dobbelt shot
  • Temperatur: Espresso 79 grader (uden opvarmet kop) / 85 grader med forvarmet kop
  • Dosering: Kan justeres efter behov – så 15 gram er muligt.
Monopolet tester: Delonghi Eletta Explore, Titanium espressomaskine

Din Luksuskaffe

Jeg har allieret mig med dinluksus.dk, som drives af den passionerede Kenneth, som er kæmpe kaffeentusiast, der går utrolig meget op i at levere kaffe af høj kvalitet. Han har et stort udvalg af forskellige typer kaffe til både kaffe og espresso. Til denne test havde jeg dog brug for en kaffe, som passede bedst til cold brew. Her sendte Kenneth mig fire forskellige, hvor jeg mener, denne “Nicaragua“, som har noter af vanilje, karamel og nødder, er den bedst egnede – mit bud er, at det netop er disse noter, som gør den fremragende!

Monopolet tester: Delonghi Eletta Explore, Titanium espressomaskine
Kaffe fra Din Luksus
Monopolet tester: Delonghi Eletta Explore, Titanium espressomaskine
Udvalget fra “dinluksus.dk

Hvis du vil have en anden kaffe, som også fungerer glimrende til cold brew, så kan jeg anbefale “El Savador“, som lige som Nicaragua både er lav på “intensitet” og på “frugtsyre”. Den byder på nogle lidt andre noter af chokolade, kanel og rabarber.

Dommen over Delonghi Eletta Explore

Det er svært at få armene ned over en maskine som Delonghi Eletta Explore, hvilket skyldes, at den mere eller mindre kan det hele og lidt mere til. Den er nem at bruge, den har overskueligt interface, den leverer både kold og varm kaffe, hvilket er ret unikt og sidst, men bestemt ikke mindst, så har den en form for personlighed over sig – det lyder vildt, men du får næsten et forhold til den. Små detaljer, som at den skriver “Nu er din kaffe klar – den blev ekstra god denne gang”, er måske letkøbt, men jeg falder for det. En maskine som denne kan kun ramme topkarakter på 6 store og flotte stjerner.

Monopolet tester: Delonghi Eletta Explore, Titanium espressomaskine

De automatiske facts

  •  LatteCrema Hot and Cool Technologies til automatisk varm og kold mælkeskum
  •  Cold Extraction Technology for de mest forfriskende cold brew drikke på under 5 minutter
  • 3,5″ TFT-display med farvede berøringsikoner
  • Bean Adapt Technology justerer automatisk maskinindstillingerne for hver kaffetype for at sikre den ideelle kaffeudtrækning
  • Wi-Fi-tilslutning og mobilapp
  • Automatisk To Go-system til krus op til 16 cm
  • Kaffekande medfølger

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar