Nu er det snart jul igen og det betyder normalt julefrokost, madsvineri, utroskab og naturligvis det obligatoriske indtag af massive mængder snaps, brændevin, ildvand eller akvavit! Jeg vil gerne tilstå, at jeg faktisk aldrig har været kæmpe fan af snaps før jeg nåede mine tidlige 30’ere. Før det var det faktisk bare en iskold “Rød Aalborg” eller “Linie Akvavit”, som jeg hældte ned for at være sej til en julefrokost – nu ved jeg heldigvis meget bedre. Min gode ven Anders Bilgram laver nogle helt enestående snaps, som jeg har kigget nærmere på – skål i snaps!
Hvis du ikke kender Nordisk Brænderi, så ligger det nord for Aalborg, hvor du forsætter et godt stykke, når du bliver træt af at køre, så holder du lidt til venstre, hvor du så højst sandsynligt finder troldmanden Anders Bilgram, som står og nørder den blandt fadene og laver næsten på samme måde som druiden Mirakulix ren trylledrik. Det er både snaps og akvavit, som vi kigger på her, men det er også gin med sin helt egen karakter.
Havesnaps 41 %
Dette var den første snaps jeg smagte, da jeg startede på dette arbejde i sensommeren. Denne drak jeg til en omgang tarteletter med høns og asparges. Snapsen er let sødmefuld, da den er sødet med dansk honning. Den har et hint af solbær, mynte og timian. Navnlig den sidste del, gør den glimrende til et frokostbord.
Læs også: Opskrift på tarteletter – Høns i asparges helt fra bunden med Havesnaps!
Hedesnaps 41 %
Den næste snaps jeg smagte var “Hedesnaps” og det var i sommerhuset, hvor jeg tænkte, at faktisk var lidt på heden. Den er under destillering sødet med lynghonning og krydret med udvalgte planer fra Kollerup Klithede i Nordjylland, derfra af navnet “Hedesnaps”. Det er den slags små ting ved Anders’ snapse, som gør dem absolut unikke. Her er der porse, birkeblade og enebærnåle, hvilket giver den en friskhed og leder tankerne lidt imod gin. Faktisk bad jeg nogle gæster gætte hvad vi drak uden at nævne, at det var snaps. Nogle af de gamle garvede dog gættede på “porsesnaps” men nogle unge gættede på gin.
Kaffesnaps 43 %
Kaffe skal der jo til og Anders Bilgram laver en lækker snaps, som du faktisk kan stille på bordet til kaffen. Under destillering har snapsen fået aroma fra en lækker javakaffe og pebermyntechokolade. Jeg vil servere lidt sødt til kaffe også, så passer det nemlig helt perfekt med både kaffen og snapsen. Hvis du er en “fandens karl”, så kan du jo overveje at lave en lille “kaffe-punch”, hvor jeg dog ikke kan stå inde for hvorvidt det er corona sikret, men efter nærmere eftertanke, så kommer der jo sprit i.
Nå, du gør følgende: bryg en god kande kaffe, fin en 2-krone og læg så 2-kronen i en kaffekop, hæld nu kaffe i indtil du ikke længere kan se 2-kronen og efterfølgende topper du så op med snaps indtil kaffen er så gennemsigtig, at du igen kan se 2-kronen. Se det er rigtig kaffe-punch som Far drak det – skål og drik venlist med måde.
Julesnapsen 2018 37,5 %
Der kommer naturligvis også en julesnaps fra Nordisk Brænder. Den holder imodsætning til flere i artiklen lidt mindre ABV, jeg tænker Anders nok forudser, at denne snaps er et hit til diverse julefrokoster, og derfor holder en kende igen med alkohollen. Den har masser af varme krydderier i næsen – allehånde, nelliker og muskatnød. Anders har også valgt lidt nordisk i form af grannål og honning. Efter destillering er den lagret på appelsinskal, ingefær og lakridsrod. Jeg smagte den som én af de sidste til en god omgang sild med karrysalat, hvor den fungerede utrolig godt.
Læs også: Cocktail: Bramble den perfekt efterårscocktail…
Lakrids og Havtornsnaps 37,5 %
Dette er nok min favorit når det kommer til at nyde en snaps uden andet – hverken mad, dessert eller øl til. Den er ligesom julesnapsen også “kun” på 37,5 %. Den er destilleret med lakrids og havtorn, hvor efter den er lagret på lakridsrod og tilsmagt saften fra havtornen, det giver en lækker fyldig og utrolig flot snaps. Den blev serveret blindt for nogle gæster, hvor flere af de kvindelige gæster faktisk var mere entuitiastiske end mændene, se det er sgu godt gået!
Fisk & Skaldyrssnaps 41,5 %
Denne er nok min favoritsnaps, når det kommer til en snaps, som jeg serverer til mad. Årsagen er enkelt, den kan bruges året rundt. Til sommer går den til en sildemad, æg og rejer eller en fiskefilet, hvor jeg synes, at det passer perfekt, at man lige stiller en “Fisk & Skaldyrssnaps” på bordet. Derudover, så fungrer den til påsken, pinsen og så snart vi begynder at ramme efteråret. Den har et strejf af anis og orange fra grannåle, og står helt ren og klar i smagen, hvilket passer godt til “alt godt fra havet”.
Funfact – den blev faktisk kåret uofficielt til “Årets Julesnaps i 2011”.
Håber det giver et lille overblik over, at snaps faktisk er mere end “bare” Rød Aalborg – og det er sagt med alt respekt fra en Aalborg-dreng, der er opvokset med snaps på bordet – ej okay, det lød forkert, men Rød Aalborg var ofte fremme til vores sammenkomster når der var højtider.
1 Comment
Pingback: Sådan sammensætter du en lækker påskefrokost