Rusty Nail eller “Naked Nail”, som denne version hedder, er det, jeg vil kalde en “voksencocktail” – da den udelukkende består af alkohol – whisky og Drambuie. Den var stor favorit hos legenden Frank Sinatra og resten af The Rat Packs, som dog kom en Jack Daniels-whisky i og ikke som her en “Naked Malt“.
Hvor stammer “Rusty Nail” fra?
Den stammer fra New York, og så dagens lys tilbage i 1937, hvor den blev serveret på “British Industries Fair”. Den bestod af en whisky og en whiskylikør og intet andet. Den laves typisk med Drambuie, som du sikkert har set, men sikkert også undret dig lidt over. Det er en whiskylikør, som laves på maltwhisky og som fås i forskellige udgaver. Hvis du gerne vil have din “Rusty Nail” ekstra god, så synes jeg, at du skal overveje en lagret Drambuie, det løfter virkelig cocktailen meget.
Opskrift på Rusty Nail med Naked Malt
Opskrift på en lækker cocktail, som stammer fra New York – Rusty Nail, som jeg laver på Naked Malt sammen med en lagret Drambuie – skål.
Ingredienser
- 2,5 cl. Naked Malt
- 2,5 cl. Drambuie 15 års
- 3 dash Bitter Truth Chocolate Bitters
- Skrællen fra en appelsin til pynt
- Masser af is
Sådan gør du
-
Tilsæt Naked Malt, Drambuie og Bitter Truth Chocolate Bitters i et røreglas fyldt med is.
-
Rør i ca. 30 sekunder med en barske.
-
Strain den over et “tumblerglas” fyldt med is.
-
Server med det samme.
Hvorfor hedder den “Rusty Nail”?
Det vides ikke med sikkerhed, hvor cocktailen stammer fra, men der er nogle ret interessante bud. Hvis vi starter med det mest oplagte, så skyldes det med stor sandsynlighed, at farven på cocktailen godt kan minde lidt om farven på et rustent søm. De andre forklaringer er, at der tilbage i New York blev brugt rustne søm til at mixe cocktailen, eller at der under forbudstiden, hvor spiritus var forbudt, blev smuglet spiritus ind i trækasser, som blev dumpet i Hudson-floden og efterfølgende rustede sømmene fra kasserne – derfra navnet.
Cocktailen er fremragende, og Naked Malt passer rigtig godt dertil, hvilket skyldes, at den kommer fra whiskyfade, hvor der har ligget sherry på tidligere, og det giver en skøn sødme. Sammen med den lagrede Drambuie er den helt perfekt. Reelt twister jeg den lidt, da der ikke skal Bitter Truth Chocolate Bitters i – det synes jeg blot giver et lille twist.