Lavet i samarbejde med dfds.dk
Det er næsten pinligt, at jeg i en alder af +40 år aldrig har sejlet med DFDS til Oslo og retur igen, men for nylig fik jeg chancen, da DFDS havde inviteret mig afsted på et mini-cruise. I artiklen her kan du læse om, hvad du kan opleve i to døgn, hvor du både har tid på færgen og i Oslo – måske det bliver et tip til din næste mini-ferie?
DFDS har sejlet de sidste mange årtier, hvor de lægger fra havn i København og sejler mod Oslo, hvor de er næste morgen. Turen starter kl. 15.00, hvor du så har eftermiddagen, aftenen og natten på færgen. Næste morgen er du i Oslo kl. 10.00, hvor du har ca. 6 timer, inden færgen ingen sejler mod København. Det er også muligt at tage turen fra Frederikshavn, som er en smule kortere. Hvis du overvejer at tage afsted, så har jeg nogle tips til dig, som du kan læse i artiklen.
Inden turen
Det første tip starter inden turen og allerede, når du booker. Her vil jeg klart anbefale dig at booke det, som kaldes Commodore-kahytterne, det er de bedste, som DFDS-færgerne (The Pearl og The Crown) kan tilbyde. De er lidt større og har enten balkon eller havudsigt, et lille køleskab, hvor der er vand, bobler og et par stykker chokolade ved ankomst. Videre er der inkluderet morgenmad i deres opgraderede restaurant (The Explorer) og gratis wi-fi – det sidste lyder måske lidt overflødigt, men du kan ikke få nogen forbindelse, så snart du er blot et stykke væk fra Danmark, og ofte vil din telefon benytte satellitter, som er under “maritim forbindelse”, som godt kan koste kassen, da det er de færreste udbydere, der har det med i deres tjenester. Wifi-for en enhed koster 199 kr. for hele turen og i Commodore-klassen, får du pr. person, I rejser.
Det næste, du skal sørge for, er at booke bord både på færgen til første og anden spisning til aften samt i Oslo, hvis du vil spise på udvalgte steder. Til sidst så kan jeg kun opfordre til at holde øje med både DFDS’s hjemmeside under “events” samt Philipson Wines hjemmeside under “Winemakers Dinners”, da de er begyndt at holde “Winemakers Dinners” ombord på færgen, hvor du for et beskedent ekstra beløb får en virkelig skøn aften med i købet.
Dag 1 – Øl i Skybaren, hygge i kahytten og Bourgogne-smagning
Du kan checke ind allerede fra 13.00, så hvis du vil hygge dig lidt ekstra, så kom i god tid. Her er der plads til at spille lidt kort i kahytten eller nyde en øl, cocktail eller et glas rosé i deres Skybar, som er på det bagerste dæk. Det er også muligt at hoppe i deres pool, men du skal dog være opmærksom på, at der er ret mange børn, så forvent at der er fyldt godt op. Ellers er der både caféer, barer og spiseteder, som du kan besøge inden middagen.
Bourgogne-smagning
Jeg var heldig, at Philipson Wine holdt en Bourgogne-smagning med en tilhørende 5-retters middag, da jeg var afsted. Så ikke nok med at jeg smagte fremragende vin fra ét af mine helt store favoritområder, når det kommer til vin, så fik jeg også en skøn middag. Vi smagte 6 forskellige vine, hvor vi startede med en Crémant de Bourgogne Pinot Noir Brut Bailly-Lapierre, som vi fik til vores starter, som var en butterdejssnegl med basilikum og parmaskinke – en skøn starter. Herefter gik vi videre til helleflynder med grillet løg og estragonskum og en af de klassiske vine fra Philipson Wine nemlig deres 2022 Cuvée Philipson Bourgogne Chardonnay La Chablisienne, som ér en hvid Bourgogne, som ejeren Christian Philipson selv har været med til at udvikle – til prisen (lige nu 89,95 kr.) er den stjernegod – jeg har tidligere anmeldt den – flot match.
Min favoritvin – 2019 Bourgogne Rouge Domaine Hudelot-Baillet
Det er altid rart, når ens favorit under en middag ikke er den dyreste, hvilket var tilfældet med denne for mig – 2019 Bourgogne Rouge Domaine Hudelot-Baillet er fremragende (93/109 point) og koster 229 kr. Den kommer sikkert på tilbud, hvis du holder øje. Skøn duft af jordbær, hindbær, tørrede blomster og skovbund – masser af frugtsyre, friskhed og elegance i munden. Dertil fik vi en svamperisotto med trøffel – hvilket var et godt valg.
Dobbelt op på Bourgogne
Hvis du har været til smagning med Philipson Wine, så ved du, at de ikke er nærige og hellere giver lidt for meget end lidt for lidt – derfor var der to ret store Bourgogner til næste ret, som i øvrigt også var enorm! Men det vender vi tilbage til. Vinene var 2018 Chambolle-Musigny Vieilles Vignes Domaine Henri Felettig og 2022 Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes Domaine Frédéric Esmonin. To fremragende vine – begge til omkring 400 kr., hvilket betyder, at du godt kan forvente højt niveau. Uden at gå i dybden med detaljerne var den helt store forskel den mørke frugt, som var mere fremtrædende i Domaine Henri Felettig, hvilket skyldes alderen. Frédéric Esmonin er mere lys, let og har masser af frisk frugt gemt i sig – så to gode vine, som havde hver deres styrker. Vores “Aalborg-portion” var Wellington med röstikartoffel og masser af sauce – en kæmpe ret, som selv jeg havde lidt svært ved at ondulere.
Hvid Bourgogne til dessert
Vores afslutning var hvid Bourgogne af ret høj kvalitet til vores oste: Comte AOP 16 måneder, Los Cameros 3-mælkeost med rosmarin og Gruyére AOC 12 måneder. Hertil fik vi æblechutney og sprødt knækbrød – vinen var en Pouilly-Vinzelles La Soufrandière fra 2020 – skønt med et køligt glas hvidvin som afslutning, og så passer ost og hvidvin faktisk bedre sammen en rødvin, hvis du spørger mig.
Dag 2: Oslo – Skriget – frokost og steakhouse
Kl. 10.00 rammer DFDS-båden havnen i Oslo, og hvis du er hurtig, så sidder du på en lejecykel efter ca. 15 min. Du kan downloade appen “Oslo Bikes” forud – en hel dag koster 119 norske kr., hvilket ikke er meget lige nu. Hvis du er kunstinteresseret, så tager det 3 minutter at cykle over til “Munch”, som er det museum, hvor du kan se det legendariske maleri “Skriget” i flere udgaver, da det både findes som et maleri, en tegning og et litografi.
Udover “the main attraction” er der naturligvis masser af andre smukke malerier, som fylder 4 etager. Nu har jeg taget turen og ved, at du kan se 3 etager på ca. en times tid. Jeg har bevidst ikke sat et billede ind af “Skriget”, det synes jeg nemlig, du skal opleve i virkeligheden.
The Little Pickle
Hvis tidsplanen holder, så er klokken omkring 11.30-11.45, når ud er færdig på museet. Så er det tid til frokost. Jeg kan meget varmt anbefale at besøge “The Little Pickle”, hvor du nok skal booke bord. De har en “Bib-Gourmet” i Michelin-guiden og tilbyder en lækker frokost, som er engelskinspireret men lavet med et norsk touch. Gå efter 4-5 frokostretter, som du kan dele med din medspiser.
Jeg smagte “The Little Pickle Plate” med syltede grøntsager. Derudover deres “Svineterrine med endivesalat og surdejsbrød”, der kommer med en slags grov remoulade, som smager himmelsk. Desuden evt. deres “æggesalat på ristet rugbrød”, “beef-pie” og måske en af deres salater. Køkkenet er sublimt, så det kan ikke gå galt. De har gode vine på glas og lokal øl – jeg smagte et glas JH Meyer fra Sydafrika, som jeg altid gerne har villet smage – flot vin, duft af limeskal, grape og syltede citroner, masser af syre og mineralitet – som er god til frokosten. Den samlede pris endte på 940 norske kroner, som svarer til omkring 600 danske kr. – alle pengene værd.
Gåtur eller dessert ved havnen
Der er nu ca. 2 timer til afgang, med mindre du spiser meget langsomt naturligvis. Her vil jeg anbefale at tage en tur gennem gågaden eller at smutte ned til “Salt”, som er én af de Streetfoods der findes i Oslo, her er både dessert, øl, iskolde cocktails og masser af god stemning. Jeg besøgte “The Waffle Factory”, hvor jeg fik en belgisk vaffel, som de laver “on the spot”, altså ikke noget med at pakke én ud af plastisk, som de varmer i mikroen – mega lækkert!
Tilbage til havet
Der er flere muligheder for aftensmad på DFDS-båden. De har deres buffet, som hedder “7 Seas”, som vi besøgte lige inden, de åbnede. Det er en highend buffet, hvor de har et kæmpe udvalg – fisk, skaldyr, forskellige cuisines inspireret af andre lande, stor dessertbar og endda også en lille børnebuffet med alt det, som de små elsker samt “tag-selv-softice”. Ellers har de “Little Italy”, hvor du, som navnet afslører, kan få italienske retter. Lige ved siden af ligger “The Explorer”, som er deres steakhouse, som minder lidt om MASH. Her spiste vi sidste aften, hvor jeg bl.a. smagte deres halve hummer med smør og persille til 95 kr., vild pris for hummer. Herefter fik jeg lam, hvor du får 6-7 stykker lam, tilbehør og sauce efter eget valg til 295 kr., som du roligt kan bestille, det smager fremragende og er flot tilberedt. Desserten blev en “Baked Alaska” til 95 kr., som dog kom uden ild i – men det går nok, den smagte nemlig skønt.
Lige om lidt åbner de endnu en restaurant “NORD”, som bliver et social dining koncept, hvor du kan nyde 10 retter for 495 kr. og få vinmenu med til 845 kr. (hvis der bestilles hjemmefra, så er der nemlig lidt rabat at hente).
Prisen for det hele
Prisen for to overnatninger i Commodore-kahyt med morgenmad, Bourgogne-smagning med middag samt aftensmad for to personer = 2876 kr. Derudover brugte jeg 590 kr. på frokost, 365 kr. på indgang til Munch Museum og 103 kr. pr. is. I alt 3934 kr. for ca. 48 timers hygge. Det gode ved det er, at du faktisk føler, du rejser væk, selv om det er ret tæt på. Videre så er prisen sammenlignet med en flyrejse ret billig – 3934 kr. var for det hele, dog skal det tilføjes at den norske krone er meget lav, så der er god value for money i Oslo.