Denne opskrift er lidt en “universel” opskrift, som faktisk fungerer hele året rundt. Hvis det er om sommeren, du laver den, så bruger du grøntsager som fx asparges eller friskebælgede ærter, hvis det er om efteråret, så bruger du fx svampe – du kan også bruge squash, broccoli, forårsløg eller friske bønner. 

Lavet i samarbejde med Andrupvin.dk

Gå til opskrift

Det vigtigste ved en risotto er, at den laves ud i et – når du starter med at lave den, så må du ikke smutte fra den, fordi du lige skal have et glas vin eller en pause. Fra du starter den, og til du slutter, så tager det ca. 20-25 minutter.

Opskrift på risotto med årstidens grønt
Risotto med en skøn hvidvin til

Vigtig når du laver risotto!

 1. Skyl ikke risene – Jeg har set mange forsøg på en god risotto, som desværre er fejlet. Den primære årsag, og det som med garanti vil ødelægge den, er, hvis du vasker risene. Det er et stort “no-go”, da risene så ikke vil kunne suge fedtstof til sig, og du ender med at have en omgang sjasket risengrød. 
 1. Brug kun ægte risottoris. Dette er det næste vigtige punkt. Jeg har oplevet, at der skæres lidt hjørner og fx bruges grødris – please nævn det ikke for en italiener hvis du har gjort det. I teorien fungerer det, men det bliver ofte til en tung masse, som bliver klæg og tyk. 
 1. Stop ikke med at røre – det skal køre mere eller mindre konstant, så du får en ensartet og flydende risotto. En ægte italiener vil sige, at en ægte risotto skal kunne lave en “bølge” på tallerkenen.
Opskrift på risotto med årstidens grønt

Opskrift på risotto med årstidens grønt

Ret: Aftensmad
Køkken: Italiensk
Keyword: Risotto
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 2 personer
Forfatter: Familiefaren

Opskrift på den skønneste risotto, som serveres med masser af parmesan, ost og friske dampede asparges – den serveres med en skøn hvidvin til.

Udskriv

Ingredienser

 • 25 gram smør
 • 300 gram risottoris
 • 2 stk. skalotteløg
 • 1 glas tør hvidvin
 • 1 liter god grønsagsfond
 • 150 gram friskrevet parmesan
 • Salt og friskkværnet peber
 • 1 bundt grønne asparges
 • 1 lille bundt friskhakket persille

Sådan gør du

 1. Start med at have din fond klar, her kan du enten bruge flydende eller terninger. Sørg for at fonden er kraftig. Videre sikrer du, at dine asparges også er klar – knæk dem så den nederste del ikke er med og læg dem til side.
 2. Varm en kasserolle op og smelt smørret.
 3. Imens hakker du løgene fint.
 4. Tilsæt dem i smørret.
 5. Tilsæt nu risottorisene (husk ikke at skylle dem).
 6. Lad dem suge fedtstoffet til sig.
 7. Tilsæt hvidvin og lad det dampe af.
 8. Tilsæt nu fond lidt efter lidt, hvor du rører og lad det koge ind. Sådan fortsætter du, indtil al fonden er brugt op. Det tager ca. 18-20 min.
 9. Når der er ca. 3 min tilbage, så blancherer du dine asparges, hvilket du kan gøre ved, at du overhælder dem med kogende vand og lader dem trække ca. 3 min. Skær dem ud i mindre mundrette bidder.
 10. Herefter tilsætter du parmesan, asparges og smager til med salt og peber.

Hvad passer godt til risotto?

Netop risotto deler vandene lidt – det er nemlig sådan, at både hvidvin og rødvin fungerer ret godt til retten. Hvis du vælger en rødvin, så synes jeg helt sikkert, du skal gå efter fx en Pinot Noir eller Nebbiolo og gerne med noget friskhed og elegance. Hvis du vælger en hvidvin, så kan jeg anbefale El Grillo y La Luna 12 Lunas Blanco 2022. Prisen er 129,95 kr. – v/ 6 stk. 115 kr.

Opskrift på risotto med årstidens grønt
12 måner

Spansk hvidvin på et vildt blend – Chardonnay og Gewurztraminer – hvornår har du sidst oplevet det? Jeg vil sige aldrig, men det er vildt og overraskende godt. I næsen har den en skøn duft af grillet citron, citronolie, gule æbler, syltet fersken, abrikos, vanilje og smør. I munden har den en lækker frugtsødme samt en skøn syre og en let parfumeret afslutning. Det er en vin for dig, som gerne vil udfordres lidt, men alligevel ikke skubbes ud på det helt dybe vand. 

Opskrift på risotto med årstidens grønt
Velbekomme – håber du synes om opskriften

En vin som El Grillo y La Luna 12 Lunas White er ret speciel og kræver en ret, som har både fedme, dybde og friskhed. Det har netop risotto, som i denne udgave også har fået en lille smule citronskal over sig, hvilket sikrer, at det hele går op i en højere enhed.

Hvis du har lyst til en variation af risotto, er der et par stykker på bloggen, hvor den ene er risotto med græskarpuré, salvie og panchetta, og den anden er mere i den klassiske ende – risotto med safran.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar

Vurdér opskrift