Måske er det en dristig udmelding, når der er mange måneder til, at stjernerne falder igen, men når jeg går fra en restaurant som “Bach & Nurup” med sommerfugle i maven, som fortsætter dagen efter, så betyder det ofte, at der er noget om snakken – du kan kalde det en form for 6. “gourmet-sans”, hvis den slags altså eksisterer – i artiklen kan du læse alt om én af Aalborgs bedste restauranter.

Udefra ligner “Bach & Nurup” ærlig talt ikke et gourmet-mekka – men skindet bedrager, og restauranten, der kunne være en søster-café til AKTUEL, som ligger tæt på, er en kommende Michelin-restaurant, som bærer dig gennem en sublim menu, hvor der er kælet for detaljerne fra A til Z.

Da jeg besøgte dem, havde jeg en plan om at overraske min kæreste, som skulle mødes med mig i Aalborg, da hun troede, vi skulle shoppe. Kort inden vores bordreservation ankommer jeg og bliver vel modtaget af deres restaurantchef Nadia Bach. Jeg spørger pænt, om jeg kan få to glas Champagne udenfor, hvor hun i stedet foreslår, at de lige sabler en flaske – “Ser det ikke bedre ud?” – jeg er målløs – “Jo, hvis det er okay,” siger jeg. “Naturligvis,” svarer hun og kort tid efter så er alt klar – min kæreste bliver naturligvis meget imponeret, og det samme gør jeg. Efter en lille snak og en enkelt snack samt bestilling af deres prestige vinmenu og flexmenu bliver vi fulgt ovenpå og nyder de næste snack udenfor på terrassen.

Derfor mener jeg, at
Udsigten, når du nyder dine snacks udenfor

En magtdemonsration af smag

Hele serveringen med snack er i en klasse for sig hos Bach & Nurup. Den første, vi nyder på terrassen, er “Høsten”, som varierer efter sæson – lige nu er der friske bælgede ærter, gulerødder og en syndig skum på kartoffel og smør.

Derfor mener jeg, at

Kort efter kommer vi til “Vildt og Sennep”, som lige nu er tatar på dådyr (hvilket passer ret godt, da vi næsten lige har afsluttet jagtsæsonen på klovbærende vildt i Danmark). Den kommer med en creme på sennep. Efter vores første glas bobler, som var en Chartogne-Taillet Sainte Anne Brut N.V. på de klassiske tre druer, som bruges i Champagne (Chardonnay, Pinot Noir og Meunier), som online ligger på omkring 500 kr., fik vi serveret en ret vild flaske – “Comtes De Champagne” Blanc De Blanc fra 2013. Her er prisen omkring 1700 kr. online, ærligt så er jeg forundret over, hvordan det hænger sammen, når deres prestige vinmenu koster 1800 kr. – ikke desto mindre bliver der kælet for gæsterne – og niveauet på denne flaske er også højt – det smager helt formidabelt!

Derfor mener jeg, at
Konge Champagne!

Den starter en smule reduktivt, hvor du kan dufte lidt “heksehyl”, hvilket ikke er unormalt, kort tid efter så åbner den sig med den flotteste duft af modne æbler, grillet citrus, hasselnødder, toast og smør.

Derfor mener jeg, at
Nori ’’egg toast’’

Ved den næste snack er der hentet inspiration i det asiatiske, hvor vi får en “Nori Egg Toast” med asiatiske mandler, sprødt noritang med ris, æggeblommer marineret i soya og tørret revet æggeblomme – det er nok svært at placere denne oplevelse ud fra en beskrivelse, men det smagte enestående.

Festen fortsætter med ørredrogn vasket i soya på noritang samt en tatar af “Hiramasa” (tun) og frisk revet wasabi – faktisk ret vildt med frisk wasabi – det er der kun meget få restauranter i Danmark, som bruger – fx gør Restaurant Jordbær i Gentofte.

Signaturretten “Crispy Ebi”

Denne er lavet som en fortolkning, hvor du får en sprød skal af kartoffel, som er smurt med soya og rå jomfruhummer. Normalt så går jeg i en lang buen uden om rå skaldyr (jeg er ærligt bare blevet for gammel og har spist på for mange restauranter til at lade som om, jeg synes, noget er godt, når jeg dybest set ikke forstår det med rå skaldyr, som for 10 år siden begyndte at være en trend på mange Michelin-restauranter i Danmark).

Derfor mener jeg, at
“Crispy Ebi”

Når det så er sagt, så må jeg bøje mig i støvet for denne servering, det var en gudeskøn mundfuld, og her fungerede det rent faktisk med rå jomfruhummer. Min medspiser holder slet ikke af det, så restauranten havde faktisk lavet en vegetarudgave, selv om de udtrykkeligt skriver, at de ikke tilretter deres prestige menu – rigtig god service! Inden vi forlader terrassen og den skønne udsigt mod Budolfi Kirke, får vi en sidste servering, hvor vi får en creme på østers, så lidt en “snydeøsters” men ikke desto mindre så gav den følelsen af at spise en østers – den var med agurk, wasabi og caviar.

Derfor mener jeg, at
“Østers” – dog lidt med snyd, da du først får den rigtige østers senere.

Sceneskift

Fra terrassen til “baren”, hvor vi får vores næste to retter. Her sidder du ret intimt og direkte face to face med køkkenchefen Christian Nurup, som med stor passion præsenterer de næste retter. Den første er “Wagyu, østers og Oscietra caviar også kaldet en ”Surf & Turf”, hvor jeg har valgt at sætte “deluxe” eller “extravaganza” bagefter”, da det er en ren luksusspise. Her får du rent faktisk østers, som er første gang på menuen.

På vores østers er der en tatar af Wagyu, som er marineret i soya og ponzu og toppet med en 14 års Oscietra caviar. For mig er det tæt på den perfekte kombination af velsmag. På dette tidspunkt smager vi også noget fra deres saftmenu, hvor vi får en saft på “Jonagold”-æbler, Ingrid Marie-æbler, kamille og tomat – den skal matche en grøntsagsservering, sjovt nok med tomat og tomatconsummé, som faktisk er svær at sætte vin til, derfor er det også spændende af få saft i stedet for vin. Det fungerer upåklageligt.

Derfor mener jeg, at
Også én af Christian Nurups signaturretter

Verdens bedste stykke sushi

Hvis du er glad for sushi, så vil du falde pladask for denne servering, som kommer direkte fra Christian Nurups hjerte. Det er nogle stykker Hiramasa, som er marineret i soya og miri i en uge, så de får en helt særlig textur, de serveres med en “sne” på ponzu og dild.

Derfor mener jeg, at
“Sushi” a la Christian Nurup

Min medspiser har det lidt svært med sushi, så derfor vakte den ikke lige så stor begejstring som hos mig, som næsten jublede. Jeg har tidligere været i Toyko og spist sushi på flere af de store restauranter der, og denne servering vakte en skøn association dertil.

Vi var utroligt heldige med “dagens fangst”

Dagens fangst skifter naturligvis lidt fra tid til anden, jeg vil nu gerne understrege, at lige meget om du får serveret den helleflynder, som jeg smagte, eller havkat, torsk, lange eller søtunge, så er det lavet til perfektion.

Derfor mener jeg, at
Helleflynder med en sauce på muslinger, grønne stikkelsbær og forårsløg

Lige nu er det dog helleflynder, som er stegt i rigelige mængder smør. Den serveres sammen med en sauce på muslinger og østers tilsmagt med yuzu og med grønne stikkelsbær til. Vinen dertil – Vincent Girardin Meursault Les Clous 2022 er én af dem, som du ikke glemmer i hast, flot stor Meursault fra Bourgogne. Duft af citrus, lime, grape, æbler og hasselnødder, smør samt vanilje. Flot og fyldig, perfekt balance mellem syrlig frugt og friskhed. Også en vin, som nok koster 500-600 kr. online.

Derfor mener jeg, at
Bourgogne fra øverste hylde

Aftenens bedste fiskeret

Det er ikke helt rigtigt, for at sige, at denne er den bedste, er som at skulle vælge mellem sine børn – praktisk talt umuligt, men det var én af dem, som jeg virkelig holdt af. Sort dansk hummer fra Limfjorden med en intens og cremet bisque. Hummeren var tilberedt til perfektion over deres “yakitori” grill.

Derfor mener jeg, at
Nok én af de bedste retter med hummer jeg har nydt nogensinde

Vinen dertil var for mig en gammel kending – 2022 Riesling Hengst Grand Cru, Zind-Humbrecht – og igen må jeg bare sige, at Bach & Nurup sætter deres niveau højt. Jeg er helt med på, at deres Lux klassisk vinmenu koster 1800 kr., men når der er vin på som denne, der koster 850 kr. online, så er jeg mere end lykkelig.

“Finish big”

Vores hovedret var en konfiteret due med sommergrønt, en indkogt sauce lavet på skroget fra due samt australske sommertrøfler. Jeg elsker de “store smage” – også om sommeren – jeg ved godt, at fisk, spæde grøntsager og syre er skønt – men jeg holder bare af de store smage, og due, sauce og trøfler rammer mig lige i hjertet. Vinen dertil var endnu én som imponerede.

Derfor mener jeg, at
Grillet Imperial due med rødvin og rødbede

2022 Sandhi Santa Rita Hills Pinot Noir er én af de Pinot Noirs som er lavet i den moderne verden i USA, men som minder om vin fra det gode gamle Bourgogne. Fremragende vin – én af dem, som kunne få mig til at lave bilen stå og tage en taxa hjem – vitterlig. Skøn kølig duft af kirsebær, hindbær, viol, peber og friske urter. Munden er syrlig, masser af tanniner og et fast frugtbid – en vin, som går perfekt til vores due.

Derfor mener jeg, at

“Monkey Bread” og is på rester af croissant

Jeg kendte slet ikke udtrykket “Monkey Bread”, men det er dybest set wienerbrød eller i hvert fald i den boldgade. Bach & Nurups er så godt, at de får flere bestillinger på det til takeaway og som kage til eftermiddagskaffen, og jeg forstår det godt. Det er fyldt med sukker, smør og kanel og smager himmelsk. Den anden del af desserten er en is, som er lavet på resterne af deres croissanter, som de har på deres morgenmenu. Disse to desserter får dit insulinniveau til at ryge gennem taget og antaget, at du var træt, så vågner du i et sandt “sugarrush”.

Hvis du nu tænker, at du ikke vil betale de 1600 kr., som deres Tasting Prestige Menu koster, så kan du besøge Bach & Nurup til morgenmad, hvor du kan købe deres “Monkey Bread” til 25 kr. stk., hvilket er utrolig billigt.

Jeg håber, du lægger vejen forbi Bach & Nurup, da det er en restaurant i absolut topform, som leverer på et niveau, som jeg ikke har set i Aalborg længe – Bravo!

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Skriv en kommentar