Opdateret: 2022-06-08

Den lille gårdbutik Birkemosegaard er meget velbesøgt i Havneby, som ligger på Sjællands Odde. De åbnede for noget tid siden en café, som ligger ovenpå gårdbutikken. De fokuserer på lokale og sæsonbestemte råvarer, hvor grøntsagerne ofte bestemmer menuen. Det er uformelt, der er højt til loftet, og stemningen er afslappet. Jeg besøgte dem for nylig til en sen frokost og gik derfra meget tilfreds – læs min smagsoplevelse her…

Birkemosegaard Køkken drives af Martin Kvedéris, som har erfaring fra både restauranter i København og New York, men er født og opvokset på Odden. For ganske nylig valgte han at købe “Olgas”, som du sikkert er kørt forbi, hvis du har taget færgen enten fra Århus til Odden eller omvendt – altså “Kombardo”, du ved 😊 Hvis du kigger forbi kan jeg anbefale, at du også besøger deres gårdbutik, som ligger under restauranten, den er fyldt med biodynamiske og økologiske grøntsager, brød fra deres bager samt lokalt kød.

Monopolet smager på: Birkemosegaard Køkken
Birkemosegaard…

“Menu du chef”

På menukortet står der “Det er sgu da højsommer”, hvilket understreger den uformelle tone på Birkemosegaard Køkken. Kort efter vi har sat os, kommer Martin svingende forbi og spørger, om vi ikke lige skal have et glas bobler? Det takker vi naturligvis ja til. Alt på vinmenuen er naturvin, og det er boblerne også – “Br. Dr. Becker fra Rheinhessen i Tyskland. Den er lavet på Riesling, er ufiltreret og smager og dufter fuldstændig som en god gammeldags “Københavnerstang” – hvis du er til bobler og naturvin samt noget, som er helt anderledes så hermed en kæmpe anbefaling.

Monopolet smager på: Birkemosegaard Køkken

Menuen koster 390 kr. til frokost for fire-seks retter. Der er to muligheder til forret, som består af enten “Blomkålspuré med urter fra haven” eller “Havesalat, blomster og fennikel”. Til hovedret er der valg mellem vegetar, som er “Violet spidskål med gedeyoghurt og purløg”, naturligvis fra haven eller “Lammekølle med peberrod og fløde”, som serveres med nye Annabelle-kartofler og rå zucchini. Som afslutning er der enten “Dagens dessert” eller ost med bær fra haven og rugbrød.

“Jeg bestiller det hele…”

Jeg bestiller “det hele”, altså således at min medspiser og jeg smager det hele, så vi får begge forretter og hovedretter samt dessert og ost. Videre bestiller vi deres vinmenu og juicemenu til 285 kr. og 165 kr. Vi starter med “snacks”, som er i den større ende og med masser af grøntsager. Vi starter med majroer og courgetteblomst med gransalt, dertil brød på Ølandshvede med rosensmør.

Monopolet smager på: Birkemosegaard Køkken
Lækkert surdejsbrød…
Monopolet smager på: Birkemosegaard Køkken
Majroer og courgetteblomst med gransalt…

Det slår mig, at grøntsager virkelig kan noget, og navnlig når de er dyrket økologiske og biodynamisk. Det smager glimrende, og er en rigtig god start. Jeg får serveret endnu et glas “Br. Dr. Becker”, og min medspiser får et glas juice på kamillete.

Monopolet smager på: Birkemosegaard Køkken
Birkemosegaard Køkken…

Restauranten er indrettet hyggeligt med lange borde i træ, masser af planter og blomster fra haven, som skaber en hyggelig stemning. Kort efter vi har fået snacks, bliver der et bord ledigt på deres altan, hvor de i alt har fire borde. Vi spørger pænt, om vi må rykke derud, hvilket er helt okay. Kort efter får vi vores forretter, hvor vi deler i porten.

Monopolet smager på: Birkemosegaard Køkken
“Havesalat”…

Havesalaten er skøn og fyldt med smag primært fra de spiselige blomster samt den urteolie, som de benytter. Blomskålscremen serveres lunken, og jeg undrer mig over, om den var tiltænkt at være kold eller varm, men min medspiser, som er meget erfaren, siger, at den skal serveres tempereret. Det smager skønt og forsvinder desværre lidt for hurtigt.

Monopolet smager på: Birkemosegaard Køkken
Lun blomkålssuppe…

“Danmarks bedste lam”

Jeg vil gerne indrømme, at jeg så inderligt gerne vil undlade at spise kød – jeg sværger virkelig! Men når jeg sætter tænderne i lam, som det jeg fik på Birkemosegaard Køkken, så er det bare svært. Lammet kommer fra Marsk i Sønderjylland og er helt enestående. Lammene dernede har det fantastisk med masser af plads og frihed til at hygge sig. Jeg har tidligere smagt walisisk lam fra højsletterne, som jeg troede var det bedste, jeg tog fejl.

Monopolet smager på: Birkemosegaard Køkken
Bedste lam jeg nogensinde har smagt…

Det er enestående og blandet med den tilhørende “peberrodsfløde”, friske urter og bagt hvidløg, så er det ren nydelse. Vores vin dertil er hvidvin, hvilket først undrer mig lidt, men det passer rigtig fint. Den er på Sauvignon Blanc og Chardonnay fra Loire i Frankrig. På kortet koster den 90 kr. glasset og smager skønt, den er en kende varm, men det går an.

Monopolet smager på: Birkemosegaard Køkken
Violette spidskål med yoghurt på gedemælk…

Nu lyder det lidt som om, at det violette spidskål kommer i anden række, hvilket er lidt unfair. Det var nemlig også lækkert. Det serveres grillet med yoghurt på gedemælk og masser af purløg. Det er sprødt og fyldt med smag af sommer. Da vi får det serveret, siger kokken, at der lige er lidt ekstra mad med, da de snart lukker, så jeg er er temmelig mæt efter denne omgang. Min medspiser får serveret en grøn juice på agurk, selleri, fennikel og spinat – som smagte rigtig fint. Vi tager en lille pause inden desserten.

“Det er sgu da højsommer”

Det passer glimrende på de lækre bær, vi får serveret til både “Dagens dessert” og osten. Desserten er marengs med flødeskum og friske jordbær fra haven. Osten tilfalder primært mig, da jeg elsker ost. Det er en dansk gedeost, som serveres med rugbrød og let syltede bær. Jeg elsker gedeost, også selv om de kan være kraftige. Synes det er glimrende.

Monopolet smager på: Birkemosegaard Køkken
Dessert – en god portion må man sige 😊
Monopolet smager på: Birkemosegaard Køkken
Lokal ost med friske bær til dessert…

Vores sidste vin bliver en udenfor kortet, da vi lige missede én til forretten. Den er fra Sancerre fra Sebastian Riffault på moden Sauvignon Blanc med 50 % Botrytis, altså druer der er gået den “ædle råddenskab” i – beklager udtrykket, men det er “hipster-juice” – let oxideret, masser af duft af petroleum, overmodne æbler og abrikos.

Monopolet smager på: Birkemosegaard Køkken

“De kører den hjem på charmen”

Det er afgjort maden, som Birkemosegaard Køkken har bedst styr på. Hvis Jamie Oliver boede på Sjællands Odde ville dette være hans absolut favoritrestaurant. Det er “bondemad med stil” – det er fokus på råvarer, og hvad “haven tilbyder i løbet af ugen”. Det er tilberedt perfekt, anrettet rustikt, naturligt og tilfældigt, og smagen er i top. På vinen virkede betjeningen lidt forvirrede og glemte faktisk vores vin til forretten, jeg var selv i tvivl om, det var meningen, men jeg tror det ikke. Alligevel så kører de den hjem på charmen. Jeg bemærker til desserten, at jeg tror de har misset et glas til os, og straks er der valgmuligheder mellem både det ene og det andet. Det understreger det uformelle, og det gør faktisk, at jeg som gæst føler, at de er kæmpe value for money. Regningen for to personer med fire retter, juicemenu og vinmenu samt vand lyder på 1155 kr. – helt fair for en skøn frokost med fokus på naturen.

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Write A Comment