Jeg får nok aldrig nok af fransk bistromad og slet ikke, når det er lavet med respekt for traditionerne og med fokus på kvalitet og god smag. Præcis sådan er det på Chez l’Ami, som ligger i Smallegade på Frederiksberg. Deres bistro er todelt, således at du til frokost kan få mindre franske retter samt smørrebrød, og om aftenen ruller de deres fulde menukort med franske lækkerier ud – læs anmeldelsen her.
Tidligere lå “Burgerklubben” i lokalerne, hvor Chez l’Ami nu holder til i Smallegade. Den lille bistro er hyggeligt indrettet med små cafélignende borde, fransk kunst på væggene, dæmpet belysning, som alt sammen skaber rammerne om bistroen. Når du åbner døren, er det første du lægger mærke til (hvis du altså som jeg ikke går med hovedet nede i din telefon konstant) det store plexiglas i gulvet, hvor der er udsigt ned til vinkælderen samt et stort bord, hvor du kan holde private dining.
Menu og a la carte
Chez l’Ami har en menu, hvor du får 4 retter for 445 kr. Den består af friteret østers, krabbesalat, steak frites på Angus samt crepes, som flamberes ved bordet. Derudover har de flere a la carte retter, som også er franskinspirerede, her finder du fx østers, tatar med fritter og salat chevre chaud. For at smage begge dele bestilte jeg menuen, og min medspiser bestilte en tatar til forret, dagens fisk, som var lange, samt créme brûlée.
Bedste vinmenu til pengene i København
Det er måske en overdrivelse, men vinmenuen på Chez l’Ami er fremragende. Ejeren går selv meget op i netop de store franske vine, hvilket skinner igennem på kortet, hvor du finder masser af lækkerier fra både Bordeaux og Bourgogne. Deres vinmenu koster 295 kr., og du får tre store glas, som alle er ærkefranske – Alsace, Bourgogne og Sauterne. Inden vi nåede til vinmenuen, startede vi dog med et glas bobler – Crémant til 115 kr. En Crémant d’Alsace Brut – Domaine Olivier Stintzi, som er ganske fin uden at være prangende eller fancy. Fin duft af citrus, æbler, hasselnødder og nybagt brød og i munden masser af syre og friskhed.
Ledsager til de friterede østers
Vores Crémant d’Alsace Brut – Domaine Olivier Stintzi blev ledsager til den første ret, som var friteret østers serveret på smørstegt spinat med sauce tatar til. Det er nok den bedst tilberedte østers, jeg har fået længe, og en skøn starter.
Krabbesalat og tatar
Den næste ret fra menuen var en rørt krabbesalat med en dild- og limemayonnaise, små sprøde brødcroutoner og skovesyre til. Masser af friskhed og dybde i retten.
Selv om, at jeg var på menuen, så smagte jeg naturligvis også tataren, det er hele ideen med at have en medspiser med. Den var fremragende og helt perfekt til min smag – masser af kød, som var toppet med karse, trøffelmayo og sprøde chips, et godt eksempel på en tatar der fungerer utrolig godt, da det er få lækre elementer, den består af.
Klassisk hovedret – men hvor er bearnaisen?
Det er sagt lidt med et smil på læben, men jeg troede, jeg skulle have bearnaise til min steak frites, i stedet for er det en pebersauce, som i øvrigt smager fremragende. Men tilbage til den klassiske hovedret, som er steak på ca. 200 gram af Black Angus. Den er stegt efter mit ønske, som er “medium-rare”, og smager skønt. Dertil er der sprøde fritter og en syrlig salat, som faktisk godt kan undlades, hvis du spørger mig, men der er sikkert mange, som forventer den slags.
Min ledsager beder om dagens fisk, som er lange (en hvid fisk, som minder en smule om torsk). den kommer med risoni (minder lidt om store risottoris) og en skummet fiskefumé. Jeg smager retter og konstaterer, at den er godt lavet, og at der er brugt masser af kærlighed (smør og fløde) i retten, præcis som det skal være.
Fremragende Bougogne til hovedretten
Som sagt er vinmeuen på Chez l’Ami på et højt niveau, og denne rødvin er med til at understrege min pointe. Det er en Domaine Philippe Girard fra Bourgogne i Cote d’Or, som på kortet koster 849 kr., og det er ret vildt at have sådan en rødvin på en vinmenu. Skøn duft af jordbær. hindbær, jordbund og vanilje. I munden er den læskende og har præcis det “Bourgogne-stempel”, som jeg elsker – syre, blide tanniner og en lækker delikat frugtsødme. Nogle steder kan du være heldig at finde den online til 250 kr.
Dobbelt op på dessert
På menuen er den klassiske “Crepes Suzette”, hvor du får pandekager flamberet i Gran Marnier og cognac med frisk appelsinsaft og vanlijeis. Jeg havde faktisk ikke troet, at den blev flamberet ved bordet, men det klarer tjeneren på trods af, at vi sidder ved ret små borde – imponerende.
Det foregår ved, at du får retten serveret, og så varmer tjeneren alkoholen i en lille kasserolle, sætter ild til det og hælder det over retten, så en anden version end den klassiske, hvor den typisk flamberes ved et lille rullebord. Det er flot udført, og retten smager skønt.
Min ledsager bestiller créme brûleé, som jeg også for lov til at smage. En fin klassisk afslutning, som også er lavet helt efter bogen. Vores sidste vin er også fransk og fra det område, som laver noget af den bedste dessertvin i verden, nemlig Sauterne – en skøn sødmefuld afslutning på middagen.
Alt i alt
På Chez l’Ami får du ægte fransk bistrostemning og klassiske retter til fornuftige penge. To personer kan spise der for ca. 1200 kr., hvis de tager menuen og vinmenuen. Her får du 4 serveringer og 3 glas vin af rigtig høj kvalitet. Det er helt tydeligt, at ejeren har en stor kærlighed til både fransk mad og ikke mindst vin. Det eneste, jeg ønsker af forbedringer, er, at der kommer bearnaise på menuen, men når det så er sagt, så kan jeg varmt anbefale at smutte forbi Chez l’Ami.