Gemyse ligger i Tivoli i København og er en lille oase, som du finder blandt de mange lys, skrig fra “Dæmonen”, “Det Gyldne Tårn” og forbipasserende glade gæster, som besøger én af Danmarks mest populære forlystelsesparker. Gemyse har, som navnet udtrykker, fokus på grøntsager og er en vegetarisk restaurant, som har eksisteret i snart 10 år. Jeg har besøgt dem tidligere, men tænkte at det var på tide med et genbesøg – læs om min oplevelse her.
Gemyse betyder “grøntsager” på tysk, hvilket passer ret godt til restauranten, som er fyldt med små bede, højbede og andre udplantninger af grøntsager omkring restauranten. Selve restauranten er også fyldt med planter, urter og masser af grønt, hvilket skaber en hyggelig atmosfære – desværre er akustikken ikke i top, og det virker hurtigt som om, du sidder og råber lidt til din medspiser – men kan du abstrahere fra det, så er det nu meget hyggeligt.
Vil du i Tivoli eller ej?
Det er det første spørgsmål, du skal stille dig selv, det afgør nemlig, at du bør overveje “En aften på Gemyse”, som indeholder en lang række af deres retter, som serveres i sæt som tilpassede portioner, vin til maden samt indgang til Tivoli, som koster 145 kr. pr. person. Denne del kommer du til at betale lige meget hvad, men hvis du ikke er den store tilhænger af Tivoli, så kan du vælge en anden tilgang på Gemyse. Prisen for “En aften på Gemyse” er 995. kr. fra mandag til torsdag og 1095 kr. fredag til lørdag. Her betaler du også indirekte for adgang til Tivoli. Dog kan du også vælge forskellige snacks og anretninger fra deres kort for færre penge, og er du ikke den store tilhænger af at gå rundt i Tivoli, så vil jeg styre uden om den “store pakke”.
“Alle snacks på kortet og mere til”
Hvis du vælger “En Aften på Gemyse”, så kommer du næsten til at smage alt, hvad de har på menukortet. Du starter med en lille suppe laver på svampe og en lille hapser lavet på syltet grønkål til – glimrende start og med masser af smag. Jeg erkender gerne, at jeg holder meget af kød, men når grøntsagerne som her er tilberedt så lækkert, så glemmer jeg det efter to minutter.
Fantastisk start
Vores næste serveringer var en haglbyge af snacks, hvor vi både fik svampe, kål, jordskok og masser af urter. Min favorit var helt sikkert “Wrap af sprødt grønt og urter”, som også er på deres snackskort – sprødt, friskt og med masser af smag, og så var der koriander i, hvilket altid “does the trick for me”. Derudover kan deres “falafel med saag” anbefales – saag er en indisk grønsagsret, som minder lidt om hummus (velvidende at det slet ikke er det samme) – den kan laves af spinat, broccoli eller andet grønt, som blandes med krydderurter og olie. Perfekt som “dip” til falaflen.
Derudover fik vi “østershat med sesam og østersblad”, “bøgehat med kastanje” – fritereret og utrolig lækker samt “tortilla med jordskok og karse”.
Vores vin dertil kommer efter min mening lidt sent på bordet – nu står der ganske vist 3 glas på menuen, men de efterskænker utrolig gavmildt, så hvorfor ikke servere et glas bobler som det første? Vores vin var fra den østrigske vinmager Hager Matthias og en “Pét-Nat” på druen Zweigelt – glimrende glas, som havde skøn duft af vilde jordbær, vandmelon, citrus og rabarber. Det er ikke en 100 % naturvin, men den er lavet efter principperne.
“Mundrenser”
Første ret fra menukortet, som ikke var en snack, var “Glaskål med æble og stikkelsbær” – reelt var det ikke en mundrenser, det er min fortolkning, da jeg følte, det var en fin overgang fra snack til lidt større retter.
“Aftenens bedste ret”
Som sagt så glemmer jeg ret hurtigt, at jeg ikke spiser kød, hvilket er rart – men ét er at glemme det, noget andet er at føle, at det faktisk ikke er nødvendigt, og det var præcis, hvad den næste ret fik mig til – “Rødbede med friskost, ristede hasselnødder og solbær”. Retten havde det hele, syre, sødme, friskhed, sprødhed og dybde. Nogle vil måske sige, at den grundet solbærrene var til den søde side og sagtens kunne serveres lige inden desserten, men for mig, gjorde det intet. Denne ret vil jeg huske som den bedste vegetarret, jeg har spist i 2022.
“Hovedretter”
De næste tre retter betragtede jeg som hovedretter, og der var skruet helt op for smagen –
“Friteret polenta med ahorn, majs og brændt hvidløg”, “Svampe med pastinak og syltede sommerløg” og “Hø-bagt selleri med confiteret hvidløg og fermenteret kål”. Den første af de tre retter var den bedste for mig – polenta smager som sådan ikke af ret meget, men stegt i nok smør og med ahorn, majs og hvidløg så kan det virkelig noget – virkelig lækkert. Først omkring den næstsidste servering af hovedretterne får vi vores anden vin – dog var der efterskænket gavmildt indtil da, så det gjorde egentlig ikke så meget.
Thomas og Claudia Hareter er ægteparret bag “Hareter”, som laver den vildeste økologiske østrigske vin. Jeg har smagt flere af deres udgaver og holder meget af deres Pinot Blanc, som med garanti er en Pinot Blanc, som du aldrig har smagt den før. I næsen har den duft af æbler, pære, grape og lime – hvor man tænker, at det er en vin, som er til den syrlig side. I munden er den fyldt med smag af sødmefuld frugt, hasselnødder og har et hint af hav. Fremragende vin, som med fordel kan serveres langt tidligere på menuen.
Afslutning
Vores desserter var “Grillet blomme med sake iscreme og shiso”, hvor blommen vist var grillet og frosset ned, så den virkede som en is. Her må jeg bare tilstå, at jeg er lidt som Søren Gericke – min dessert skal altså være sød!
Giv mig noget vaniljeis med varm chokoladesauce, en creme brulee eller en fyldig chokoladekage. Selve desserten her var sådan set fin nok, det var bare ikke i min smag. Den sidste dessert var væsentlig bedre – “Pistacie med syltede grønne jordbær og bergamotte” – bedre end den første. Dog må jeg sige, at Gemyse er absolut stærkest på deres retter i det salte køkken.
Kommer jeg tilbage?
Det gør jeg helt sikkert, men det bliver for at smage deres nye retter i det salte køkken, for det er klart her, Gemyse har deres styrke. De formår at trylle med grøntsagerne, og selv om du er inkarneret kødspiser, så vil jeg godt garantere, at du glemmer denne del ret hurtigt. Navnlig deres ret med rødbede, friskost og solbær vil jeg huske de næste mange år.
Navn: Gemyse, Tivoli
Hvor: Tivoli, Vesterbrogade 3, 1620 København
Pris: $$$
Vil du se en større oversigt over restauranter i København, så læs med her!