Opdateret: 2022-08-06
Du finder Restaurant MOTA i Nykøbing Sjælland i det tidligere psykiatriske hospital, hvor “Anneberg Kulturpark”, som ejes af Gitte Klausen, nu ligger. Ét af trækplastrene til stedet er afgjort Restaurant MOTA, hvor nu aktuelle Michelin-kok Claus Henriksen står bag gryderne. For nylig modtog restauranten en kæmpe hæder – den første Michelin-stjerne. Restauranten har fokus på lokale råvarer, grøntsager, fisk og alt det bedste fra Odsherred, hvor Claus og MOTA ønsker at give den perfekte “fra jord til bord”-oplevelse – velkommen til Claus’ univers “MOTA”.
Claus Henriksens CV rummer navne som Noma, Formel B, Søllerød kro og senest Dragsholm Slot, som i 2017 fik tildelt en Michelin-stjerne. Hans kælenavn er “MOTA”, hvilket er årsagen til navnet på restauranten.
Varm og indbydende restaurant
Der er fokus på nærvær, varme og ikke mindst jordforbindelse på Restaurant MOTA, og det mærker du dét sekund, du træder ind ad døren, hvor du bliver modtaget af et veloplagt personale, som oprigtigt virker til at nyde deres aften lige så meget som gæsterne. Jeg ankommer med min medspiser og et fantastisk vennepar, der tidligere har spist på Restaurant MOTA flere gange.
“Mørkt og sart”
Menuen på Restaurant MOTA består af snacks, 6 retter og efterfølgende sødt til kaffen, prisen er 1100 kr. hvilket er billigt, navnlig i disse tider. Vi springer alle på menuen, og jeg bestiller den tilhørende vinmenu til, hvor to af gæsterne kraftigt overvejer restaurantens “Psykel” vinmenu (en lille reference til det psykiatriske hospital) – meget kreativt. Denne vinmenu består af et enkelt glas vin, og resten er alkoholfrit, så man roligt kan køre eller cykle hjem. I stedet for beslutter de dog at bestille én vinmenu til deling, som de to udvalgte chauffører kan nyde.
Snacks
Vi lægger ud med forskellige snacks, hvor den første er en kold suppe på asparges, agurk, og fennikel med en røget olie over – en fyldig og glimrende starter, som også køler mig lidt, hvilket er tiltrængt, da temperaturen siger 27 grader. Vores næste snack er en lille lækker hapser. En skal lavet på jordskokker med ostecreme, syltede porrer, bacon og tørrede purløgsblomster – nøj, en lille lækkerbisken, en af dem som man snildt kan spise 3-4 stykker af.
Vores ledsager er et glas bobler på 100 % Chenin Blanc fra Vouvray med masser af noter af toast, hasselnødder, tropisk frugt og citron. Et glas med masser af fylde, syre og en god friskhed, som passer perfekt til vores snacks.
“Rådhuspandekager”
En af gæsterne ved bordet spørger Claus, om der er “pandekager” med – hvor Claus kækt svarer, om der menes “Rådhuspandekager” – dog ikke, nærmere nogle små delikate pandekager, som er fyldt med urter og grønt, som giver en sprød lille rulle med masser af friskhed. Vores sidste snack, inden vi går videre til forretterne, er confiteret æggeblomme med mørk chokolade, en cremet og lækker snack, som jeg faktisk vælger at drikke som et “shot” – det fungerer helt fint.
“Kan de lide østers?”
Vores først ret er “let geleret østerssaft med valnødder og dansk tang”, hvor vi får serveret en Expression du Terroir Blanc fra Domaine Rolet til. Hvis du kan lide østers, så er dette helt sikkert en ret for dig – den er frisk, subtil, ren og mineralsk i udtrykket – uden at der skal sammenlignes, minder den mig om nogle af dem, som kunne nydes på NOMA’s fisk- og skaldyrsmenu, da de åbnede den seneste restaurant. Jeg elsker østers, men vil gerne tilstå, at gele ikke er mig, men i denne sammenhæng går det an, dog mest fordi der er sprøde valnødder til.
Vores vin er særdeles velvalgt – den har “sherry-noter”, som er en kende oxideret kombineret med valnødder, anis og et hint af tropisk frugt.
Næste ret er nye løg kogt i skaldyrssmør med syltede blomster – en ret som understreger, hvor meget grøntsager kan. Reelt kunne man sagtens have serveret et stykke lam hertil eller sommerbuk, men det ville fjerne fokus fra retten, som står fremragende i sig selv.
Vores ledsager er Anima Mundi lavet på “Xarel-lo”, som nok er mest kendt fra Cava – skøn vin med masser af syre, fylde og dybde til at matche løg og smør.
Bagt pighvar med stegte strandurter og muslingesauce
Nogle gange skal det bare være enkelt, ikke? Havets gourmetkonge pighvarren med stegte strandurter, som med stor sandsynlighed er sanket lige rundt om hjørnet, toppet med en ustyrlig lækker muslingesauce. Der er stille ved bordet, og retten nydes fuldt ud – det smager nemlig fantastisk.
Vores ledsager er “Drilling” fra den lokale Vejrhøj Vingård. Den er lavet på “Hibernal” og er fyldt med syre og både dufter og smager af hyldeblomst og stikkelsbær. En vin jeg har drukket flere gange, som er en glimrende lokal sommervin.
Aftenens bedste ret
Køkkenhavens konge – den hvide asparges spiller første violin til vores “hovedret”, som, tjeneren også gør opmærksom på, nok er aftenens bedste ret, og at vi godt kan glæde os. Grillede asparges fra Søren Wiuff med en fed, cremet sauce på oksefedt og aspargesjuice – yes du læste rigtigt, men det giver så én af de bedste saucer, jeg nogensinde har smagt.
Tjeneren har ret – det smager fantastisk, og det imponerende er, at noget så enkelt kan fungere så godt. Vi napper en velfortjent kunstpause, hvor vi sætter os udenfor for at nyde omgivelserne. Der er rigtig fint på Anneberg Kulturpark, hvor der arbejdes meget for at samle folk til forskellige events. Imens vi snakker, kommer Claus ud med et glas rødvin på “Poulsard”. Han forklarer, at vi ikke skal snydes for et glas rødvin – meget gavmildt. Poulsard er en drue, som minder en kende om Pinor Noir, den vin, vi nyder, er fra 2003 og har noter af appelsinskal, jordbær, svampe, jordbund, vanilje – spændende at drikke den slags og en flot gestus.
“Julsø Maestro”
Er navnet på osten, som er hovedpersonen i næste ret. En ost fra Them Andelsmejeri, som ligger omkring Skanderborg. Retten er simpel – som alt andet i øvrigt. Den serveres med en saltet honning og en bisquit på boghvedekerner, som udgør det sprøde element. Det smager skønt og jeg får endda lov til at afslutte min medspisers halvdel, da hun ikke er den store ostespiser.
“Barndomsminder”
Vores dessert minder mig mest af alt om mit barndomshjem på Thuresensvej i Nørresundby, hvor vi havde en kæmpe urtehave med kartofler, rødbeder, asparges, rabarber, hindbær og jordbær. Hver sommer passede og plejede min far haven, hvilket betød masser af lækkerier – dengang satte jeg ikke så meget pris på det, men jeg husker dog de kæmpe skåle med friske danske økologiske jordbær, som vi spiste os mætte i hver eneste aften sommeren over.
Smagen var så intens, sød og rig fra jordbærrene, at jeg næste kan smage dem endnu, når jeg tænker tilbage – sådan er den afsluttende dessert på Restaurant MOTA: “Jordbær fra Troldebakken med egetræ” hvor den sidste del er en sauce, som giver lidt ekstra sødme – godt gået Claus!
Man får kringle, når man er på hospitalet
Vores afslutning til kaffen er hjemmelavet kringle, det fik man nemlig altid, når man var på hospital i gamle dage. Dertil får vi også en lille kransekage lavet på solsikker – begge dele en glimrende og fin afslutning på en god middag.
Prisen pr. person er ca. 2400 kr., hvis du vælger at få bobler med – ellers er prisen 1100 kr. for mad og 1100 kr. for vinmenu, hvor du får rigeligt med vin og ikke mindst flotte spiselige oplevelser. Det er stor value for money, og lige nu en af Danmarks billigste Michelin-restauranter.