Inviteret af Restaurant Tri/Tivoli
En perle i Thy, Restaurant Tri beliggende i den lille vestjyske by Agger, er et enestående eksempel på, hvordan gastronomi og natur kan smelte sammen. Restauranten fik sin første Michelin-stjerne i 2023 og har siden tiltrukket madelskere fra hele landet. De næste 6 uger er den dog at finde i “Det Japanske Tårn” i Tivoli.
Den vestjyske restaurant Tri er kommet til Østersøen eller tæt på, den er nemlig for en kort stund kommet til København, hvor du kan besøge den i “Det Japanske Tårn”, som er omdannet til POP-UP-restaurant.
Jord, hav og himmel
Navnet “Tri” henviser til de tre elementer, som restauranten bygger sin filosofi på: jord, hav og himmel. Disse elementer afspejles både i maden, æstetikken og den samlede oplevelse, hvor naturen omkring Thy danner rammen for et nordisk madunivers.
Bag restauranten står kokken Nicolas Min Jørgensen, har været kaptajn for kokkelandsholdet i 8 år samt hjulpet Substand til deres stjerne i 2015-2018. Nicolas har en stærk passion for lokal forankring, og hans tilgang til madlavning kombinerer teknisk præcision med en dyb respekt for råvarernes oprindelse. Hans vision med Tri er at skabe en gastronomisk fortælling, der hylder det vestjyske landskab og dets rytme.
En omvej værd
Min hjemby er Aalborg, og selvom jeg kunne køre til Agger på ca. 1 time og 50 minutter, så synes jeg, turen har været for lang til, at den var det hele værd. Derfor var jeg heller ikke længe om, at takke ja til at besøge Tri, da muligheden bød sig, og en invitation landede hos mig. Allerede nu vil jeg dog gerne afsløre, at turen 100% sikkert havde været det værd – Tri leverer fremragende mad, hvor det for mig var et helt nyt take på “New Nordic”. Jeg troede fejlagtigt, at det ville være de helt subtile smage, uhyre rene udtryk uden alt for meget smag og primært krydret fra skovens urter – men hos Tri er det både det og meget mere.

Menuen hos Tri er baseret på lokale råvarer fra Thy, Limfjorden og Vesterhavet. Her serveres en fast tasting menu, som skifter efter sæsonen og ofte indeholder fisk, skaldyr og urter fra nærliggende producenter. Retterne præsenteres med stor respekt for naturen, og oplevelsen er både sanselig og fortællende.
På menuen finder du
Jeg vil sige et festfyrværkeri af en menu – faktisk var jeg blæst pænt bagover. Menuen er centreret omkring det nynordiske koncept, så vores menu startede med – og hold nu fast – “Algesyltet selleri med dansk tang” – en grøn tangmayo, en lun souffle på halestykker af den helleflynder, som senere var på menuen. Det smagte guddommeligt! Fun fact: Retten er inspireret af, at en kunde engang lidt kækt spurgte, om Tri ikke burde have fiskefrikadeller på menuen – hvilket der faktisk kom, og denne er inspireret af netop gode gamle fiskefrikadeller.
De resterende snakcs var kartofler, torsk og rogn, som blev serveret som en brandade samt friterede fjordrejer med inaktiv gær og mayo.
“Der er altid østers på menuen”
Sådan lyder det fra Nicolas, da denne ret kommer på bordet. Sagen er den, at nogle af de bedste østers, der findes i Danmark, kommer fra Limfjorden, som ligger tæt på Agger, så derfor skal der også være østers på menuen. Den blev serveret på emulsion af østers på en bund af mayo-friskost og østers fra Limfjorden, som var lynpocheret, saltet, og serveret med kål og en sauce på base af kærnemælk med dildolie. Jeg vil gå så langt som til at sige, at selv dig, som ikke kan lide østers, ville nyde denne ret.

“Vestjysk Panna Cotta”
Jeg er kæmpe fan af det her mash-up, som Tri formår at lave, når de laver mad fra det nynordiske køkken men med inspiration fra de klassiske retter – nu skal det dog siges, at overskriften er én jeg fandt på, men det er faktisk ikke så langt fra sandheden.
Retten var med de absolut første Limfjordshummere og et låg af letsaltet creme fraiche overhældt med en æblemost fra “Niller” – altså Niels fra Thy Økobær Nicolas’ nabo, så ja, det er virkelig lokalt det her. Præcis denne skønne uformelle tilgang skaber en afslappet stemning, når du spiser på Tri eller på deres POP-UP i “Det Japanske Tårn”.
“Tangpasta”
Normalt, så er jeg bare ikke glad for tang – nu siger jeg det ærligt, jeg hader det faktisk. Hele “nullernes” fejring af “skøn” tangsalat fra diverse sushi-restauranter forstod jeg aldrig. Jeg er helt med på, at det er sundt, men ærligt så synes jeg ikke, det smager godt. Det kan gå til sushi, men her stopper festen så også for mig. Endnu gang, så blev mine fordomme gjort til skamme – da jeg åbenbart er stor fan af “tangpasta”, som her blev serveret med muslinger, der var pocheret med dansk miso, løg og en en pasta på dansk tang. Fremragende servering.

Jeg kunne fortsætte længe med at skrive om maden, da vi også fik “parkhouse-rolls” som er en form for brioche bagt med ølandshvede og penslet med svinefedt. Vi fik helleflynder med en souffle af dådyrfars serveret på en syndig kartoffelmos (vi snakker 50/50 her – altså 50% smør) og skønne desserter. Dog synes jeg, at du skal have resten som en overraskelse i stedet for.

Vin og saftmenu
Vinmenuen er primært klassisk, hvor du lige nu finder områder som Champagne, Loire og Bourgogne – primært i den lette og elegante ende af skalaen. Dog er der også vin fra Terra Alta, som var ret spændende. Saftmenuen er “Tris” egen – dog lavet i samarbejde med Thy Økobær, som laver noget af den bedste saft i Danmark. På menuen finder du bl.a. hvid ribssaft med stikkelsbær og peberrod, hvor der var fuld tryk på duften, samt en vild pendant af rød ribssaft, bøgerøget malt fra Thy Whisky og blegselleri.

Prisniveau: En middag på Tri ligger typisk på omkring 3000 kr. pr. person for den fulde menu med vinmenu, hvor maden koster 1800 kr. og 1200 kr. Der tilbydes også en alkoholfri drikkemenu med fermenterede juicer og lokale infusioner til 800 kr.
Lige nu kan du i forbindelse med POP-UP i Tivoli få deres menu – dog nedskaleret en smule fra ca. 18 serveringer til 14 serveringer – og prisen er 1600 kr. Den tilhørende vinmenu koster 1000 kr., så der er lidt penge at spare. Helt grundlæggende er det billigt for både mad og vin på en Michelin-restaurant.
Hvorfor besøge Tri? Tri er for dig, der søger en kulinarisk oplevelse ud over det sædvanlige. Med sit fokus på terroir, enkelhed og naturens rytme er det en restaurant, der formår at forene gastronomisk håndværk med nordjysk jordnærhed og poesi. Lige nu har du endda chancen for at besøge dem i København.
Hvor: “Det Japanske Tårn”, Tivoli, København.
Bestilling: Book bord her.
Pris: 1600 kr. for menu, 1000 kr. for vinmenu, 700 kr. for saftmenu, 220 kr. for et glas champagne.