Artiklen indeholder affiliatelinks
For ca. 10 år siden var den helt store hype “ActiFry”, en form for varmluftsovn, som roterede, og dermed kunne du lave fx pommes frites, som fik en sprødhed, der næsten var ligeså god som de friturestegte. Forskellen var blot, at du kunne nøjes med en spiseskefuld olie modsat flere liter til en frituregryde. Nu er næste store hype i gang, og det er “Airfryer”, jeg har kigget på Qookwares airfryer på 7,5 liter – læs hele testen her.
Jeg har anmeldt og testet køkkengrej de sidste ca. 15 år, og hver gang der kommer noget nyt, som motiverer folk til at lave mad, så er jeg altid glad og positiv. Tidligere har det været fx ActiFry, Sousvide i forskellige udgaver, som har udviklet sig en del, siden det var et 10 liters vandbad, som fyldte halvdelen af ens køkkenbord. Ellers har der været diverse ovne, som har kunnet alverdens ting – seneste udvikling og teknologi indenfor ovne er, at de har indbygget kamera, som kan måle og holde øje med maden og selv (næsten) lave det færdigt. Airfryer og navnlig Qookwares handler dog ikke om ny teknologi, det handler mere om at bruge eksisterende teknologi i en anden indpakning.
Hvad er en airfryer?
En airfryer er en mini varmluftsovn. Den skyder varmluft ned fra toppen, som cirkulerer rundt modsat en varmluftsovn, som typisk blæser bagfra. Dens størrelse varierer fra 5 liter til ca. 12 liter – dog har nogle enkelte mærker som “Swiss Pro+” lavet en udgave på 24 liter, men så går hele ideen lidt af fløjten, da det netop er størrelsen, som gør, at den kan varme rummet væsentlig hurtigere op end en almindelig ovn, som typisk er på 35-50 liter. Så en airfryer er en lille varmluftsovn, som varmer fra toppen og ikke bagfra.
Hvor meget strøm bruger min airryer?
Det er naturligvis forskelligt fra produkt til produkt, men en airfry har typisk et strømforbrug på 1500-2000 watt i timen, hvor en almindelig ovn ligger på 2000-3000 watt i timen, dermed kan der være en besparelse på op til 50 %. Forbruget vil for en airfryer ligge på 1-2 kWh, hvor en almindelig ovn ligger på 2-3 kWh. Det betyder at du bruger 2-4 kr. i timen på en airfryer og 4-6 kr. i timen på en almindelig ovn. Desuden er en airfryer hurtigere til at nå en temperatur på 200 grader end en almindelig ovn, så den har et klart forspring. Omvendt så er en airfryer mindre, så du vil fx ikke kunne lave kartofler og en kylling på samme tid.
Konklusionen er derfor, at du ikke bør investere i en airfryer for at spare penge på strøm, da det vil tage dig ca. 340 timer (udregnet ved en maksimal besparelse på 4 kr. i timen og en pris for en airfryer på 1349 kr.)
2-6 kr. i timen = 4 i tmen /1349 kr. = 337 timer
Jeg mener i stedet, at du bør købe en airfryer af følgende årsager, som er summeret op her. Den primære er, at det er utrolig nemt at lave mad i den, og det motiverer typisk rigtig mange til at kaste sig ud i madlavning.
Hvad er fordelene ved en airfryer?
- Hurtig opvarmning
- Kortere tilberedningstid
- Utrolig nem at bruge og motiverende for nye amatørkokke
- Mulighed for tilberedning med mindre fedtstof
- Nem at rengøre – rist og skål fra Qookware kan sættes i opvaskemaskine
Førstehåndsindtryk & Unboxing
Qookwares model er én af de mere simple på markedet. Den har i modsætning til mange andre ikke et kompliceret display, men i stedet er den mere til den analoge side, hvor der er to drejeknapper. Den ene styrer temperaturen, som går fra 80 til 200 grader. Den anden styrer tiden, som går fra 1 min til 60 min. Den er lynhurtig at unboxe og sætte til, faktisk går der ikke mere end den tid, det tager at få den ud af kassen. Én ting, som adskiller Qookware fra mange andre modeller udover, at den er enkel, er, at den åbnes opad og ikke har et fad med håndtag.
Design og kvalitet
Design er altid en subjektiv vurdering – Qookware holder den i et simpelt design, i en brækket hvid og sort (tonet) skærm. Drejeknapperne samt knappen til at åbne låget med har plastikkrans som er guldfarvet. Jeg synes, den ser godt ud og passer glimrende ind i mit køkken. Den består af hærdet plastik og en rist i rustfrit stål, så medmindre du smider rundt med den, så skal den nok holde i mange år.
Selve testen af Qookware Airfryer
En test af en mini varmluftsovn vil altid være rimelig enkel. Kan den varme op til den anviste temperatur? Ja, det kan det – det tager Qookware Airfryer ca. 90 sek. at nå 100 grader, og når den rammer 200 grader, så er der gået 3 minutter. Den holder en konstant temperatur, men mister naturligvis lidt grader, når låget åbnes. De er dog hurtigt indhentet.
Det er lidt sjovere at se, hvordan maden tilberedes i en airfryer. Jeg har testet en del forskelligt – flæskesteg, bacon, stegt flæsk, kylling, broccoli og endda lavet pølsemix deri. Det hele fungerer glimrende – varmen fordeles jævnt, og der er stegeskorpe på både flæsk og kød.
Den er nem at betjene, det går hurtigt, og så er det rart, at der er 7,5 liter at lave mad i. Det betyder, at du fx kan stege 16 store falafler i den, eller at du kan lave en lille flæskesteg, en kylling eller en god omgang pølsemix, hvor der er rigeligt til to personer.
Med tiden kommer jeg helt sikkert også til at lave kage, tærter og lignende, og så er jeg ret overbevist om, at mine tre piger vil bruge den endnu mere end mig – og netop det trækker væsentligt op i anmeldelsen.
Dommen
Qookware airfryer gør det glimrende, den kører bare derudaf og virker næsten opslidelig. Den kan have 7,5 liter, hvilket er godt og trækker væsentligt op. Det enkle design gør, at det er lynhurtigt at komme i gang med at lave mad. Prisen er fornuftig, når der sammenlignes med andre airfryers med samme størrelse. Man kan altid diskutere, om det er en fordel eller en ulempe, at den blot har to drejeknapper i forhold til et digitalt display. Nu handler hele airfryer-konceptet om, at det skal være enkelt, nemt og simpelt, så i denne test trækker det op. Vi ender på fem flotte stjerner. Du kan købe Qookwares Airfryer her.
De varme og nemme facts
Kapacitet: 7,5 liter
Varme: Mellem 80 og 200 grader
Opvaskemaskine: Ja
Rist i rustfrit stål