Når jeg hører ordet vin, så tænker jeg altid på fransk rødvin, italiensk rødvin og naturligvis også spansk rødvin – da disse områder er nogle af de mest populære, når det kommer til det rødvin, som drikkes og nydes i Danmark. Men ærligt talt så er det lidt snæversynet af mig, så derfor har jeg sat mig for at kigge lidt bredere i verden – der findes nemlig masser af områder, som jeg ikke anede laver vin – dem har jeg kigget på i denne artikel.

I artiklen kigger jeg på vin fra Georgien, Ungarn, New York – yes, du læste rigtigt – og Montecucco, som ligger i Italien, hvor Italien som vinland bestemt ikke er besynderligt, men lige netop dette område er overset og måske ét af de sidste steder i landet, hvor du kan finde vin, som ikke er stukket af i pris og fortsat har høj kvalitet.

Georgien

Vi starter i Georgien, hvilket er oplagt, da det faktisk er ét af de ældste vinlande i verden og måske det sted, hvor vin oprindeligt stammer fra. Deres vinhistorie går mere end 8000 år tilbage, hvor der er dyrket druer til fremstilling af vin. Landet har intet mindre end 500 sorter, hvor deres nationaldrue er “Saperavi”, som du kan læse mere om ved vinen “Bedoba Saperavi” fra 2020. Vi starter dog med deres orangevin, som er ret spændende.

Bedoba Orange, Kakheti

Denne er en vild orangevin, som du med garanti vil blive positivt overrasket over – den er lavet på Rkatsiteli og Kisi,som er lokale druer. I næsen har den duft af citrus, æbler, appelsinskal, abrikos samt duft af eg, gær og et lille hint af fløde/ymer. Det er en vin, som du sagtens kan sidde længe og dufte til, da den udvikler sig ret meget i glasset. I munden er den let fyldig, tør og har en skøn syre og frugtfylde. Server den for én som går meget op i vin, og lad vedkommende gætte på hvad det er.

Vin fra områder i verden du måske ikke anede laver vin?
Orangevin fra Georgien

Point: 92/100
Pris: 145 kr.


Bedoba Saperavi, Kakheti

Jeg er helt vild med vin fra dele af verden, som man aldrig havde tænkt som store vinlande. Denne er fra Georgien og lavet på 100 % “Saperavi”, som er en lokal drue. Det giver en vin med masser af sødmefuld frugt – duft af brombær, solbær, “rødgrød med fløde”, “kogte bær” samt nelliker, labre larver, skovbund og en lille smule røg. I munden er den stor, fyldig – masser af powerfrugt og store tanniner samt masser af sødme, men også syre, som skaber balance. Det er en vin for dig, som godt kan lide de store fyldige og let sødmefulde vine. Ret imponerende.

Vin fra områder i verden du måske ikke anede laver vin?
Noget af det bedste jeg har smagt til prisen

Point: 92/100
Pris: 125 kr.


Ungarn

Vi går fra Georgien og til Ungarn, som også laver en del vin – faktisk har de omkring 120.000 hkt. vinstokke, hvor omkring 70% er til hvidvin og 30% til rødvin. Deres vinhistorie går også mange år tilbage i tiden, men ikke helt så langt som Georgiens. Hvis du synes, at “Tokaj” lyder bekendt, så skyldes det, at det er deres verdensberømte region, som producerer dessertvin, som er noget af det ypperste, der findes. Det ligger på niveau med det, som Sauterne i Frankrig kan producere. Men hvad så med resten? Lad os se på et nærmere på det.

2022 Harslevelü Tokaji Dry, Carpinus

Hvis du har smagt Tokaj, som er regionen, der laver den berømte dessertvin, så vil du kunne genkende lidt af stilen i denne vin. Den er lavet på druen “Hárslevelu”, som er en hvid drue, der dyrkes meget i Ungarn. Det er svært at sammenligne den med andre druer, for reelt er den helt sin egen, men den kunne godt minde en smule om en blanding mellem Pinot Gris og Gewürztraminer. Næsen er fyldt med duft af syltede lyse frugter som fersken og ananas samt en frisk duft af citrus som citron og lime. Efter lidt tid i glasset fornemmes sødmefulde noter af honning og karamelliserede æbler. I munden er den frisk og har en skøn fylde, hvor du fornemmer både frugtsødme og mineralitet samt en formidabel syrlig afslutning .

Vin fra områder i verden du måske ikke anede laver vin?
Fra et legendarisk område!

Point: 92/100
Pris: 99 kr.


2022 Furmint Tokaji Grande Reserve, Carpinus

Ungarsk hvidvin, som kan få de fleste hvidvinsentusiaster op af stolen – inklusiv mig selv, og for denne vin bliver jeg gerne stående lidt, den er nemlig fremragende. Den er lavet på “Furmint”, som nok er den mest kendte drue fra Ungarn. Næsen bydes på duft æbler, friske blomster, citrus, tomatstilk, umodne blommer, vanilje, honning og et hint af fløde. I munden er den elegant og har en skøn friskhed over sig med en god styre og en skøn blid fylde.

Point: 93/100
Pris: 155 kr.


New York Long Island

Dette topper nok listen over områder, som jeg i hvert fald aldrig havde tænkt som vinområde! The state of New York!? Den er god nok – det er nemlig på Long Island, hvor Wölffer Estate bl.a. har vingård, hvor de producerer noget af den vildeste vin, der findes. Næsten alle deres vine er opkaldt efter heste, da heste også fylder en stor i ejerens liv. Wölffer Estate er grundlagt i 1988 af Christian Wölffer, men drives i dag af hans børn Marc og Joey. Udover at have vingård i den lille by Sagaponack, som ligger ca. 170 km. fra New York er der også vinmarker i Argentina og på Mallorca. Det bedste ved det hele er, at de laver fremragende vine på bl.a. Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Chardonnay og Pinot Noir. Første gang jeg hørte om netop Wölffer var i HBO serien “Billions”, hvor de bl.a. drikker deres rosé. Der er mere om Wölffer Estate på bloggen.


2020 Perle Chardonnay, Wölffer Estate

100% Chardonnay – 100% amerikansk – 100% nydelse – det er sådan cirka hvad du får ved denne “2020 Perle Chardonnay”, som er fremragende. Næsen er fyldt med duft af grillede citroner, gule modne æbler og ferskner, tropisk frugt, ristede hasselnødder, nybagt brød, smør, fløde og et lille hint af sødme. I munden er den cremet, har masser af frugtsødme, som holdes i flot balance med syre og en underliggende mineralitet – det er “Frenchman in New York”, og denne franskmand kunne sagten komme fra Bourgogne – flot vin!

Vin fra områder i verden du måske ikke anede laver vin?
Made in USA

Point: 94/100
Pris: 299 kr.


2019 Landius Pinot Noir, Wölffer Estate

Vi bliver i New York og går direkte til 100 % Pinot Noir, som jeg har svært ved ikke at trække på smilebåndet over, når jeg dufter til den. Det er et pragteksempel på Pinot Noir fremstillet i den nye verden med den gamle verdens traditioner (ny verden = USA, gammel verden = Europa). Næsen er fyldt med duft af hindbær, kirsebær, blåbærmarlade, blommer, læder, ristede nødder og neliker. Munden er fyldt med smag af poleret frugt, syre og en perfekt balance mellem krop og elegance.

Point: 95/100
Pris: 359 kr.


Montecucco – Italien

Italien er ikke et nyt vinland og er i forvejen ét af de mest kendte i hele verden. I Danmark er det landet, hvor vi importerer mest rødvin fra, men der er kroge og gemte perler i det store vinland, som producerer over 50 millioner hektoliter. Vi dykker ned i området Montecucco, som også kaldes “Brunellos baghave”, hvilket skyldes, at det ligger lige op til. Her får du kæmpe value for money, som denne 2019 Montecucco Rosso Riserva DOC, Castello di Collemassari tydeligt understreger.


2019 Montecucco Rosso Riserva DOC, Castello di Collemassari

Til prisen er denne vin noget af det bedste, du får ud af Italien. En lille perle, som leverer vin til priser, som er noget mere overkommelige end mange andre steder i Italien. Denne er lavet på Sangiovese, Cabernet Sauvignon og Ciliegiolo, så den er til den klassiske side. I næsen har den en skøn duft af brombær, solbær, blommer, vanilje, lakrids og læder. Det tydeligt, at vinen har en overvægt af Sangiovese, som giver masser af frugtfylde og dybde, som ledsages af tanniner, som skaber balance. Det er et virkelig godt og overset glas til prisen.

Vin fra områder i verden du måske ikke anede laver vin?
Et overset område i Italien

Pris pr. stk. 159 kr.
Point: 92/100


Det var vine fra dele af verden, som du måske ikke vidste lavede vin. Hvis du skulle smage én og kun én, hvilken skulle det så være?

Bloggens omdrejningspunkt er Familiefaren, som i virkeligheden er mig – Mads Schytte, der har været medskaber af den succesfulde madblog Gastromand. Jeg har nu valgt at gå solo, da jeg gerne vil lave en blog, som omfavner hele mit liv – alt lige fra besøg på Michelin- restauranter, rejser verden rundt, spiritus og livets fantastiske glæder til noget som faktisk er meget vigtigere – “hverdagslivet” – det er nemlig sådan, at jeg deler mit liv med tre fantastiske piger – Sophia, Noa og Smilla på 11, 10 og 8 år. Det betyder, at daglige madpakker, børneretter i hverdagen og frysetørret kaffe i min “to-go-kop” på vej på job i bilen hver morgen, også er en del af mit liv. Det betyder bl.a. også, at jeg gerne går all-in, når datoen siger 31. oktober, og vi leger Halloween til den helt store guldmedalj. Derudover har jeg også Whiskytossen som er et lille sideprojekt - du er velkommen til at kigge forbi hvis du som mig også er Whiskylover - skål og velkommen til...

Write A Comment